Les encausades pel tall dels FGC a Sant Cugat: "L'absolució és l'única sentència justa"

El judici contra les set santcugatenques acusades de desordres públics pel tall de vies durant la vaga feminista del 8 de març de 2018 s'ha suspès

"Fa gairebé cinc anys de la vaga feminista en què va començar aquesta persecució política". Així han reaccionat les set santcugatenques encausades pel tall dels ferrocarrils a Sant Cugat durant el 8 de març de 2018 a la suspensió del judici per la "pèrdua" d'un document important per part dels jutjats. Per aquests fets, la Fiscalia els demana 3 anys de presó a cadascuna i una sanció col·lectiva de 26.000 euros per un delicte de desordres públics agreujats per tractar-se de vies fèrries. La suspensió allargarà encara més aquest "càstig gegant" que pateixen des de fa cinc anys.

Més info: Suspès el judici contra les manifestants que van tallar els FGC a Sant Cugat el 8-M

"El que esperem set dones santcugatenques és la resolució d'un judici on se'ns demanen tres anys de privació de llibertat i 26.000 euros. Portem cinc anys de la nostra vida, nosaltres i la gent que tenim darrere, esperant si la resposta justa al tall de vies és la privació de llibertat durant tres anys", han assenyalat. Per elles, "l'única sentència justa és l'absolució".

"Són procediments judicials eterns, que volen desgastar-nos, desmoralitzar-nos, desmobilitzar-nos"

El col·lectiu 8 Mil Motius, que dona suport a les acusades, s'ha concentrat aquest dimecres a l'estació de Sant Cugat per denunciar aquesta suspensió que farà allargar encara més un procés que s'acosta als cinc anys. "Són procediments judicials eterns, que volen desgastar-nos, desmoralitzar-nos i desmobilitzar-nos", han sentenciat. 

A més, han recordat que la suspensió del judici arriba en un moment "d'auge dels feminicidis": "No ens quedarem impassibles mentre ens assassinen". Per ara, no tenen cap notícia sobre quan es programarà de nou el judici. 

"El que esperem set dones santcugatenques és la resolució d'un judici on se'ns demanen tres anys de privació de llibertat i 26.000 euros"

La plataforma ha assenyalat que no saben si la pèrdua del document que ha fet suspendre el judici, programat per aquest dimecres, respon a la incompetència o a una estratègia de desgast: "El sistema judicial posa a mercè dels seus terminis i errors les nostres vides, amb l'impacte que genera a les encausades, les seves famílies i el seu entorn". "Tant si això forma part de la incompetència més absurda o si és fruit de qualsevol estratègia política, ens fem més fortes", han proclamat.

"És la hipocresia de Ferrocarrils: tenien set persones encausades i, a la vegada, despenjaven pancarta de la Rosa Parks"

I és que per 8 Mil Motius, aquesta "persecució política" del sistema judicial i institucions públiques busquen "aturar l'avenç del feminisme". En aquest sentit, han recordat que inicialment Ferrocarrils de la Generalitat es va presentar com a acusació particular i encara els hi reclama els 26.000 euros.

Així s'hi refereixen: "És la hipocresia de Ferrocarrils: tenien set persones encausades i, a la vegada, despenjaven pancarta de la Rosa Parks. I el mateix de la Generalitat, que es vesteix de lila i, a la vegada, demana penes de presó a altra gent que s'ha mobilitzat".

Les encausades han recordat el motiu que les va portar a tallar les vies dels ferrocarrils a Sant Cugat: "El 17,1% de les agressions masclistes de l'espai públic es produeixen al transport públic. En aquell moment, Ferrocarrils no tenia res per donar-hi resposta. Després de la nostra acció, van desenvolupar un protocol. Però, a la vegada, sostenien l'acusació particular i ens reclamen 26.000 euros".                            

"En lloc d'abaixar el cap, com voldrien, el tenim més alt"

Tot i reconèixer alguns moments de por o de dubtes durant aquests cinc anys, les encausades asseguren que no se'n penedeixen: "Cada cop som més fortes: que això serveixi d'avís pel sistema judicial, governs i totes les institucions que intenten aturar l'avenç del feminisme". "Estem profundament orgulloses del que vam fer aquell dia. No ens en penedim. Ens hem fet més fortes", han afegit.

A més, han agraït les mostres de suport que han rebut al llarg d'aquests cinc anys: "Estem profundament emocionades de tenir tanta gent darrere i estem bastant més organitzades que en aquell moment. En lloc d'abaixar el cap, com voldrien, el tenim més alt".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem