Rodríguez (Mossos): "Els robatoris a domicili s'han reduït en els primers dos mesos i mig"

Entrevista al cap de la comissaria de Mossos de Sant Cugat, Manel Rodríguez, que fa un balanç de les dades de delictes del primer trimestre de 2024

El sotsinspector Manel Rodríguez és el cap de la comissaria de Mossos d'Esquadra de Sant Cugat. Rodríguez analitza les dades de delinqüència a la ciutat en el primer trimestre de 2024 comparades amb les del mateix període de l'any passat. 

Deia que tot i que els robatoris a domicilis hagin crescut, estan continguts, però n'hi ha prou? 

L’increment de robatoris a domicilis del 2023 respecte al 2022 ha estat molt baix, estem parlant d’11 fets més en tot l’any. És clar que estan continguts, les dades parlen per si soles. Recordem que veníem del 2017 amb 699 fets, el 2018 amb 664 fets i del 2019 amb 454. Ara portem 4 anys consecutius on el nombre de robatoris a domicilis es troben en una forquilla que va dels 250 als 290. Evidentment, són fets, i com a tal ens preocupen, però el cert és que els tenim continguts dins aquesta raonable forquilla. L’objectiu primer és que es produeixin el menor nombre possible de robatoris, però en segon terme evitar arribar a les xifres del 2017 i 2018. 

Va dir que tenia per objectiu posar més mitjans per combatre els robatoris a domicilis, quins?

Sí, és així i de fet ja ho hem posat en marxa des de l’inici d’aquest any. No només es tracta de tenir més efectius, que també, sinó saber on estratègicament s’han de situar en el nostre territori, també saber quan. Als mitjans ja coneguts, efectius de Mossos d’aquesta comissaria juntament amb la participació dels agents de la Policia Local, cal sumar el suport de l’ARRO i l’Àrea regional de Trànsit de la nostra regió policial que està destinant moltes hores de presència a Sant Cugat del Vallès.

De moment, les dades d’aquest 2024 ens indiquen que la fórmula de tenir més múscul combinat amb una anàlisi estratègica sobre el terreny està funcionat.

En aquests dos mesos d'any quines dades tenim en matèria de robatoris a domicilis?

Són dades de quasi ja el primer trimestre de l’any. Són indicadors que abriguen el nostre desig que es mantinguin en aquesta proporció fins a final d’any. Durant les 11 setmanes que portem del 2024 s’han produït 47 robatoris a domicilis. En el mateix període del 2023 es van produir 87 fets. És a dir, en 2 mesos i mig s’han reduït 40 fets, cosa que representa un 46% menys.

 

Per què a Mira-sol han pujat i a Valldoreix han baixat els domicilis? S'ha intensificat a un lloc la vigilància i a l'altre menys?

El nombre de grups que feien les intrusions a Valldoreix fent servir les zones boscoses han disminuït molt.  A Valldoreix hem passat de xifres passades de 152 o 93 fets/any als 20 d’aquest any passat. Per què han disminuït?  Hi ha raons diverses:

  1. Per canvi d’activitat delictiva. Alguns grups amb motiu del llarg període de pandèmia (tothom estava a casa i era molt difícil entrar a robar) van haver de triar altres modalitats delictives. Uns van passar a conrear marihuana atrets per l’ampli mercat de demanda europea i els amples marges econòmics que reporta aquesta activitat.
  2. Per pressió policial. Els dispositius policials a Sant Cugat i arreu del país on també els pateixen portats a terme per diverses unitats i especialitats del Cos de Mossos junt les policies locals ha estat també un motiu pel qual tingut una part de  urbanes.(?????)
  3. Per desarticulació de grups de l’est. La Divisió Central d’Investigació Criminal del Cos de Mossos d’Esquadra ha escapçat diversos grups d’entitat amb extensions dominants sobre altres grups menors amb una gran mobilitat per tot el territori nacional que ha tingut una certa afectació en l’activitat delictiva a Sant Cugat.

No és ben bé cert que a Mira-sol hagin pujat sobtadament, ni guarda relació amb la baixada de fets a Valldoreix, són territoris diferents. Històricament, Mira-sol quasi sempre ha estat la segona zona de Sant Cugat amb més nombre de fets per darrere del nucli urbà. Aquest 2023 s’han produït 84 fets, 7 més que el 2022 que van ser 77 robatoris. El 2017 la xifra es va elevar fins als 168. Mira-sol sempre ha estat un barri sensible als robatoris a domicilis i per aquest motiu és una de les zones on més hores invertim en la prevenció i en la reacció. També hi posem molts recursos de suport que ens dona la nostra regió policial i quan s’han produït repunts rellevants l'endemà hem fet sobrevolar l’helicòpter, també altres dies hem inclòs els drons en els dispositius. Els veïns saben que això és així, i ells poden comprovar en primera persona que veuen als Mossos i la Policial Local patrullar pels carrers i el suport regional fent controls a les vies d’accés i també presència a l’estació dels Ferrocarrils.

Per acabar de donar un servei rigorós en aquesta zona també hem fet sessions informatives als veïns explicant els modus operandi dels delinqüents i com posar algunes mesures preventives a les llars.

Quin és el paper de l'helicòpter que hem vist? També fa detencions?

L’helicòpter no fa detencions, però si fa dues accions cabdals perquè el dispositiu terrestre les faci.

  1. Identifica i informa les patrulles de la posició exacta d’on es troba el delinqüent o delinqüents.
  2. Informa en temps real per on els delinqüents intenten fugir una vegada detectats perquè es puguin interceptar i detenir.

Tenim alguna banda ara mateix a Sant Cugat que faci domicilis?

El que afecta Sant Cugat en matèria de robatoris a domicilis és una delinqüència itinerant organitzada i especialitzada amb molta mobilitat per tot el territori estatal. Per això, estem molt a l’aguait dels delictes i les detencions que altres serveis de Mossos d’Esquadra es produeixen en altres zones, ja que poden tenir afectació a Sant Cugat. Recentment, s’han produït unes detencions a Tarragona i Granollers on se’ls relacionen amb fets concrets produïts a Sant Cugat. Aquest és també un motiu pel qual ens poden abaixar els fets.

Sobre les estafes, és un dels delictes que creix més, com es poden evitar? 

Si parlem de les estafes virtuals o ciberdelictes, estem davant d’un autèntic problema global a escala de seguretat patrimonial. Són delictes que creixen exponencialment cada vegada amb més intensitat. Està situat entre els dos primers delictes més denunciats, junt els furts, a totes les comissaries policials de Catalunya. És un increment constant de denúncies i, per tant, de persones perjudicades, moltes d’elles amb vulnerabilitat social i tecnològica. No has de tenir 80 anys per ser víctima vulnerable d’aquesta tipologia delictiva sinó que persones de mitjana edat, confiades i no habituades a les noves tecnologies, estan patint també aquests delictes. 

L’actuació policial per evitar aquests delictes en complexa, la gran majoria d’aquests fets es produeixen a l’entorn virtual i privat de la víctima, sigui amb un portàtil o amb un mòbil. En aquest entorn de privacitat és impossible que la policia pugui evitar  la consumació del fet. 

A sobre, els autors treballen de forma quasi invisible  aprofitant la globalitat i la xarxa cibernètica. Es troben per tot el planeta protegits per l’empara legal perquè no es troben físicament en el país on comenten els fets.

Com podem evitar les estafes cibernètiques?

El que si podem fer la policia, és donar a conèixer aquestes modalitats delictives i fer molta pedagogia per informar a la ciutadania. Com sabeu, cada vegada que apareix una nova variant d’estafa cibernètica la donem a conèixer als ciutadans d’arreu sigui amb aparicions mediàtiques o a través de missatges al Twitter, Facebook, Instagram, etc.

Cal ser desconfiat davant dels missatges, vinguin d’on vinguin, en els que ens demanen dades delicades o quan directament ens donen instruccions directes per operar amb els nostres comptes bancaris. Les dades bancàries són com les claus de casa nostra, no les donem a cap desconegut.

Aquí la màxima ha de ser que mai hem de facilitar cap dada bancària.

Quina modalitat d'estafa cibernètica és la més denunciada pels santcugatencs??

Arreu, les tipologies més denunciades són aquelles on mitjançant l’engany acabem facilitant les nostres dades bancàries o les de les targetes (número de compte, pin, claus, contrasenyes) a algú que ens vol fer creure que són de la nostra entitat financera o d’altres institucions de confiança. Aquest modus operandi són els que anomenem com a phishing i missing. Cal recordar que el mitjà pel qual es poden posar en contacte amb nosaltres per intentar l’engany pot ser pel correu electrònic, per missatges al mòbil, i també amb al·locució de veu per telèfon.

Els robatoris a dins de vehicle són un problema ara mateix? Per què han pujat?

El cert és que de forma general el que suposa, en primer lloc, és la indignació de qui ho pateix i després una incomoditat i un greuge perquè suposa fer les gestions amb les asseguradores, posar la denúncia i gestionar amb el taller la cita per reparar els desperfectes, bé al pany, bé per substituir el vidre trencat i en alguns casos no disposar del nostre vehicle mentre el reparen. Representa un problema per l’elevada reiteració diària d’aquest delicte i això no genera un clima de seguretat. Des d’un punt de vista policial els abordem com un repte professional perquè com a tal són fets delictius que pateixen els ciutadans i per tant ens interpel·la a procurar que no es produeixin. Com sabeu, des de l’any passat tenim un dispositiu específic en el qual treballem conjuntament amb la Policia Local.

Aquest delicte continuarà sent un problema mentre els ciutadans permetem la seva subsistència. Què vull dir? Doncs que hem d’evitar deixar objectes de valor al seu interior. Els cotxes no són caixes fortes. Diàriament, agafem denúncies de persones a qui han sostret portàtils, mòbils, alguna peça de roba, etc. Els delinqüents que actuen a Sant Cugat robant a l’interior de vehicles han vist que es donen unes circumstàncies que afavoreixen la seva activitat il·lícita, coneixen uns llocs concrets, com ara amplis estacionaments d’alguns restaurants, hospitals, centres comercials, i clubs o entitats esportives, on els propietaris dels vehicles s’absenten un temps, per dinar, fer unes compres o fer esport, deixant a l’interior efectes de valor. Fa uns dies vàrem fer una detenció per uns fets on van poder recuperar objectes sostrets en un vehicle per valor de 3.000 euros.

El conseller va dir que hi hauria incorporació d'agents. Quina xifra tenim a Sant Cugat i quants s'incorporaran?

Que hi hagin noves incorporacions de mossos a Sant Cugat ha de ser una normalitat. Ara mateix, hi ha una promoció sencera a l’Escola de Policia que seran destinats, el proper mes d’agost, al llarg del territori on hi ha comissaries. Igualment, a l’octubre comença un nou curs de formació que correspon a altra nova promoció. Esperem que a Sant Cugat en vinguin molts, la ciutat ha sofert un creixement vegetatiu considerable, estem a tocar dels cent mil i, per tant, és necessari que la dotació d’agents també creixi i així li ho va demanar l’alcalde Vallès al conseller Elena a la passada Junta Local de Seguretat celebrada el gener.

Tot i que el 2023 s’han reduït els furts, per què es produeixen tants a Sant Cugat? 

Els furts s’han incrementat a la gran majoria de comissaries de Mossos durant el 2023. Els furts es troben en el primer lloc de delictes més denunciats, el normal és que s’incrementi any rere any per les circumstàncies afavoridores que concorren en aquesta modalitat delictiva. Quines són?

  1. Delicte de fàcil execució, no cal gran especialització. Sempre dic que es produeix davant 3 situacions. 
    • Per descuit de la víctima, tot i que de vegades hi ha una petita actuació per part de dues o tres persones confabulades per cometre el furt; un provoca el descuit de la víctima i l’altra executa el furt. En tots aquests casos la víctima perd el focus d’atenció dels seus efectes.
    • Furt d’oportunitat. No estava previst, però es donen les circumstàncies idònies per portar-lo a terme. Si es dona aquesta casuística el lladre no rebutja un potencial botí, sigui quin sigui, s’adapta a l’oportunitat del que trobi.
    • Furt d’impulsivitat. Tampoc estava planificat, el solen cometre persones no vinculades a la delinqüència ordinària. Són objectes petits de fàcil amagar i de poc valor econòmic. Són els típics furts que es comenten dins de comerços i establiments de qualsevol tipus. Molts són furts de productes de menys de 5 euros.
  2. Només comporta detenció si el valor que s’ha sostret supera els 400 €.
  3. La pena sancionadora és baixa, en especial, si el valor és inferior als 400 €.
  4. La majoria de delinqüents actuen de forma reiterada, molts d’ells són multi reincidents, cosa que malgrat s’ha intentat penalitzar en casos de reincidència en un espai concret de temps, a la pràctica, no s’ha pogut materialitzar. 

Què justifica la reducció de furts a Sant Cugat?  

El cas de Sant Cugat ha estat un fet atípic si ho comparem amb la resta del territori català. S’han reduït en un 3% respecte el 2022. L’any passat entre Policia Local i Mossos vam detenir 22 persones per cometre furts, aquest pot ser un bon motiu per justificar aquesta baixada de fets.

Els comerços han mostrat preocupació pels furts a les botigues?

És normal que mostrin preocupació i també enuig. Vam rebre les inquietuds de l’associació de comerciants pels fets reiterats que es van produir durant dos dies seguits en què es van produir furts de producte en diferents comerços. Això s’ha revertit i ara la situació s’ha normalitzat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem