Crida a no "deixar-se domar" durant la presentació del llibre 'Periodistes indòmits'

Durant l'acte celebrat a l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep M. Figueres ha defensat el paper del periodisme durant el procés

El paper dels mitjans de comunicació a Catalunya amb el procés independentista ha centrat el debat al voltant de la presentació del llibre de Josep M. Figueres, Periodistes indòmits, aquest 27 d'abril a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

"Els mitjans de comunicació, com ha passat amb els partits polítics, hauran de prendre una posició definida al respecte", ha remarcat l'autor del llibre com a conclusió de les diferents ponències que s'han succeït sobre el paper del periodisme durant el franquisme, en l'actualitat i en el futur a Catalunya.

Una ponència de la qual han participat el periodista Àlex Gutiérrez, l'historiador Pare Hilari Raguer, l'escriptora Isabel-Clara Simó, i l'alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, qui ha conduït l'acte. S'han excusat, per motius personals, l'historiador Jaume Sobrequés, i el periodista Vicenç Villatoro.

Gutiérrez ha obert el debat fent una radiografia de la situació del periodisme a Catalunya. D'entrada, n'ha remarcat tres fets que l'han condicionat: "el tall que va suposar el franquisme; La manca d'aposta per part de la burgesia catalana; i el coincidència amb l'espai comunicatiu en llengua espanyola". En relació al procés, el periodista ha lamentat que "estem en un marc on els mitjans espanyols tenen un discurs sòlid, que topa amb la situació a Catalunya, on no hi ha un discurs tan fort i unitària". Una afirmació, que ha acompanyat de diferents exemples de portades que il·lustren aquest fet.

En relació a la televisió, ha afirmat que "TV3 té un problema", en el sentit que, en un moment en què "s'han acabat les ambigüitats, TV3, en tant que pública, té una situació complicada, ja que ha de representar a tots els ciutadans, però, alhora, fa de contrapès a tots els canals que s'han multiplicat contra el procés". Parlant de ràdio, s'ha mostrat més optimista. "És on tenim el millor moment", ha declarat, considerant que "entre RAC1 i Catalunya Ràdio, registren un milió i mig d'oients diaris". "Amb una aposta decidida, es podria resoldre el problema que hi ha amb la televisió", ha afegit.

Després de parlar del panorama actual, el Pare Hilari Reguer ha parlat de l'ahir. Reguer ha recordat una anècdota dels anys 60 quan va liderar el llançament de la revista Documents d'Església l'any 1966. Una publicació amb "finalitat lingüística i eclesial", ha matisat, "de difusió de la llengua i de les novetats sobre el Concili sense dependre de les traduccions espanyoles".

Reguer ha explicat els entrebancs que es van trobar amb la censura, i com van poder esquivar aquestes limitacions pel fet de ser una revista especialitzada eclesial, i gràcies al fet que, abans que la revista fos retirada de la venda pels censors, n'hagués enviat dos a l'abat de Montserrat que es trobava a Roma amb el Papa.

Portada del llibre

La intervenció d'Isabel-Clara Simó ha estat reivindicativa. Del llibre de Josep M. Figueres n'ha dit que és una "lliçó de periodisme", lamentant que, avui dia, "la funció dels periodistes de sensors del poder s'hagi perdut". En aquest sentit, ha lamentat que la llibertat de premsa estigui "limitada" per la influència del poder, reivindicant novament el paper dels periodistes indòmits que retrata Figueres. "Ells sí que s'ho van jugar tot per la notícia", ha aplaudit.

Després de repassar la seva estada com a directora de la revista Canigó, Isabel-Clara Simó ha tornat a referir-se al llibre Periodistes indòmits. "Tothom l'hauria de llegir per entendre el paper de la premsa; que la premsa no pot ser bona si els periodistes no són bons; i per adonar-se que l'honestedat del periodista és bàsica", ha sentenciat.

Josep M. Figueres ha tancat les ponències fent referència al llibre. "Eren persones que tenien una integritat i una profunda catalanitat", n'ha destacat, remarcant que "n'hi ha més dels recollits al llibre". Però també ha volgut parlar de l'evolució dels mitjans de comunicació a Catalunya. "Tot el que hem fet, ho hem fet amb l'Estat en contra", i ha afirmat que "no podran doblegar aquesta força perquè hi ha una voluntat".

En aquest sentit, ha fet valdre "la força que tenim" que, com ha explicat, és "l'associacionisme, la premsa especialitzada, i la premsa local i comarcal". Uns elements que, ha dit, "fan que tinguem una xarxa i, en aquest sentit, el català és molt ric".

En relació als grans mitjans, Figueres no ho ha dubtat. "Els mitjans, com ha passat amb els partits polítics, hauran de prendre una posició definida", ja que "són la veu de la col·lectivitat".

L'acte ha finalitzat amb l'emplaçament de Mercè Conesa a Figueres a escriure un llibre sobre les dones periodistes indòmites, i amb la crida de les entitats organitzant, Òmnium i l'ANC a "no defallir". En aquesta línia, Figueres ha clos la ponència remarcant que "els indòmits són aquelles persones que no s'han deixat domar, i domar és quan t'han trencat l'ànima. No deixin mai de ser indòmits".

Més informació
 
Comentaris

Destaquem