El dia que Manuel Fraga va inaugurar la plaça del Rei a Sant Cugat

El Ple Municipal de Sant Cugat ha acordat canviar el nom de plaça del Rei per plaça de l'U d'Octubre

L'Ajuntament de Sant Cugat canviarà el nom de la plaça del Rei per plaça de l'U d'Octubre. Però quin és l'origen de la plaça del Rei de Sant Cugat? A qui estava dedicada?


Va ser un any després de la mort del dictador Francisco Franco que Sant Cugat va inaugurar la plaça del Rei Juan Carlos I. El 1976 es va urbanitzar per primera vegada aquest espai que popularment es coneixia com plaça de Sota Campanes i el 15 de setembre s'hi va col·locar un bust del rei Juan Carlos I.

La inauguració de la plaça i del bust reial va comptar amb la presència aquell 15 de setembre de 1976 de l'exministre franquista Manuel Fraga. El llavors alcalde de Sant Cugat, Francesc de P. Llatjós, i el governador civil de Barcelona, Salvador Sánchez, també van ser presents en l'acte. Sant Cugat encara no havia celebrat llavors cap eleccions democràtiques i els santcugatencs no van triar el seu primer alcalde després de la dictadura fins al 1979.

El 30 d'agost del 1987, un artefacte explosiu va destrossar el bust del monarca espanyol Juan Carlos I que presidia la plaça del Rei. La policia va atribuir l'atac, que va causar alguns ferits lleus, a l'organització Terra Lliure, que al mateix dia va provocar una explosió a una caserna de la Guàrdia Civil a Barcelona.

En aquell moment la plaça encara es deia oficialment plaça del Rei Juan Carlos I, però popularment els santcugatencs i santcugatenques ja l'escurçaven i l'anomenaven plaça del Rei. Un nom que adopta oficialment l'Ajuntament de Sant Cugat l'any 2002. Ara, es fa un pas més i s'esborra definitivament el rastre borbònic d'aquest espai de Sant Cugat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem