Comencen cinc mesos d'obres a la façana del Monestir

Des del 2017 l'Ajuntament de Sant Cugat està impulsant obres de rehabilitació del Monestir de Sant Cugat del Vallès

Molts santcugatencs s'hauran fixat que una de les façanes del Monestir de Sant Cugat ha estat coberta amb una gran bastida. El motiu és que aquesta façana sud de l'església ha començat cinc mesos d'obres de rehabilitació per tal de conservar el seu estat i evitar desperfectes futurs.

Les obres, valorades en uns 200.000 euros, consistiran en la neteja i consolidació de la pedra i la instal·lació de vidrieries als finestrals gòtics. Segons el Consistori, la intervenció permetrà la conservació de la pedra i de tots els elements de la façana i les gàrgoles (algunes de les quals estan en mal estat).

Més info: Comença la segona fase de les obres de remodelació del Monestir, que estrena web

 

Anys de rehabilitacions

El Monestir de Sant Cugat està en rehabilitació des de l'any 2017 i s'invertirà un total d'1,1 milions d'euros per conservar l'estat del principal monument cultural de la ciutat. Entre el 2017 i 2018 es van destinar 460.000 euros a actuacions com la rehabilitació de la façana principal de l'església o de la coberta del Claustre del Monestir.

Es tracta d'un projecte finançat a part iguals per l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Es va iniciar el 2017, tan bon punt l'Ajuntament de Sant Cugat va tenir la propietat del Monestir. La gestió depèn del consorci que està format per Ajuntament, la Diputació de Barcelona, la Generalitat, el Bisbat i la Parròquia

Més info: El Monestir de Sant Cugat afronta anys d'obres de restauració

 

Les obres no són per evitar que el Monestir caigui, ja que en aquest sentit no corre perill, sinó per preservar-lo de la millor manera possible. Durant la presentació de la segona fase d'obres, poc després de l'incendi de la Catedral de Notre Dame, el comissionat del Monestir, Domènec Miquel, va afirmar que difícilment es podria viure una situació similar, perquè "les estructures són completament diferents", ja que no són de fusta, sinó de pedra.

De totes maneres, va apuntar que un dels problemes més greus que pateix el Monestir és "la base sobre la qual està assentat el Monestir: un tipus d'argila que quan plou s'infla i quan fa bon temps torna a la posició original. Quan s'infla, les parts del Monestir es mouen i s'originen esquerdes".

Actuacions per aquest 2019

  • Obres de recuperació de l'entrada de la plaça posterior del claustre, ubicada als jardins del Monestir i habilitació com a porta d'emergència i rehabilitació de l'escala. (108.898 €)
  • Restauració de la façana sud de l'església. (204.409 €).
  • Restauració del cimbori.
  • Restauració de les cobertes de l'ala nord de l'església.
  • Restauració de les muralles Est del conjunt monàstic.
  • Restauració de la part del ferro i el mecanisme del rellotge del Monestir

Es preveu que les actuacions s'allarguin fins al 2020.

Més informació
 
 
Comentaris

Destaquem