La finca valldoreixenca Can Montmany des de l'aire

Can Montmany, amb més de cinc segles d'història, és el protagonista de la setmana

Quico Domingo ha escollit aquesta finca com a objectiu del seu drone, del qual n'és pilot autoritzat. Mira les imatges

Can Montmany se situa a la falda del Puig Madrona i és la masia més important de tot el terme de Valldoreix. Segons l'historiador Juanjo Cortés, les dades més antigues que tenim del mas daten del s. xvi, amb el nom de Mas Brunet. L’any 1640 s’instal·là Francesc Montmany, procedent de Sant Boi de Llobregat, canviant així el topònim del mas. L’antiga masia estava formada per un mas, una capella i una masoveria. El conjunt de la propietat comprenia tres masos, Can Monmany, Mas Roig i Can Canyelles. Fins al 1867 can Monmany va ser parròquia de Santa Eulàlia del Papiol.

 

Saps quins altres equipaments de Sant Cugat ha fotografiat Quico? El Celler Modernista, el Sincrotró d'Alba, el Monestir, el Mercat Pere San, el Teatre-Auditori, l'ermita de Sant Medir, el Pi d'en Xandri, el polígon Can Sant Joan i ara Can Montmany.

No et perdis el següent reportatge fotogràfic i en vídeo del dilluns 30 de juny. Quin serà el pròxim objectiu de Quico?

L'actual masia

Can Montmany és la masia més important de tot el terme de Valldoreix. FOTO: Quico Domingo

La fesomia de l’edifici actual data dels primers anys de la dècada dels anys 80 del s. xix, quan el seu propietari, Francesc Oliver-Monmany i Reventós decidí transformar l’antic mas en un edifici senyorial. L’explotació agrícola de la finca ha anat lligada fonamentalment a la producció de vi i a l’aprofitament dels pins, tant en la recol·lecció de pinyons com de les escorces, que es feien servir en els tints dels teixits a Barcelona.



Alguns dels productes agrícoles produïts a la masia es venien a la botiga familiar del carrer Pelai de Barcelona i el vi fins i tot es va exportar a França, guanyant premis a les primeres exposicions universals. Al s. xviii havien arribat a treballar 46 parcers i 18 mossos.


A l’actualitat conviuen l’onzena, dotzena i tretzena generació d’una família que ha viscut ininterrompudament a can Monmany des del 1640.
 

Espai patrocinat pel restaurant Xarlot i Ilda's Town Beer

Més informació
 
Comentaris

Destaquem