Enllestits els treballs de restauració de la façana sud del Monestir

Els veïns i veïnes han pogut descobrir en què han consistit els treballs al monument, i quin ha estat el resultat

Les obres de restauració de la façana sud del Monestir de Sant Cugat del Vallès ja estan enllestides. Després de 5 mesos d'obres, els santcugatencs i santcugatenques han pogut participar aquest 14 de desembre d'una visita guiada a les obres fetes per conèixer com són els treballs que es fan de manteniment d'aquest important monument de la ciutat.

Més info: Comencen cinc mesos d'obres a la façana del Monestir

Unes obres, com ha explicat Jordi Paiola, arquitecte director d'obres, que han consistit a "conservar tot el valor patrimonial de la mateixa façana, restaurar-ne tots els seus valors i intentar donar-li el màxim de durabilitat perquè perduri els màxims anys possibles".

Una de les principals dificultats amb les quals s'han trobat els professionals encarregats de l'obra ha estat "el mal estat de conservació o la mala composició de la pedra que compon la façana", ha explicat l'arquitecte, detallant que "és una pedra local, que és molt dolenta, i amb els agents climatològics extrems que té Sant Cugat, les petites dilatacions tèrmiques van fent que es desprengui part de la pedra, i, al final, es va malmetent la façana".

 
Visita per conèixer el resultat de les obres de la façana del Monestir. FOTO: Ale Gómez

Visita per conèixer el resultat de les obres de la façana del Monestir. FOTO: Ale Gómez

Així, el que s'ha procurat, ha dit, ha estat "recuperar, evitar que els agents climatològics entren dins de la pedra, i finalment, químicament, s'ha protegit amb tractament per evitar que la degradació vagi a la mateixa velocitat que hi ha hagut en aquestes últimes dècades".

Com ha explicat, ara "tot just s'estan portant a terme dues de les primeres fases d'actuació en el Monestir; aquesta és la primera que es fa en una de les façanes", però, com ha recordat, "el que es pretén és anar donant la volta a tot el Monestir, i en el Claustre, alhora que s'està començant a redactar un pla de manteniment per intentar datar cada quan s'han de fer actuacions en el Monestir".

D'aquesta intervenció a la façana del Monestir ara solament resta col·locar-hi els vitralls per tancar els finestrals gòtics de la façana, tal com ha explicat la restauradora de vitralls encarregada del projecte Anna Santaularia, qui també ha treballat en la restauració dels vitralls existents. El projecte ja està redactat, i es calcula que cap a l'estiu ja haurien de lluir al seu lloc.

 
Visita per conèixer el resultat de les obres de la façana del Monestir. FOTO: Ale Gómez

Visita per conèixer el resultat de les obres de la façana del Monestir. FOTO: Ale Gómez

Per part del consistori municipal, Francesc Duch, tinent d'alcaldia de Cohesió Territorial i Habitatge, Ha refermat el compromís municipal de "seguir mantenint i millorant el monument de primer ordre a escala nacional que tenim", destacant que els treballs compten amb pressupost tant municipal com de la Diputació i la Generalitat.

Concert benèfic en suport de Petits Músics del Món a l'Aula de So. FOTO: Anna Bassa

 
 
Comentaris

Destaquem