El SEM registra 11.000 incidents a Sant Cugat durant el 2015

Amb tots els incidents registrats al municipi, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va mobilitzar un total de 7.228 recursos

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) va tancar el 2015 amb un total de 12.812 alertes rebudes a Sant Cugat, és a dir, avisos que el SEM va rebre alertant d'un incident en el qual era necessària la seva intervenció. D'aquestes, 10.827 es van enregistrar com a incidents únics i 6.043 van necessitar qualsevol dels recursos amb què compta el SEM: ambulàncies, helicòpter o altres vehicles. 

En aquest aspecte, la diferència entre les alertes i incidents es pot deure a diversos factors. Cal tenir en compte que, per una banda, el SEM és l'empresa que gestiona les demandes d'assistència sanitària extrahospitalària, i aquestes poden arribar per dues bandes: el 112, el telèfon únic d'emergència, o a través del 061, el telèfon d'assistència sanitària telefònica CatSalut-Respon. Entre les 12.812 alertes es comptabilitzen tant les trucades que arriben al 112 com les que arriben a través del 061.

Per altra banda, de les que arriben a través del 112, el SEM pot rebre més d'un avís per un mateix incident o també podria ser el cas que una alerta telefònica no acabi esdevenint un incident.

El 7,3% d'incidents del Vallès Occidental són a Sant Cugat

Els incidents registrats a Sant Cugat durant el 2015, els 10.827, representen el 7,3% dels incidents que van succeir durant tot l'any a la comarca del Vallès Occidental, amb un total de 148.312 incidents. 

Tal com es pot comparar en el gràfic inferior, tant pel que fa al nombre d'alertes rebudes com els incidents i els incidents que han necessitat qualsevol mobilització d'un dels recursos de l'empresa, Sant Cugat no arriba a representar el 10% en cap dels tres casos de tota la comarca. 

Dades SEM 2015
Elaboració pròpia

Tipologia d'intervencions

Segons el gràfic anterior, dels 10.827 incidents a Sant Cugat, fins a 6.043 van precisar la mobilització dels recursos del SEM. I en aquests incidents amb necessitat d'intervenció del SEM es van destinar 7.728 recursos (xifra més elevada perquè hi ha serveis que han requerit més d'una dotació del SEM), entre els quals hi ha el Suport Vital Avançat aeri (helicòpter), el Suport Vital Avançat Terrestre (ambulància avançada), el Suport Vital Bàsic (ambulància bàsica) i mobilitzacions amb vehicles de professionals del SEM (ADU i AP en els gràfics inferiors) que van a fer qualsevol servei a domicili, sense ser contemplat com a emergència mèdica.

Així doncs, el recurs que més s'ha destinat a Sant Cugat són les ambulàncies de suport vital bàsic. I és que en total, han estat 6.004 les mobilitzacions efectuades a Sant Cugat. Per la seva banda, cal destacar que el SEM ha utilitzat l'helicòpter fins a 38 vegades al municipi.

 

Mobilitzacions Sant Cugat
Elaboració pròpia

Mantenint les distàncies, la proporció de recursos que han necessitat Sant Cugat i la comarca no disten gaire. I és que de les 105.831 intervencions amb mobilització, el SEM ha destinat 78.786 ambulàncies de suport vital bàsic per tota la comarca, incloent-hi Sant Cugat a la xifra. En aquest cas, també l'helicòpter ha estat el menys requerit, amb un total de 160 mobilitzacions.

En aquest cas, cal destacar que el nombre d'intervencions de l'helicòpter a Sant Cugat representa el 23,75% del total del Vallès Occidental. En els altres casos, Sant Cugat no supera el 8% de mobilitzacions requerides en el total de la comarca.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem