'Cultiva't, un projecte per afavorir la transformació de solars en horts urbans

Sant Cugat promou la iniciativa que pretén posar a l'abast del ciutadà una xarxa de terrenys per a la pràctica de l'horticultura urbana

L'Ajuntament de Sant Cugat ha presentat el projecte 'Cultiva't' que pretén posar a l'abast del ciutadà una xarxa de terrenys de propietat pública o privada per a la pràctica de l'horticultura urbana.

El regidor de medi Ambient, Joan Puigdomènech, explicava durant la presentació del projecte el 17 de maig que "la iniciativa s'emmarca en les polítiques municipals per impulsar a Sant Cugat un model ciutat verda i sostenible".

Els espais públics escollits per a l'horticultura, se cediran a les entitats mitjançant un concurs públics. Per altra banda, els propietaris d'espais particulars que cedeixin el seu solar a una entitat per fer un hort urbà a través d'un conveni de col·laboració entre l'Ajuntament, propietari i l'entitat de caire social o ambiental sense ànim de lucre, podran sol·licitar una bonificació de l'IBI.

L'Ajuntament de Sant Cugat es farà càrrec de l'habilitació dels solars amb la infraestructura bàsica: tancament, punt d'aigua i casetes d'eines. La gestió dels horts urbans s'atorgarà a aquestes entitats sense ànim de lucre que s'encarregaran de desenvolupar el projecte durant els cinc anys de durada de la cessió.

Horts urbans en solars de propietat municipal

Actualment l’Ajuntament disposa dels següents terrenys per a la gestió d’horts urbans:

  • Horts familiars al Turó de can Mates: es van posar en marxa l’any 2007 i estan adjudicats directament a ciutadans. Les darreres autoritzacions de cessió d’ús finalitzen l’any 2021. En total tenen 3.193 m2.
  • Horts escolars: n’hi ha una quarantena repartits en una trentena de centres escolars. El programa d’horts a les escoles es va iniciar el curs 2006-07.
  • Can Monmany: l’espai està cedit a la cooperativa La Ortiga atès el seu projecte agroecològic d’interès municipal. S’hi conreen 1’2 hectàrees d’horta i 0’03 hectàrees de vinya. La cessió finalitza l’any 2017.
  • Horts socials de can Possible: estan situats al carrer de l’Andana i tenen una superfície de 519 m2. Van ser creats pels Serveis Socials de l’Ajuntament el maig de 2015 i estan destinats a persones en situació d’atur i en risc d’exclusió social que prèviament hagin fet un curs de formació en agricultura ecològica a la finca de can Monmany.
  • Horts a can Canyameres: tindran 900 m2. El concurs públic per adjudicar-los a entitats començarà el juny de 2016. Les entitats que vulguin gestionar un hort en aquest espai tindran 3 mesos per presentar el seu projecte.
  • Horts al carrer Amposta: són dues parcel·les amb una superfície total de 3.900 m2. El concurs públic per adjudicar-los a entitats començarà el juny de 2016. Les entitats que vulguin gestionar un hort en aquest espai tindran 3 mesos per presentar el seu projecte.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem