El Món Sant Cugat, amb protagonisme de la Covid, ja disponible per fer "lectura reposada"

En la presentació del número 10 del Món Sant Cugat, centrat en la pandèmia de la Covid-19, s'ha posat de manifest

La 10a edició del Món Sant Cugat ja ha sortit del forn i, de fet, ja s'ha presentat en societat, el dijous 11 de febrer a la Sala El Siglo del Mercantic, i en directe pel canal de YouTube del TOT Sant Cugat, on es pot visualitzar. Una 50a de persones han presenciat l'acte a la sala, amb les mesures de seguretat i més de 200 persones de forma telemàtica. Podeu recuperar l'acte de presentació aquí.

Una presentació en la qual s'ha posat de manifest la rellevància que ha tingut, que té i que tindrà la pandèmia de la Covid-19 en molts aspectes de la societat, sobretot pel que fa a la salut -també la mental- i l'economia. (Veure més fotos de l'acte).

Presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Mariana Castel

De fet, els efectes de la Covid-19 a Sant Cugat és el tema central d'aquesta edició de la revista, que compta amb el patrocini de l'Ajuntament i el suport de la Generalitat, està dedicada als reptes i claus de futur dels efectes de la pandèmia a Sant Cugat, també compta amb l'entrevista a la periodista santcugatenca Mònica Terribas, entre altres continguts divulgatius sobre l'actualitat i el patrimoni històric, cultural, social, econòmic i humà santcugatenc. "El Monogràfic presenta un format de profunditat, de lectura reposada" ha iniciat Xavier Grau, director del Món Sant Cugat, que ha conduït la presentació.

Xavi Grau, director del Món Sant Cugat, presentant l'acte. FOTO: Mariana Castel

Xavier Grau desgranant els continguts de l'edició © Mariana Castel

Tertúlia multisectorial sobre els reptes que planteja la pandèmia

Tot plegat en un acte que ha tingut com a plat principal una tertúlia multisectorial sobre els reptes que planteja la Covid-19, entre l'economista Jordi Bacaria, la neuropsicòloga Sara Signo i la sociòloga i presidenta d'ADE Vallès, Blanca Moreno (telemàticament), moderada per la directora adjunta del TOT Sant Cugat, Àgata Guinó, qui ha fet una reflexió introductòria: "El virus ha evidenciat més les diferències en les societats".

El futur. Què passarà?

L'economista Jordi Bacaria ha apuntat que som en un moment d'incertesa, "que genera por" tot i que ha afirmat que "hi haurà passos endavant en el sector empresarial", tot i reconèixer que "no totes les empreses els podran fer". En aquest sentit, Bacaria, ha explicat que "hi haurà empreses que tindran la capacitat d'invertir, i d'altres que no ho podran fer perquè estan endeutades".

"És més important pensar en el dia a dia"

Per la seva banda, a escala emocional, Sara Signo ha explicat que "costa molt gestionar el dia a dia i afrontar els canvis". La neuropsicòloga, de fet, ha dit que "cal veure si estarem preparats per afrontar el que vindrà". Per això, ha assegurat que és més important "pensar en el dia a dia".

"Com a societat ens n'hem adonat que cal revisar allò que és essencial", ha afirmat la sociòloga Blanca Moreno, qui ha afegit que "aquesta pandèmia ens ha qüestionat valors que fins ara creiem inamovibles".

Tertúlia en l'acte de presentació del Món Sant Cugat. FOTO: Mariana Castel

Moment del debat sobre els efectes de la pandèmia © Mariana Castel

El comerç de proximitat i els nous hàbits de consum

Bacaria ha explicat també que el repte del petit comerç haurà de ser "aprendre a conviure amb plataformes com Amazon", i en aquesta línia, "haurà de cercar la seva aventatge competitiva per poder-se diferenciar", com per exemple "tenir un stock molt seleccionat i en relació al que vulgui la seva clientela".

"El comerç local haurà de cercar la seva aventatge competitiva per poder-se diferenciar"

La sociòloga Blanca Moreno ha defensat el comerç local com a "un element de cohesió social". De totes maneres, ha explicat que "la pressió econòmica de moltes famílies farà que la decisió a l'hora de comprar no sigui la qualitat i la proximitat, sinó el valor econòmic". Tot i això, ha destacat que com a societat "ens n'hem d'adonar que darrere de cada comerç de proximitat hi ha una família", i ha encoratjat a "ser resilients" i a "sortir-nos-en plegats".

La salut mental

"En els nens han sorgit pors, fòbies i trastorns" després del confinament, ha explicat la neuropsicòloga Sara Signo, que ha afirmat que "els adolescents estan patint molt la situació, ja que són en el seu moment d'explosió social, i no ho poden fer". Per això, ha estat contundent: "Els hem de cuidar".

Més enllà dels infants, la salut mental d'altres col·lectius de la societat s'ha vist ressentida, tal com ha recordat la neuropsicòloga. Tot i això, Signo ha destacat que la pandèmia ha assegurat que "hem après a viure a l'ara", cosa que ha destacat com a positiva.

El Cos de Dansa de l'Esbart ha actuat. FOTO: Mariana Castel

Actuació del Cos de Dansa de l'Esbart. FOTO: Mariana Castel

El "teletreball ha arribat per quedar-se"

Tant la sociòloga Blanca Moreno com l'economista Jordi Bacaira han coincidit en l'opinió que "el teletreball ha arribat per quedar-se". En clau econòmica, de fet, Bacaira ha assegurat que és rendible per les empreses, ja que s'estalvien costos.

"El teletreball és rendible"

A escala social, Moreno ha destacat que "cal saber adequar-se a les noves necessitats", i tenir cura amb la seguretat informàtica.

Presència de l'Ajuntament de Sant Cugat

L'Ajuntament de Sant Cugat ha estat representat en l'acte per la tinent d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, qui ha parlat també sobre la pandèmia, però en clau positiva: "Hem après a reinventar-nos en molts àmbits", ha dit. Tot i això, la tinent d'alcaldia ha recordat que "hi ha sectors que han patit molt", com per exemple el sector cultural o el petit comerç i el sector de les cures.

Parlament de la Tinent d'Alcaldia Esther Madrona. FOTO: Mariana Castel

Parlament de la Tinenta d'Alcaldia, Esther Madrona © Mariana Castel

Actuació de l'Esbart Sant Cugat i crit d'ajuda

Cal destacar que l'Esbart Sant Cugat ha fet una petita actuació per obrir l'acte, i una altra per cloure'l. A més, l'Esbart Sant Cugat ha volgut reivindicar la cultura popular com a un espai segur, en referència a les restriccions imposades per la Generalitat, que ha tocat de ple al sector de les escoles d'art i les extraescolars.

Des de l'Esbart Sant Cugat han demanat també ajuda a les institucions: "Sols no podrem. Us necessitem més que mai".

El Món Sant Cugat: 'Com serà Sant Cugat després de la pandèmia?'

Aquesta edició se centra en la pandèmia de la Covid-19 de manera multisectorial, i posa la lupa en els efectes que pot tenir la pandèmia en un futur al municipi. El reportatge, elaborat per la periodista Sara Bella, compta amb el testimoni de l'epidemiòleg Oriol Mitjà. A més, en aquesta edició del Món Sant Cugat, hi ha una entrevista amb la periodista Mònica Terribas. En aquest Món Sant Cugat es publica una enquesta feta a més de 150 santcugatencs sobre com viuen el confinament.

Paral·lelament s'hi podrà llegir diferents perfils de personatges santcugatencs com l'artista Pla-Narbona, que va morir fa uns mesos, Josep Maria Figueres, Elena Parpal, Quim Pla o Montse Sant. La revista també presenta l'oportunitat de conèixer la Tothomada, moviment juvenil cultural santcugatenc dels anys 60, així com els antics oficis de Sant Cugat, la història de la Llar d'avis de la Parròquia que enguany fa 40 anys, i altres temes per descobrir de la nostra ciutat.

Compra el Món Sant Cugat per només 8 € o fes-te’n subscriptor per 15 €/any (Inclou l’enviament al teu domicili de les dues edicions anuals). Més informació o compra d’edicions anteriors a: www.monsantcugat.cat, al 93 590 86 00, a administracio@totmedia.cat o a les oficines del TOT Sant Cugat, al carrer de Sant Antoni, 42. De venda també als quioscs i llibreries de la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem