El Respir, un espai d'equilibri entre el cuidador i el malalt d'Alzheimer

Aquest dijous, 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer

Tenir un familiar malalt d'Alzheimer pot trasbalsar el dia a dia d'una família. Sovint, per aspectes econòmics, emocionals o logístics, una persona de la família acaba agafant el rol del cuidador. 

Un paper, amb el que un es pot sentir molt a gust, però que comporta molt desgast i és molt dur, tal com diuen els experts. Per això mateix, és tan important que hi hagi espais que permetin als cuidadors, cuidar-se i tenir temps per a ells mateixos.

El Respir és un clar exemple. L'Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer (AFA-VO), ofereix un servei que es diu Respir. Aquest està adreçat directament al malalt, però, tal com diu la presidenta de l'entitat, Anna Fitó, "és un espai que es va obrir amb l'objectiu principal de donar un respir, tal com indica la paraula, als cuidadors, però també per estimular al malalt a nivell cognitiu, i en l'àmbit social". 

Usuaris del Respir fent una activitat FOTO: Artur Ribera

Actualment, l'AFA-VO està a la Casa de Cultura, fet pel qual no compta amb espai suficient per ampliar la seva atenció als usuaris de l'entitat o a nous usuaris. Per això mateix, en aquests moments hi ha 11 hores de Respir a la setmana i un total de 12 places.

Un espai on els malalts fan gimnàstica, ball, tallers de cuina, manualitats, jocs de taula o un taller d'estimulació cognitiva. En aquest cas, tal com explica Vera Noguera, psicòloga d'AFA-VO, "tot el que fem és per afavorir les capacitats que encara preserven. Les que estan perdudes, ja no hi ha un treball més enllà per fer". 

Tots els usuaris tenen una cosa en comú, l'Alzheimer. A partir d'aquí, la malaltia, en cada cas, evoluciona d'una manera diferent. Durant aquestes 11 hores a la setmana, tots ells comparteixen tot tipus de moments, que entre moltes altres coses els va molt bé per no perdre la seva vida social i evitar quedar-se tancats a casa. I és que tal com destaca Anna Fitó, sovint les persones que pateixen Alzheimer "deixen d'anar amb els amics, o als casals. Es troben molt perduts". 

Les activitats es fan a la Casa de Cultura FOTO: Artur Ribera

Però a banda d'aquest espai, que l'AFA-VO espera poder fer créixer amb el nou local que les entitats de la Taula de Malalties Neurològiques i Càncer han de rebre, després d'haver estat la proposta guanyadora als Pressupostos Participatius, l'entitat ofereix molts altres serveis. Treballadores familiars a la llar, seguiment psicològic als familiars amb el Grup d'Ajuda Mútua, assessorament jurídic i a la llar, entre d'altres. 

Aquest dijous 21 de setembre se celebrava el Dia Mundial de l'Alzheimer. Sant Cugat porta des de dissabte, 16, realitzant diverses activitats per tal de conscienciar a la ciutadania i fer visible la malaltia, sota el lema 'Segueixo sent jo'.

Amb tot, la presidenta de l'AFA-VO, Anna Fitó, assenyala que "l'objectiu fonamental seria que la malaltia de l'Alzheimer fos una malaltia que no s'amagués, que el fet de tenir-la, no impedís tenir vida social. Un malalt d'Alzheimer perd moltes coses, però segueix sent una persona amb totes les seves coses positives i negatives, fins que es mori. I això vol dir que té dret a tenir vida social". 

Pel que fa als cuidadors, Fitó destaca que "perquè el cuidador pugui ser una persona que es cuidi, falta que l'Administració sigui molt conscient del problema i que comenci a prendre mesures. Sols no ho podem fer". 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem