Com es canta Quinto?

El tradicional joc nadalenc es viu a Sant Cugat del Vallès a partir d'aquest cap de setmana

El Quinto de Nadal és una de les activitats més consolidades a Sant Cugat del Vallès durant les festes nadalenques. Enguany, l'Envelat tornarà a acollir el gran Quinto de Sant Cugat els dies 25, 26, 28 i 29 de desembre a partir de les 19 hores, i el dia 30 a partir de les 19.30 hores. A banda, però, el Quinto torna a la Floresta i Valldoreix, i s'estén a algunes escoles i associacions de veïns del municipi a partir d'aquest 15 de desembre.

Més info: La Festa de Cap d'Any incrementa la música en directe i el Quinto segueix creixent

El Quinto és una mena de bingo, però amb diferents singularitats. Una d'elles és el seu ambient festiu del qual s'encarreguen els lloros i les cotorres en recitar els números que surten en clau d'humor, a més dels participants, que els segueixen responent a les qüestions que plantegen aquests oradors i que aquest any seran personalitats locals.

Quinto de Nadal a l'Envelat de Sant Cugat. FOTO: Lali Puig

Quinto de Nadal a l'Envelat de Sant Cugat. FOTO: Lali Puig

Però, com es canta Quinto?

La mecànica d'aquest joc és senzilla. Cada persona disposa d'un cartó amb números de l'1 al 90. Aquests estan distribuïts en files de cinc i a la vegada formen sis requadres. El joc consisteix a marcar els números que el lloro o la cotorra, encarregats d'extreure les boles numerades diuen tot cantant. El primer jugador que marca una fila de números fa quinto i guanya el joc.

El secret d'aquest joc recau en saber quin número canta el lloro o la cotorra, ja que sovint es diu una descripció del número però no el número en qüestió, per això es requereix agudesa a l'hora d'entendre el nombre.

Alguns dels números (per fer-se'n a la idea):

29 - "Aaaaalegria, que és Festa Major!".
90 - L'últim.
25 - Nadaaaal.
3 - El tercer, cirerer, Recoder, butifler... i la Conesa també.
76 - Sexy com tu, no hi ha ningú.
41 - Parella de guàrdia civil.
23 - "Todo el mundo al suelo".
19 - "Sant Cornut. Li van dir que era un palomo, i s'ho va creure".
26 - "Santa bechamel, Sant canaló".

 
Comentaris

Destaquem