Els arbres de Torre Negra a Sant Medir, la caminda per excel·lència

L’itinerari que passa pel Pi d’en Xandri, Can Borrell, Can Janer i l’ermita de Sant Medir és la més coneguda i practicada pels ciutadans de Sant Cugat tant per ciclistes com per excursionistes

No només és una de les tradicions més arrelades a la ciutat de Sant Cugat; també és una de les excursions més populars entre els autòctons i fins i tot visitants. Parlem de l’itinerari que va des de la rotonda del Rotary Club (al costat del Col·legi Europa fins a l’ermita de Sant Medir. Aquesta ruta d’aproximadament 10 quilòmetres si es fa d’anada i tornada permet gaudir de l’entrada del Parc Natural de Collserola per la zona de Torre Negra i descobrir un camí que fa segles que els santcugatencs han fet servir i que ara s’ha convertit en una zona d’esbarjo i esport a l’aire lliure. 

 

 

Patrimoni natural i històric

Aquest itinerari convida a descobrir no només una gran riquesa natural sinó que també permet descobrir una part del llegat arquitectònic de Sant Cugat. Només començar es passa de llarg la Torre Negra, un indret que té gairebé mil anys d’història, ja que se sap que on ara hi ha la masia hi havia una fortificació que els monjos del Monestir van ordenar construir per protegir el seu territori. L’estructura actual, però, data del segle XV. 

 

Sense desviar-nos gaire del passeig principal podem observar una bona colla de roures i alzines com els que hi ha al camí de la Torre Negra o el de Can Calders. Sens dubte l’arbre més singular de la zona és el Pi d’en Xandri, però altres pins com el d’entre termes també (de Sant Cugat i Cerdanyola) són de  gran d’interès.  Continuant la ruta s’arriba a Can Borrell, on hi ha un conjunt d’alzines d’uns deu metres d’alçada. Abans d’arribar a Sant Medir, el camí ens brinda la possibilitat de veure el pantà de Can Borrell, el forn i l’ermita de Sant Adjutori, la font de Sant Sever i la masia de Can Jané, que, com la de Can Borrell, s’ha convertit en un restaurant-refugi pels excursionistes. Ja al pla de Sant Medir, val la pena admirar el roure del pla del Miracle i els lledoners i les alzines que hi ha a la zona. Sens dubte, una ruta imprescindible pels de casa i ideal per mostrar als de fora.

Pi d'en Xandri

Segurament aquest és el pi més famós de Sant Cugat. Amb 240 anys d’història, ja era un arbre congut abans dels anys 90 però l’any 1997 es va convertir en un símbol de la lliuta ciutadana per la protecció de la zona de la Torre Negra. El pi va ser plantat l’any 1774 per Pau Serrabogunyà com a fita termenal per delimitar la seva propietat, la finca de Mas Carreras. El nom de Xandri prové d’un diminutiu d’Alexandre, sobrenom que tenia la família.

Des del 2010 el Pi d’en Xandri i la zona  de la Torre Negra formen part del Parc Natural de Collserola.

Alzina de la font de Can Jener

Situada als terrenys de la masia de Can Jané, té la peculiaritat de tenir just a sota la font de Can Jané de Sant Medir. Cal recordar que tant la font com la masia són un testimoni únic dels orígens medievals de la vall, les aigües de la qual servien per regar els camps de conreu. A fins del del segle XIX els propietaris de la masia comercialitzaven l’aigua de la font i la qualificaven d’“immillorable per a la taula”. Tornant a l’alzina, és especialment vistós el forat que té a la base del tronc. A més, la molsa que recobreix la base de l’arbre és una demostració de la humitat d’aquest ombrívol indret.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem