Domènec Miquel és el nou Comissionat del Monestir

Substitueix en el càrrec a Josep Lluís Alay, que s'ha convertit en Coordinador de Polítiques Internacionals de la Presidència de la Generalitat

Domènec Miquel és el nou comissionat del Monestir. Ocupa el càrrec en substitució de Josep Lluís Alay, que ha estat fent aquestes funcions prop de dos anys, quan es va crear la figura del comissionat per gestionar la propietat del Monestir. Ara Josep Alay ha hagut de deixar el càrrec per ocupar una posició en la Coordinació de Polítiques internacionals de Presidència, a la Generalitat. El seu càrrec, doncs, l'ocupa Domènec Miquel.

Per tal de fer-ho oficial, s'ha fet un petit acte de presentació, en el que han parlat l'alcaldessa, Carmela Fortuny i el mateix Domènec Miquel. L'acte s'ha fet el dilluns 2 de juliol, al Claustre del Monestir. "La recuperació i la preservació del patrimoni del Monestir ha estat i és un dels eixos centrals d'aquest mandat", ha explicat l'alcaldessa. "Estic molt contenta que el Domènec Miquel, que coneix i s'estima com ningú el Monestir, hagi acceptat. Era l'única opció que contemplàvem. No se'm va passar ningú més pel cap", ha afegit.

Domènec Miquel treballarà, doncs, en la defensa del patrimoni del Monestir per a l'Ajuntament. A més, tindrà un espai físic dins del mateix Monestir per fer-ho. "Un dels principals problemes és el concepte que tenen els habitants de la ciutat sobre el Monestir. Hem de treballar per canviar-lo", ha assenyalat Miquel. A més, ha explicat que el més urgent en aquests moments és aconseguir signar un conveni amb la Parròquia de Sant Pere d'Octavià, que recentment ha canviat de rector. "Ens hem de marcar objectius i saber on volem arribar, però hem de fer-ho pas a pas i visualitzant metes a curt termini", ha afegit el nou comissionat.

El currículum de Domènec Miquel

El nou comissionat del Monestir va néixer a Sabadell l'any 1947. És Llicenciat en història per la Universitat de Barcelona, es va especialitzar en història moderna però ha fet recerca sobre aspectes ben diversos del passat de Sant Cugat com la història, l'art i la tecnologia. D'altra banda, ha publicat un total de 98 escrits, entre articles acadèmics i llibres.

Domènec Miquel és una persona culturalment molt activa i que ha participat en tertúlies i programes als mitjans de comunicació locals com Cugat.cat a l'espai radiofònic 'El Gall del Monestir', i també va participar al magazín 'Sant Cugat a Fons-Matins en Xarxa' amb l'espai 'Racons de Sant Cugat', en què el protagonista explicava la història i l'evolució d'alguns dels indrets més emblemàtics del municipi.

Les funcions del comissionat del Monestir

  • Supervisar el gran projecte i icona cultural de la ciutat de Sant Cugat: el Reial Monestir de Sant Cugat.
  • Impulsar i supervisar el disseny del Pla director del Reial Monestir de Sant Cugat, tant en el vessant monumental com en el vessant museístic.
  • Supervisar l’elaboració d’un Pla d’usos del monestir que preservi la singularitat del Bé Cultural. d’Interès Nacional i reforci la unitat del monument: claustre, església, palau abacial i entorn.
  • Cercar mecanismes per promoure la ciutat a nivell nacional i internacional a partir del monument.
  • Promoure la creació d’un Patronat/Òrgan de govern del monestir on hi formin part l’Ajuntament de Sant Cugat i les altres institucions implicades (Bisbat, Parròquia, Diputació, Generalitat), així com la societat civil de Sant Cugat.
  • Fer el seguiment de les inversions necessàries per al correcte manteniment i rehabilitació del monestir i per a l’adaptació de l’entorn.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem