En marxa la primera campanya europea per prevenir abusos a persones amb discapacitat

"La realitat ens diu que tenim una necessitat molt gran de treballar en el camp dels abusos a persones amb discapacitat intel·lectual"

Els Mossos d'Esquadra han presentat la campanya per prevenir els abusos sexuals a persones amb discapacitat intel·lectual aquest 8 de maig, a Sant Cugat. És la primera policia a tot Europa que impulsa un projecte enfocat a l'atenció de les persones amb discapacitat amb la voluntat de garantir la seva seguretat i evitar sitacions d'abusos. Segons les dades facilitades, més del 5% de les víctimes d'abusos sexuals són gent amb discapacitat intel·lectual.

La campanya compta amb la col·laboració de Dincat, entitat de referència de la discapacitat intel·lectual, i la participació de la Catalònia Fundació Creactiva, institució que vetlla per les persones amb necessitats especials. La iniciativa consisteix en la posada en marxa de la Unitat d'Atenció a les Víctimes amb Discapacitat Intel·lectual, que té com a objectiu respondre a la situació de vulnerabilitat d'aquest col·lectiu.

"Els Mossos fem proximitat. Acompanyem a les persones que ho necessitem per millorar la seva seguretat, especialment les més vulnerables", ha explicat el sotsinspector en cap de la Comissaria de Sant Cugat dels Mossos d'Esquadra, Manuel Rodríguez, que ha explicat que hi ha agents molt formats i "amb molta sensibilitat" per atendre les persones amb necessitats especials.

Així, agents dels Mossos impartiran tallers divulgatius entre usuaris d'entitats que treballen amb aquest segment de la població. L'objectiu és donar a conèixer les situacions d'abús i donar eines a aquestes persones perquè les puguin detectar i gestionar-les de la millor manera possible.

Discriminació

"La realitat ens diu que tenim una necessitat molt gran de treballar en el camp dels abusos a persones amb discapacitat intel·lectual", ha assenyalat Israel Belchi, de Dincat. Per exemplificar la magnitud de la situació, ha posat d'exemple estadístic que de les 17 persones amb discapacitat intel·lectual que hi havia a la presentació, més de la meitat hauria sofert algun tipus d'abús. Uns abusos que es donen principalment pel carrer, a llocs públics, a casa i a les escoles; sent els principals culpables la mateixa família i cuidadors.

El director de Catalònia Fundació Creactiva, Joaquim Serrahima, s'ha mostrat agraït per la iniciativa dels Mossos d'Esquadra i n'ha argumentat la seva necessitat. "Ara treballem per la inclusió dels nois i noies amb discapacitat a la societat, i això vol dir que apareixen nous riscos i els hem de protegir més. La nostra policia ha d'aprendre a minimitzar-los", ha explicat.

Per la seva banda, la subdirectora general d'Atenció i Promoció de l'Autonomia Personal de la Generalitat de Catalunya, Mònica Ribas, ha insistit que cal "un canvi en la societat i en les persones" per afavorir la tolerància i el respecte i ha considerat que la iniciativa dels Mossos "és imprescindible".  A més, ha denunciat la "doble discriminació" que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual pel que fa abusos pel fet de ser dones i patir una discapacitat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem