El Departament de Salut i l'Hospital General busquen tancar un acord aquest 2017

Durant el 2016, el departament de Salut va mostrar la seva intenció de comprar l'Hospital General de Catalunya tot i que l'empresa advertís que el centre no estava en venda

El Departament de Salut de la Generalitat ha informat aquest 20 d'abril que, conjuntament amb la direcció de l'Hospital General de Catalunya, "han decidit avançar en la ronda de converses amb l’objectiu d’estudiar amb la màxima sensibilitat i assolir un possible acord durant aquest any 2017". Salut ha assegurat que són negociacions en relació a la proposta de compra de l'hospital per convertir-lo en l'hospital públic de referència del Vallès.

Tot i això, com en altres ocasions, fonts de l'Hospital General han assegurat en declaracions al TOT que les converses no estan relacionades amb la compravenda del centre hospitalari ubicat a Sant Cugat.

Durant la comissió de Salut del Parlament de Catalunya d'aquest 20 d'abril, el conseller Toni Comín ha assegurat que "segueix treballant" sobre la proposta de compra de l'hospital. Posteriorment, ha dit que "sempre hi ha hagut converses en l'esfera de la discreció": "Ara crèiem que hi podia haver dubtes sobre si s'avançava o no i hem decidit fer un comunicat conjunt per visibilitzar que les negociacions estan obertes".

El conseller ha fixat com a data límit per tancar la negociació de compravenda aquest any: "El temps de negociació per comprar l'Hospital General no pot ser indefinit i hi ha voluntat d'arribar a un acord aquest 2017". Sobre la xifra de 50 milions que va proposar Salut, Comín ha explicat que era "molt orientativa" i ha afirmat que "el preu és la dada menys determinant en el procés de negociació".

Recuperar la gestió pública

L'HGC és un centre privat que ofereix determinades especialitats dins de la sanitat pública a través d'una concertació de la Generalitat. A principis de 2016, el govern català va anunciar la seva voluntat d'excloure l'hospital de la xarxa pública, sota la proposta que el sector privat amb afany de lucre sortís de la sanitat pública catalana. Aquesta voluntat va provocar el rebuig del govern de Sant Cugat i també de l'Hospital General i part dels seus treballadors.

A l'octubre de 2016, Salut va plantejar un nou escenari amb la seva voluntat de comprar l'Hospital General i convertir-lo en l'hospital públic de referència del Vallès amb més de 400 llits, davant la impossibilitat de poder tirar endavant el projecte d'hospital entre Sant Cugat i Rubí i la saturació del Parc Taulí de Sabadell i la Mútua de Terrassa. Des del primer moment, la direcció de l'HGC va advertir que el centre no estava en venda i que no havia tingut converses amb el departament de Salut, tot i que la Generalitat va seguir insistint en la seva proposta i va arribar a posar una xifra damunt la taula: 50 milions d'euros.

Des de finals de 2016, la relació entre l'Hospital General i Salut s'havia portat discretament i no havien sorgit noves informacions. Ara, totes dues parts s'han compromès a augmentar les converses amb la voluntat de tancar un acord durant aquest 2017 "amb la màxima sensibilitat". Faltarà veure quins són els continguts de les converses i si estan relacionades amb la compra de l'hospital, amb la seva gestió o el final de la concessió.

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, s'ha mostrat satisfeta de què Quirón Salud, empresa propietària de l'Hospital General de Catalunya (HGC), i el departament de Salut hagin reprès les converses sobre el futur d'aquest centre sanitari, tal com han anunciat ambdues parts aquest dijous.

 

 

Amb tot, ha reclamat "informació de primera mà" sobre l'eventual procés de compra, així com una millora del règim assistencial primari al municipi. Per la seva banda, els empleats d'aquest hospital han reconegut estar al corrent d'un "apropament" entre el Govern i la direcció, però han assegurat que desconeixen el contingut d'aquestes negociacions. Els representants dels treballadors mantindran una reunió amb la gerència de l'equipament sanitari aquest divendres.

 

 

Mercè Conesa ha reiterat la voluntat de l'Ajuntament de Sant Cugat que l'Hospital General de Catalunya esdevingui "l'hospital públic de referència" a la zona. "Sant Cugat necessita un hospital públic de referència i aquest hauria d'haver estat fa anys el General de Catalunya", ha assegurat Conesa que ha dit que el municipi no vol perdre aquest centre sanitari i per això "dóna la benvinguda" a aquest apropament: "La nostra voluntat és que aquest acord pugui tancar-se el més aviat possible", ha insistit. 

 


Tot i això, l'alcaldessa ha lamentat no haver conegut aquesta notícia a través de la conselleria i haver-se'n assabentat pels mitjans de comunicació. Per això ha demanat al conseller de Salut, Toni Comín, "informació de primera mà" sobre aquest procés. Així mateix, ha exigit una millora de l'assistència primària al municipi i ha explicat que el passat 4 d'abril va fer arribar una carta al conseller de Salut en aquesta línia.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem