El curs escolar començarà amb més de 17.000 alumnes a Sant Cugat

S'incrementa una línia a 1r d'ESO a l'Arnau Cadell i una línia de 3r de Primària a l'Escola Ciutat d'Alba

El curs escolar 2019-2020 començarà el pròxim 12 de setembre amb més de 17.000 alumnes a Sant Cugat del Vallès. Concretament, entre P-3 i 4t d'ESO hi ha 17.019 santcugatencs i santcugatenques matriculats en centres públics, concertats i privats. Això suposa un increment de poc menys de l'1% respecte el 2018-2019, quan n'hi va haver 16.857. El curs podrà començar amb normalitat, després que l'any anterior s'ajornés l'inici a La Mirada i al Leonardo Da Vinci per problemes amb els equipaments.

Enguany, tornen a aparèixer dos cursos bolet a centres santcugatencs. Per una banda, s'ampliarà una línia a 1r d'ESO a l'Institut Arnau Cadell, que passarà a tenir cinc classes en aquest curs. També és el cas de l'Escola Ciutat d'Alba, que tindrà una línia més a 3r de Primària. Segons l'Ajuntament, aquesta actuació permetrà reduir ràtios i atendre possibles noves demandes per alumnat en cursos intermedis.

Una de les novetats d'enguany és que s'incorpora un nou grau mig de cuina i gastronomia a l'Institut de Formació Professional de Sant Cugat, ubicat a l'antic Leonardo Da Vinci.

Augment d'ESO i disminució de Primària

Les matriculacions als centres d'educació secundària obligatòria per aquest curs han crescut un 5,6%, passant de 5.469 alumnes el curs passat a 5.779 per aquest. En canvi, en Primària i Infantil hi ha hagut una disminució de l'1,2%, passant dels 11.388 infants el curs 2018-2019 a 11.240 pel curs 2019-2020.

inici escolar 2019 2020 1

Tret de sortida al curs escolar 2019-2020 a Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

Educació pública o privada?

En Primària i Infantil, un 46% de les famílies santcugatenques opta per una de les dotze escoles públiques, mentre que un 36% es decanta per centres concertats. Les escoles privades reben el 18% dels infants d'entre P-3 i 6è de Primària. La quantitat d'infants ha disminuït en escoles públiques, concertades i privades, tot i que el descens més important s'ha produït en els centres concertats, amb un 2,5% menys d'alumnes.

En canvi, en ESO, 4 de cada 10 estudiants està en centres concertats, mentre que el 38% escull un dels cinc instituts públics. Un 22% acaba en centres privats. Totes tres tipologies han augmentat alumnes respecte el curs passat, amb l'increment més important en els privats (6,3% més).

Mireia Ingla: "A Sant Cugat totes les opcions que tenim són grans escoles i amb una gran comunitat educativa"

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha presidit l'acte d'inauguració del curs escolar aquest dimarts 3 de setembre al Leonardo Da Vinci, amb la presència dels equips docents de diferents centres educatius. L'alcaldessa ha posat en valor la qualitat educativa de la ciutat: "A Sant Cugat totes les opcions que tenim són grans escoles i amb una gran comunitat educativa". Ingla s'ha emplaçat a "no abaixar mai la guàrdia" en l'aposta per l'educació, "un dels reptes més importants" de les societats.

Mireia Ingla també ha assenyalat algunes de les mancances de les escoles de Sant Cugat, com les reivindicacions de la comunitat educativa de La Floresta i del Ciutat d'Alba per millorar la seguretat a l'entorn dels centres. També s'ha referit als "problemes d'espais" a La Mirada. Amb tot, la regidora d'Educació, Pilar Gorina, ha destacat la importància d'apostar per l'ensenyament i ha reconegut que el marge de maniobra dels ajuntaments és limitat: "Els Ajuntaments tenim unes competències limitades, però les portarem al límit".

Jesús Viñas: "La llibertat dels centres és sagrada"

El director dels Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental, Jesús Viñas, ha fet una defensa de l'autonomia i la llibertat dels centres educatius durant el seu discurs de benvinguda. "Defensem els projectes dels centres tal com són. No s'han de veure sotmesos a pressions i conflictes externs. A l'escola se l'ha de deixar fer i que pugui definir el seu projecte educatiu. La llibertat dels centres és sagrada".

Amb tot, Viñas ha reconegut algunes problemàtiques com l'excés de ràtios en moltes aules, que ho ha atribuït al decret aprovat pel govern espanyol del Partit Popular; o l'elevat percentatge de personal interí en els centres educatius.

 
Comentaris

Destaquem