Dia Nenes Valentes: transformació social a través de l’esport femení

La iniciativa ha inclòs la presentació del llibre “Aliades” amb presència de la seva autora, Txell Feixas

La botiga Abacus Sant Cugat ha acollit aquest dijous 21 el Dia Nenes Valentes, una activitat solidària en favor de l’esport femení. La iniciativa ha inclòs la presentació del llibre “Aliades” amb presència de la seva autora, Txell Feixas. La corresponsal de TV3 a l'Orient Mitjà ha revelat diverses interioritats de l’equip de bàsquet femení que s’ha creat al camp de refugiats de Xatila i que ha inspirat el llibre.

“En un camp de refugiats pots arribar als 12 anys sense saber què és jugar”. Feixas ha destacat que l’equip de bàsquet serveix a les nenes com a vàlvula d’escapament i, a la vegada, com a espai de trobada genuïnament femení. “Allà una nena no pot fer pràcticament res. Quan s’amagaven en una 5a planta per fer esport ho feien perquè aquell era l’únic lloc segur”. La periodista ha lloat la feina d’un dels pares que va muntar el primer equip. “És un feminista que no té el manual, però ho és. No els dona només una pilota, també hi posa l’educació. Esport i ensenyament. Només podeu entrenar si aneu a classe, els diu”. Segons ella si hi ha una forma de salvar-se dels camps és l’educació.

Dia Nenes Valentes -FOTO: J.R. Armadàs

Dia Nenes Valentes -FOTO: J.R. Armadàs

Fer esport ja et fa valenta

La campanya Nenes Valentes ha estat apadrinada per diverses persones arreu del país. A Sant Cugat la jornada ha rebut el suport de Raül Romeva, doctorat en Relacions Internacionals i en Ciències de l'Educació i l'Esport; Cèlia Cernadas, periodista especialitzada en drets humans i Carme Lluveras, exjugadora i entrenadora de bàsquet.

La també periodista santcugatenc Cèlia Cernadas ha volgut recordar que actualment hi ha 30 conflictes bèl·lics oberts al món i que els nens tenen dret a créixer en un ambient sa, saludable i segur. “Recordem que està prohibit bombardejar població civil i més encara llocs on hi hagi nens”. Cernades ha lamentat que actualment a Gaza han mort 20.000 persones i es calcula que 15.000 són dones i nens”.

El també santcugatenc Raül Romeva ha lloat la figura de l’autora perquè no només explica què passa als conflictes armats del Pròxim Orient sinó que també ens ajuda a entendre’ls. Respecte del projecte Nenes valentes, Romeva ha defensat el paper de l’esport com a eina que va molt més enllà del desenvolupament físic.  “Genera una dinàmica de canvi, transformació i evolució de les nenes i també de les seves famílies. Elles lideren els canvis. I amb elles canvia la comunitat. Trenquen estereotips i això no és gens fàcil”.

Dia Nenes Valentes - FOTO: J.R Armadàs

Dia Nenes Valentes - FOTO: J.R Armadàs

 

Per la seva banda Carme Lluveras ha reconegut que llegir el llibre la va fer emprenyar en descobrir la situació de les protagonistes “Em va arribar a l’ànima”. Lluveras ha aprofitat l’acte per elogiar l’esport no professional com l’essència real de l’esport. “Aquesta essència és la que surt al llibre”.

La jordana ha anat acompanyada d’una embolicada de regals solidària amb la participació del QBasket Sant Cugat i altres entitats de la ciutat. Els diners recaptats van destinats, entre altres projectes, a l’equip de bàsquet femení del camp de refugiats de Xatila, al Líban, protagonista del llibre de Txell Feixas.

Cal recordar que aquesta iniciativa s’emmarca dins la campanya solidària “Nenes Valentes” que Abacus, de la mà de Txell Feixas, ha engegat a tot el país per donar suport a projectes que busquen fomentar l’empoderament femení a través de l’esport de nenes d’arreu del món.

Dia Nenes Valentes - FOTO: J.R. Armadàs

Dia Nenes Valentes - FOTO: J.R. Armadàs

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem