El Pi d'en Xandri continua en bon estat tot i l'atac d'ara fa 20 anys

Diversos tècnics especialitzats han fet una visita al Pi d'en Xandri per analitzar el seu estat

"El Pi d'en Xandri continua vegetant, vivint i endavant. Estem tots contents, encara que tingui les ferides que té", ha assenyalat Jordi Torrijos, cap del servei de Paisatge i Verd Urbà de l’Ajuntament, després d'haver fet la visita periòdica per comprovar l'estat del pi. 

20 anys després de l'atac del Pi d'en Xandri, des de l'Ajuntament es manté el control rutinari per assegurar-se com avança, any rere any, aquest símbol local. Un símbol però, que ja s'està treballant des del Consistori perquè sigui catalogat com a arbre d'interès monumental

En la visita, que ha tingut lloc aquest divendres, 26 de maig, els tècnics han analitzat les parts altes i baixes del Pi d'en Xandri. D'una banda, tal com ha explicat Torrijos han examinat que no, "hi hagués paràsits i plagues que s'assenten a les parts altes. Aquests creen unes galeries dins el tronc que tallen els vasos conductors provocant que la saba no arribi bé i, per tant, es pugui veure molt afectat l'arbre". 

Un dels moments de la inspecció FOTO: Localpres

Un cop descartat aquest aspecte, a més, els tècnics han analitzat diverses branques seques, que en els pròxims dies es trauran. D'altra banda, durant aquesta inspecció també s'ha mirat l'estat en què es troben les cavitats que s'han generat després que al llarg dels anys caiguessin algunes branques, a causa de les nevades, com la de l'any 1962. En aquest cas, els tècnics han assegurat que tot està correcte.

Pel que fa a la part del tronc, que té la ferida causada per l'atac d'ara fa 20 anys i que va arribar fins al cor de l'arbre, Torrijos ha detallat que "cada any que l'arbre fa un anell es va tancant aquesta ferida. Però això és un procés molt lent."

Torrijos explicant-li a Conesa l'estat de la ferida del tronc FOTO: Localpres

Per la seva banda, l'alcaldessa, Mercè Conesa, que també ha assistit a aquesta visita, ha recordat que "fa 20 anys que aquesta ciutat es va comprometre en la preservació d'aquest indret de la Torre Negra. Nosaltres seguim amb la determinació absoluta que aquests espais han de ser no urbanitzables".

Conesa ha volgut recalcar el convenciment del Consistori en protegir Torre Negra, després que el Tribunal Suprem de Justícia hagi confirmat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha tombat definitivament la qualificació de sòl no urbanitzable d'especial protecció a l'entorn del Pi d'en Xandri. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem