Acció de Gràcies és segurament la tradició per excel·lència dels Estats Units. Se celebra el quart dijous de novembre i és un dia d'agraïment per la collita i per donar gràcies per aquelles coses positives de l'any. A Sant Cugat, en concret a Valldoreix, fa 15 anys que els feligresos de l'Església Protestant ho commemoren amb un àpat típic americà: no hi falten els galls dindis, la crema de carabassa, el farcit (stuffing), purés de moniato i patata, blat de moro i les típiques compotes de fruits com els nabius o la poma.
Els galls dindis són el plat principal FOTO: Àgata Guinó (TOT Sant Cugat)
El pastor de l'Església Protestant, David Oliver, és un dels precursors de la iniciativa que va arribar com una trobada entre amics: "La raó per la qual ho fem és senzilla, però profunda: ens agrada tenir un moment per aturar-nos i reflexionar sobre la vida. Sovint les persones ens fixem només en el negatiu: en el que ens ha anat malament, en el que podria sortir malament o en l’ansietat pel que vindrà. En canvi, aquest dia ens dona l’oportunitat de seure, respirar i recordar tot el que és bo que hem rebut".
Tot i que la celebració d'Acció de Gràcies no té un origen religiós, per aquesta comunitat té un valor espiritual, ja que se celebra amb la família de l'església. "Com a comunitat que creu en Déu, també donem gràcies perquè sentim que Déu ens acompanya en tot moment. Vivim la fe en comunitat, i per això per nosaltres la família espiritual és tan important com la família física", destaca el pastor.
Els assistents donen les gràcies per el que és bo d'aquest any FOTO: Jaume Benet
Sobre quines són les raons per les quals donen gràcies, la majoria de fidels ho fan per la família: "La majoria de persones que participen en aquesta celebració agraeixen sobretot la família: tant la família de sang com aquesta família extensa que formen els amics i la nostra comunitat. Crec que no en som prou conscients en el dia a dia perquè no acostumem a aturar-nos a reflexionar sobre el seu valor".
Els galls dindis són el plat principal FOTO: Àgata Guinó (TOT Sant Cugat)
Què es cuina?
Els cuiners de l'àpat ocupen pràcticament tot el dia cuinant, unes cinc o sis hores. En aquesta ocasió dos dels cuiners, Ariel i Mireia Monells, expliquen que han comprat els galls dindis al mercat de Rubí: "No és fàcil trobar-ne. S'han d'encarregar". Expliquen que acostumen a adaptar una mica el menú a la catalana, però que aquest està força format pels plats que cuinen per aquesta diada els estatunidencs.
Origen del Thanksgiving
Acció de Gràcies té el seu origen el 1621, quan els colons del vaixell anglès Mayflower, després d’un primer hivern molt dur, van celebrar amb el poble nadiu Wampanoag (poble originari de la zona que avui correspon a Massachusetts i Rhode Island, a la costa nord-est dels Estats Units) una festa per agrair la primera collita amb èxit, possible gràcies al seu ajut. Aquest àpat de tres dies es considera el precedent simbòlic de la celebració. Amb el temps, diverses colònies i estats van mantenir dies d’agraïment puntuals fins que, el 1863, el president Abraham Lincoln va impulsar un dia nacional per fomentar la unitat en plena Guerra Civil. Finalment, el 1941, el Congrés va fixar oficialment Acció de Gràcies el quart dijous de novembre, tal com se celebra avui.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok