L'Ajuntament publica un estudi de la municipalització de l'aigua

Segons l'Ajuntament, l’estudi sobre el servei de l’aigua conclou que la gestió mitjançant una empresa pública és la més eficient possible

L'estudi de municipalització de l'aigua encarregat per l'Ajuntament de Sant Cugat conclou que la municipalització del servei podria abaratir el cost de la factura en un 15%, a més de congelar-lo durant 10 anys. Cal destacar, però, que fa unes setmanes es va publicar una sentència que donava la titularitat de l'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Per això, l’Ajuntament està avaluant  amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona els possibles escenaris en la gestió de l’aigua per assolir que el pla de municipalització no es demori en la seva aplicació.

Més info: El TSJC deixa sense validesa la cessió indefinida de la gestió de l’aigua als ajuntaments

L’estudi conclou que, a efectes d’eficiència i sostenibilitat, la forma de gestió més eficient és la prestació directa amb personificació mitjançant una Entitat Publica Empresarial Local (EPEL) o una Societat Mercantil Pública. En l’estudi s’ha comparat les sis formes de gestió establertes legalment de prestació del servei:

  • directa amb personal municipal
  • directa a través d’organisme autònom
  • directa a través d’una EPEL
  • directa a través d’una societat mercantil 100% pública
  • indirecta a través d’una concessió
  • indirecta a través d’empresa mixta

L’estudi conclou que l’empresa pública municipal podria reduir inicialment un 15% les tarifes i congelar-les durant 10 anys, en una hipòtesi d’increment de costos de IPC anual de l’1,5% i d’increment anual del preu de l’aigua d’empreses subministradores de l’1%, amb un nivell d’inversió anual d’1,5M en comparació als 0,3M actuals.

Aquesta increment del nivell d’inversió combinat amb baixada de tarifa és possible per:

  • Un menor cost del sector públic a l’accés al crèdit per inversions que les remuneracions privades a la inversió.
  • La desaparició del benefici industrial que en l’actual concessió està establert en un 16% de les despeses d’explotació i un 10% en la compra d’aigua.
  • L’actual sobredimensionament de la taxa que està definida des del 2014 per amortitzar més de 2M€ d’inversions quan només se n’estan invertint poc més de 300.000€ anuals.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem