ERC-MES porta a Sant Cugat la lluita de les titulitzacions de les hipoteques

Un banc que ha titulitzat una hipoteca no pot reclamar una execució hipotecària

El grup municipal d'ERC-MES presentarà al ple municipal de l'octubre una moció, en nom del moviment Ni dación ni pago, sobre les titulitzacions de les hipoteques i els desnonaments que promouen les entitats bancàries executant hipoteques que van ser transferides a fons de titulització. La titulització d'una hipoteca té lloc quan un banc fa un paquet d'hipoteques i el ven a través de títols a inversors d'arreu del món. Segons Ni dación ni pago i els republicans, quan això passa el banc perd el dret a reclamar el deute i, per tant, no pot sol·licitar una execució hipotecària. ERC-MES ha presentat aquest 15 d'octubre la proposta, al costat de dos representants d'aquest moviment social.

José Ángel Gallegos, membre de Ni dación ni pago i advocat hipotecari, ha destacat la necessitat de difondre la situació de les titulitzacions de les hipoteques. "El banc ja no és el creditor i no té legitimitat per reclamar una execució hipotecària", ha detallat, alhora que afegia que "el més normal és que una hipoteca estigui titulitzada".

A la pràctica, això vol dir que un banc no pot demanar per la via judicial el desnonament d'una família si la seva hipoteca està titulitzada. Gallegos ha detallat que ja hi ha una vintena de resolucions judicials que avalen aquest fet, tot i que hi ha jutges que no estan per la tasca. "Són una minoria de jutges els que es posen al costat dels hipotecats", lamenta.

Amb aquesta moció, tan els republicans com aquest moviment volen difondre aquesta circumstància a possibles afectats per execucions d'hipoteques titulitzades. I és que segons Gallegos, un dels principals problemes és la falta de transparència: "Hi ha una omerta sobre les titulitzacions. A més, costa molt de trobar les proves i no apareix en el registre de la propietat". Precisament, una de les peticions és que les titulitzacions apareguin en el registre, que és el document que el jutge consulta per tirar endavant una execució hipotecària.

A més, la moció també busca exigir a la Comisión Nacional del Mercado de Valores que funcioni com un registre públic on es puguin consultar totes les titulitzacions; mateixa petició que es fa a les entitats financeres. Així mateix també es demana a les administracions que atenguin les sol·licituds, que "no estan atenent", de la ciutadania que es troba en situació de llançament hipotecari. Una altra petició és comunicar al jutjat de Rubí que tingui present aquesta situació.

Crítiques a les entitats

"Portem molts anys denunciant la mala praxi de les entitats financeres", ha posat de manifest la portaveu republicana a l'Ajuntament, Mireia Ingla. En aquest sentit, Ingla ha apuntat que "centenars de famílies catalanes" estan afectades pel problema de les titulitzacions hipotecàries.

En aquest sentit, José Ángel Gallegos ha assegurat que "la llei de l'habitatge del Franquisme era més favorable pels llogaters que les lleis de la democràcia": "Què estan fent els governs per arribar a aquesta situació?" Una crítica argumentada per l'interès en fomentar les hipoteques. "Tota la legislació feta pels governs del PP ha estat favorable als interessos de la banca", ha denunciat Mireia Ingla.

José Ángel Gallegos ha criticat també l'estratègia de la PAH, que sempre ha apostat per la dació en pagament. "És una proposta reaccionària", ha lamentat, alhora que afegia que la lluita sempre s'hauria d'haver encaminat a mantenir l'habitatge.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem