El Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat, sota mínims d'efectius i en "precarietat"

Els bombers del Parc de Rubí Sant Cugat denuncien "manca de personal" i un "estat precari"

El Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, que dona cobertura a aquests tres municipis, està sota mínims de personal, segons asseguren els mateixos bombers. "Ara mateix ens han baixat el mínim de bombers operatius del Parc de 5 a 4 i això ens fa gairebé impossible poder donar un bon servei", assegura Marc Guix, delegat sindical del Parc. A més, tot i reconèixer que és una problemàtica existent a arreu de Catalunya, els bombers denuncien "l'estat precari" en el que es troben.

Manca de personal i moltes hores extra

Els 4 bombers que actualment treballen en el Parc Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, igual que els de la resta de Catalunya, han de fer mans i mànigues per poder donar la cobertura necessària. Així, Marc Guix explica que per cobrir totes les necessitats del país "es necessiten 750 bombers més". Per això, estan en negociacions amb Interior, però asseguren que aquestes places "es cobriran l'any 2024, sent molt generosos". "Manca una clara voluntat política per solucionar-ho", afirma Marc Guix, delegat sindical.

La ràtio que planteja la Unió Europea és d'un bomber per cada 1.000 habitants

Pel que fa al Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, seguint la recomanació de la ràtio que planteja la Unió Europea, hi hauria d'haver un bomber per cada 1.000 habitants, molt lluny de la ràtio existent a Sant Cugat. El parc ha de donar cobertura a 177.000 habitant (segons la recomanació hi hauria d'haver 177 bombers) amb només 4 professionals.

Això provoca que hi hagi alteracions en els protocols d'actuació, ja que la manca de personal fa que no es puguin complir les recomanacions establertes en una actuació, segons expliquen els bombers. "Si arriba més d'una emergència a la vegada, no podem fer front a les dues", diu Guix.

Un bomber en l'incendi als Cinemes de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

Un bomber en l'incendi als Cinemes de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

En els darrers anys, per poder suplir la maca de personal, els bombers d'arreu de Catalunya s'han carregat d'hores extres. Segons apunten els del Parc Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, durant l'any 2017, arreu de Catalunya, els bombers van fer 420.000 hores extres, mentre que durant el 2018 en van fer 500.000. "Som els funcionaris que més hores extres fem", assenyala Marc Guix.

"Els bombers tapàvem les vergonyes del Govern fent hores extres"

Ara, però, per fer visible la problemàtica i pressionar a la Generalitat, els bombers han decidit deixar de fer hores extres, com a mínim fins a la nova reunió sindical, que es farà el 10 de febrer. "Els bombers tapàvem les vergonyes del Govern fent hores extres, però hem decidit deixar de fer-ho", explica Marc Guix. "No és qüestió de fer més o menys hores, sinó de fer visible el problema i tractar que hi hagi les solucions adequades", afegeix el delegat sindical del Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal.

Problemes amb les instal·lacions i el material

Segons apunten els bombers, les instal·lacions del Parc, així com els vehicles i el material que utilitzen, "han quedat obsolets" i no els permeten realitzar amb seguretat la seva feina. "Ara mateix estem treballant en precari i necessitem poder-ho fer amb més seguretat, tant per a nosaltres com per poder donar un bon servei", explica Marc Guix.

"Ens van prometre un vehicle l'any 2014 que encara estem esperant"

En aquest sentit, l'any 2014 es va aprovar una resolució al Parlament de Catalunya per dotar el Parc de Bombers Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal, entre d'altres, d'un vehicle 'autoescala', que incorpora un elevador amb una plataforma per poder arribar més fàcilment, per exemple, a pisos elevats. Aquesta resolució, però, encara no s'ha fet efectiva: "Ens van prometre un vehicle l'any 2014 que encara estem esperant", expliquen els bombers.

El compromís de l'Ajuntament

El passat dilluns 24 de desembre, la tinenta d'alcaldia de Presidència, Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, va visitar el Parc Rubí - Sant Cugat - Castellbisbal per reunir-se amb els professionals i escoltar les seves reivindicacions. En aquest sentit tant ella com l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, van comprometre's, segons els bombers i el mateix Ajuntament, a transmetre aquestes reivindicacions al conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem