El dret a viure a Sant Cugat centra el manifest de la Festa de Tardor

Aquest diumenge 23 d'octubre s'ha llegit el manifest de la Festa de Tardor de Sant Cugat que enguany tenia el lema 'Sant Cugat, ciutat integradora que aculli a tothom i no expulsi ningú'.

La Festa de Tardor de Sant Cugat ha arribat al seu final aquest diumenge, 23 d'octubre, celebrant la Fira d'Entitats i llegint el tradicional manifest, que enguany clamava pel dret a viure a Sant Cugat, sora el lema 'Sant Cugat, ciutat integradora que aculli a tothom i no expulsi ningú'.

Així, dos representants d'entitats participants en la iniciativa han llegit al manifest, que entre altres, demana "que ningú més hagi de marxar en contra de la seva voluntat per culpa d'uns preus de lloguer abusius o d'altres pressions econòmiques". En paral·lel, a la problemàtica de l'habitatge a Sant Cugat, el manifest també recordava les persones que han de marxar de casa seva a causa de les guerres."Fins a finals del 2018 quasi 71 milions de persones es van veure obligades a fugir dels seus països d'origen per culpa de la guerra", han explicat.

El manifest en vídeo.

El manifest de la Festa de Tardor. 

Segons un informe de l’Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats, ACNUR, fins a finals del 2018 quasi 71 milions de persones es van veure obligades a fugir dels seus països d’origen per culpa de la guerra, de contextos violents, de l’emergència ambiental, de persecucions polítiques, per raons de gènere o culturals, o a causa de la seva orientació sexual o religiosa. Més recentment hem vist com la guerra a Ucraïna ha generat quasi 10 milions de desplaçades, la meitat d’elles com a refugiades.

El resultat de tot això és l’existència d’un gran nombre de persones de totes les edats vivint en condicions infrahumanes, freqüentment sense llar o en el millor dels casos en camps massificats, gairebé sense poder cobrir les seves necessitats vitals bàsiques. A més, per acabar d’empitjorar-ho, la reacció dels governs de molts països davant d’aquest problema només ha estat l’elaboració de polítiques públiques que endureixen o fins i tot impossibiliten que aquestes persones puguin començar de nou (amb tot el que això implica per a elles) a una altra banda.

Però tampoc cal oblidar que moltes vegades, a més a més de les guerres i les persecucions, són les enormes desigualtats econòmiques generades per la lògica del mercat que enriqueix als rics i empobreix als pobres, les que empenyen les famílies a abandonar les seves llars per tal provar sort a algun altre lloc. I aquest fenomen que, donats els indicadors socioeconòmics de Sant Cugat publicats recentment, pot semblar que ens és totalment aliè, en realitat no ho és en absolut: els desnonaments a la nostra ciutat estan a l’ordre dia i cada cop més persones es veuen expulsades del seu entorn per culpa de l’especulació immobiliària.

És per això que les entitats vinculades a la Festa de la Tardor d’enguany hem decidit que volem acollir, però volem fer-ho en els dos sentits: amb solidaritat i els braços oberts envers aquelles persones que malauradament han arribat a la nostra ciutat fugint de situacions on la seva vida corria perill, i amb els punys tancats i lluitant per a que ningú més hagi de marxar en contra de la seva voluntat per culpa d’uns preus de lloguer abusius o d’altres pressions econòmiques.

Les fotos de la Festa de Tardor

Gitanes de Festa de Tardor. FOTO: Bernat Millet.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem