Amb un to que frega la descripció pejorativa, la ciutat va batejar i segueix identificant la zona de Sant Francesc, la plaça d'en Coll i l'avinguda de Cerdanyola com el barri de darrere del Monestir. Un epítet que atribueix al barri la condició de perifèric, que el relega a representar l'extraradi de Sant Cugat. Els veïns, immersos durant anys en combatre aquests prejudicis i reivindicar la seva idiosincràsia, lamenten ara ser "un barri de segona i oblidat" per la manca de solucions a un focus de conflictes a la plaça d'en Coll.
Des de fa mesos, al voltant d'una desena de persones s'ha fet seva la plaça i posa al límit, segons els veïns, la convivència. Drogues, botellades, baralles, brutícia i xivarri són el pa de cada dia, així com les trucades a la policia, que cada dos per tres fa acte de presència per apaivagar el problema de torn. Una situació agreujada des de l'estiu i que ha portat l'Ajuntament a destinar una patrulla a la zona. El tinent d'alcaldia de Seguretat, Bernat Picornell, reconeix que la mesura no ha funcionat. "Mentre hi ha la policia no hi ha conflictes", explica. Els problemes, però, esclaten precisament quan no hi són.
Des del consistori també expliquen que la manera d'encarar aquesta problemàtica no és només des de l'àmbit de la seguretat, sinó a través d'una acció "transversal amb molts serveis de l'Ajuntament" i d'explicar als veïns "tota la feina que s'està fent". Una de les branques és la de Serveis Socials, que treballa per oferir ajuda i seguiment a persones amb dificultats. Tot i això, hi ha persones que no sempre accepten aquesta ajuda, com passa en aquest cas. A la plaça d'en Coll han trobat el seu espai, i alguns, davant de la inexistència d'un lloc al qual poder anomenar casa, s'hi han instal·lat.
Alguns veïns asseguren que amaguen droga als arbustos de la plaça FOTO: TOT Sant Cugat
Als episodis conflictius, que existeixen, se'ls hi afegeix la sensació d'inseguretat. Un factor que des de l'Ajuntament apunten que és difícil de combatre. "Hi ha persones a la plaça que simplement estan allà i no fan res il·legal", diu Picornell. La complexitat del problema provoca que, fins i tot quan hi ha individus que cometen infraccions com beure a la via pública o consumir drogues, no serveix de res multar-los perquè són insolvents. Des del consistori són conscients del malestar veïnal que existeix, i conviden qualsevol persona afectada a posar-se en contacte amb l'Ajuntament per tenir "una radiografia més completa" de la situació.
"Això anirà a pitjor"
Paral·lelament a la feina que l'Ajuntament defensa que està tirant endavant per abordar la problemàtica, els veïns alerten que s'està arribant a un punt crític. Asseguren que alguns dels "inquilins" de la plaça els amenacen i que, per això, viuen amb por i angoixa. També alerten que hi ha gent que dorm als bancs i es renta a la font de la plaça. "La meva filla ja no vol passar per allà", diu una veïna que prefereix mantenir l'anonimat per por a represàlies.
La sensació que planeja pel barri és que la cosa "anirà a pitjor". Pels grups de WhatsApp i Facebook, fins i tot, s'està engendrant la idea de crear patrulles veïnals davant, diuen, la inacció de l'Ajuntament. "Aquest cantó de Sant Cugat només interessa cada quatre anys per captar algun vot. Paguem els mateixos impostos, per tant, demanem el mateix tracte que la resta de districtes", reclama un veí de la plaça d'en Coll que també demana mantenir el seu anonimat.
Amb tot, hi ha un problema que emergeix entre el cúmul de maldecaps dels veïns: una escalada de la violència. "Vamos a bajar con palos", diu un missatge en un dels grups del barri. En una zona de Sant Cugat reivindicada per ser solidària i acollidora, ara alguns veïns alerten que "hi haurà gent que farà justícia pel seu compte".
L'altra cara de la moneda és la dels veïns que estan organitzant-se per mobilitzar-se i exigir solucions. Des de l'Ajuntament expliquen que s'ha de valorar l'impacte de les mesures que estan prenent a mitjà i llarg termini, però els veïns, que exclamen estar "bastant farts", volen ja els resultats.
Els que s'hi queden i els que passen de llarg
Més enllà del focus de conflictes a la plaça d'en Coll, que s'estenen per zones com l'avinguda de Cerdanyola i els jardins del Vallès, la intranquil·litat veïnal passa també pels problemes derivats de ser una via de pas cap a la zona d'oci nocturn de Can Solà. Així com ja van denunciar veïns de Torreblanca, formar part del recorregut de la "desfilada de la borratxera" comporta problemes d'incivisme com botellades, soroll i brutícia.
Després de les queixes dels veïns de Torreblanca, calcades en molts casos a les dels veïns de l'avinguda de Cerdanyola i voltants, Picornell va explicar que "la solució és complexa perquè requereix moltes coses alhora" i que no podien prometre "una resposta ràpida". "A les reunions anem amb Mobilitat, Via Pública i comandaments de la policia per intentar donar una resposta més àmplia", va remarcar el tinent d'alcaldia. També va explicar que es troben en una fase inicial de converses amb els agents de la zona d'oci "per treballar" amb ells.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.