Comencen cinc dies de vaga en els Centres d'Atenció Primària

Vaga convocada per Metges de Catalunya per reivindicar millores en el servei

Aquest dilluns, 26 de novembre, ha començat la vaga de facultatius en l'atenció primària de Catalunya, que s'estendrà els dies 27, 28, 29 i 30 de novembre. Tot i que inicialment només afectava els centres públics, finalment el sindicat Metges de Catalunya va estendre la vaga en els centres concertats. Així, en els tres CAPs de Sant Cugat, que depenen de Mútua de Terrassa, també hi haurà aturades. El sindicat CGT també s'ha sumat a la vaga

La vaga implica a metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs. El servei d'urgències, a confirmat Mútua de Terrassa al TOT, es manté al 100%. Per ara no es coneix el seguiment de l'aturada en els CAPs de La Mina, Can Mates i Valldoreix.

Sota el lema 'Atenció Primària, digna i respectada', més de 5.700 facultatius de Catalunya estan cridats a secundar l’aturada, davant la situació “extremament crítica” del primer punt d’accés al sistema de salut, provocada pels “greus problemes de dèficit de personal i per l’elevada pressió assistencial que suporta el col·lectiu”. Una situació que, segons Metges de Catalunya, “amenaça el manteniment de la qualitat de l’atenció i mina la salut dels metges, cada vegada més afectats per l’esgotament i l’estrès”.

Amb tot, la demanda del sindicat passa per “millorar l’atenció sanitària als pacients i dignificar les condicions laborals dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs". I és que també denuncia les "retallades" tan en el salari dels professionals com en els diners destinats a l'atenció primària, que ha passat de rebre el 18,4% del pressupost total del Departament de Salut el 2010 al 16,9% actual.

Serveis Mínims

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha establert els serveis mínims:

  • El normal funcionament del servei d’urgències, tant l’atenció de malalts externs com l’atenció dels malalts ingressats a les unitats d’observació d’urgències, a criteri del metge encarregat del malalt.

 

  • El normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d’hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d’unitats especials d’urgència vital.

 

  • S’han de garantir els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, a criteri del facultatiu que atengui el malalt.

 

  • S’haurà d’atendre l’activitat quirúrgica inajornable derivada de l’atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica, escoltat el cap de servei, tant pel que fa referència al preoperatori com al postoperatori.

 

  • Mentre estigui ingressat, tot malalt haurà de ser respectat en el seu dret a ser atès, des del punt de vista assistencial sanitari.

 

  • En els centres d’assistència extrahospitalària i d’assistència primària, s’ha de garantir el normal funcionament de l’assistència urgent per als centres d'atenció continuada i urgent (CUAP, PAC i PADES). Per a la resta, el servei es prestarà amb un quart de la plantilla durant les dues primeres jornades de vaga i amb un terç de la plantilla a partir del tercer dia de vaga. En tot cas, el servei s'ha de garantir amb un dispositiu assistencial unipersonal, com a mínim, i es prestarà amb l’assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris d’urgència i altres dispositius d’atenció continuada.

 

  • Serveis farmacèutics: es mantindran amb el personal facultatiu adient que presti serveis en els torns de guàrdia i nit que estiguin establerts.

 

  • Transport sanitari: s'haurà de garantir el servei per atendre totes les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment, per tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia. Igualment, s'haurà de garantir el servei per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu.

 

  • S’haurà de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d’urgències i els sistemes d’emergències mèdiques, en atenció a les especials característiques de l’assistència prestada.

 

  • La resta de serveis que no preveuen els apartats anteriors funcionaran amb el mateix règim que en un dia festiu, llevat d’aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables, on passarà a ser del 50%. En situació de nombre imparell de personal de servei, s’arrodonirà sempre per excés.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem