Dolors Tortosa, una filla de la Torre Negra

A la secció "Santcugatencs", el TOT descobreix les històries dels veïns i veïnes de Sant Cugat

Dolors Tortosa, filla dels masovers de la Torre Negra, va ser una de les últimes persones que va néixer a la masia. De fet, no és l’última perquè allà va donar llum al seu fill gran, en Rafel. Durant més de 20 anys va viure a les cases que, explica, hi havia a la part de fora de la masia. “Quan els pares es van casar, els Rabadà els van deixar una casa. El pare i la mare es van conèixer allà. Ella aleshores feia de cuinera i el meu pare era a l’hort”. Més endavant, comenta, van deixar de ser masovers, però hi van continuar vivint, el pare feia de guàrdia jurat a la finca.

 

De la vida a la Torre Negra la Dolors n’explica un munt d’anècdotes i s’excusa de no recordar-ne més. “Quan plovia havíem de descalçar-nos perquè havíem de travessar dues rieres que es creuaven”. També recorda una gran nevada a Sant Cugat: “Va nevar tant que vam estar diversos dies incomunicats”.

 

Explica que durant uns anys va treballar a Cal Vela, i havia de fer dos viatges diaris: “Allà hi havia una fàbrica de llanes. Tenia 15 o 16 anys. Feia troques de llana”. El moment de deixar la Torre Negra va ser quan va haver de portar el fill a l’escola: “No podia fer quatre viatges al dia! I això que els portava al carrer del Vallès, a Cal Serrano. Vam decidir venir a viure al poble”. Va tenir dos fills més i va treballar durant uns anys a Catalana Occident, fent feines de neteja.

 

La Dolors Tortosa és àvia de tres nens i una nena. Diu que és una persona molt familiar: “M’estimo molt la família. Procuro ajuntar els diumenges els tres fills i els quatre néts. M’omple molt veure’ls tots asseguts a la taula”.

En clau personal

Anys a Sant Cugat. 

Tots. En tinc 70.

 

Professió. 

Mestressa de casa.

 

Un defecte. 

Xerro molt.

 

Una virtut. 

Sóc una persona familiar.

 

Una pel·lícula. 

Ghost El guardaespatlles.

 

Un llibre. 

Els de Carlos Ruiz Zafón.

 

Un país. 

Em va agradar molt París.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem