Frederic Bartumeus: "Ens hem immunitzat a la picada de mosquit tigre"

Bartumeus és investigador i expert en la matèria del mosquit tigre

Frederic Bartumeus és investigador ICREA, biòleg per la Universitat de Barcelona (1996). Va iniciar la seva carrera científica en el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona amb un Màster sobre organismes planctònics en els llacs del Pirineu (1999). Al llarg del Doctorat es va especialitzar en la modelització estocàstica de moviment animal i la quantificació de processos de dispersió (2005). Va realitzar una estada postdoctoral (2006-2009) al Departament d'Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Princeton (USA). Ha treballat com investigador per a diferents universitats internacionals i diverses administracions. Actualment és investigador a CREAF, on ha creat una aplicació mòbil per controlat la presència del mosquit tigre a Catalunya, anomenada 'Mosquito Alert'.

Quina diferència hi ha entre el mosquit comú i el mosquit tigre?

El mosquit tigre és un mosquit que prové del sud-est asiàtic i el seu comportament és molt diferent del del mosquit comú. El mosquit tigre pica de dia, la seva activitat té lloc durant el dia, mentre que el mosquit comú, normalment és un mosquit més de capvespre i sol picar quan nosaltres estem dormint. Morfològicament el mosquit tigre és un mosquit negre amb ratlles blanques.

I la diferència entre una picada i l'altra?

Per la picada no podem reconèixer la diferència. Si bé és cert que en l'arribada del mosquit tigre, les seves picades ens provocava reaccions més fortes, ara podríem dir que ens hem immunitzat a les seves picades. No es pot saber perquè depèn molt del sistema immunològic de les persones, de la seva reacció immunitària. El granet que ens surt després que ens piqui el mosquit és una reacció als productes que el mosquit ens llença quan ens pica. Depenent de com estigui preparat el sistema immunològic de cadascú la reacció és més forta o menys forta.

El mosquit tigre ens pot transmetre alguna malaltia?

Una cosa és que no reaccionem a la picada; l'altra cosa és que aquest mosquit és un transmissor de malalties. A part de les molèsties, és un vector de malalties com el Zika, el Dengue, etc. Si hi ha persones que s'han infectat d'una d'aquestes malalties en algun viatge i al tornar, aquestes persones són picades per un mosquit tigre, el mosquit tigre pot passar aquesta malaltia picant a una altra persona.

Com es pot evitar la transmissió de la malaltia?

Existeix un protocol sanitari. Quan aquestes persones portadores de la malaltia tenen símptomes de febres altes, etc., se'ls identifica, se'ls fa una anàlisi virèmica i si se'ls diagnostiquen aquestes malalties, se'ls diu que es quedin a casa i que no surtin. Després hi ha tot un treball d'eliminar els mosquits tigre que hi ha a la zona on viu la persona en qüestió. Les persones han de ser a casa durant uns quants dies només. La transmissió d'aquest virus té un període actiu d'uns 10 o 15 dies.

Fa un temps van crear Mosquito Alert. Què és?

És un projecte de participació ciutadana, però alhora és una eina de gestió del mosquit tigre. Demanem als ciutadans que facin fotos als mosquits tigres i les col·loqui a l'aplicació, explicant on s'ha fet la fotografia. A la pàgina web que tenim està tot el procediment explicat perquè qui hi vulgui participar sàpiga com fer-ho. Sobretot bsuquem punts de cria per poder treballar sobre el terreny. La gent ens ajuda a identificar on hi ha mosquit tigre i a partir d'aquí, l'administració pot actuar.

Per tant entenc que vostès recullen la informació amb aquestes fotografies i, a partir d'aquesta informació, intervenen.

Exacte. 'Mosquito Alert' té dues missions. Bé, nosaltres no som els gestors de les poblacions de mosquits. Nosaltres el que fem és ajudar a recollir aquesta informació i, posteriorment, la cedim a les administracions competents, com per exemple l'Ajuntament de Sant Cugat, perquè aquestes actuïn. Però sí que és cert que l'aplicació té un doble objectiu. D'una banda recollir tota la informació referent a les poblacions de mosquit tigre i, per l'altra, aplicar aquesta informació sobre el terreny, però això ja ho fan les administracions en qüestió. Nosaltres no som qui anem sobre el terreny a fer els controls, sinó que proveïm d'informació a aquestes administracions. D'altra banda, ara estem començant a afegir de la plataforma totes aquelles persones que arriben amb malalties de l'estranger. D'aquesta manera podem tenir una visió a temps real de la situació en cada moment.

Amb tota aquesta informació que han pogut anar recollint, em sabria definir quina és la situació de Sant Cugat amb el mosquit tigre?

Doncs n'hi ha perquè va ser la zona ordinària i a nivell urbanístic és un territori perfecte pel mosquit tigre perquè no és un tipus d'urbanisme molt dur. Hi ha molta casa amb jardí, una zona boscosa molt gran. Aquest tipus d'urbanisme és molt adient perquè el mosquit tigre pugui fer-hi la seva vida. Ara bé, em consta que l'Ajuntament hi està treballant. No és fàcil perquè hi ha molt de mosquit, però sí que puc dir que l'Ajuntament de Sant Cugat està al cas i treballa amb el tema. Hi ha molt de mosquit tigre, però està molt controlat. L'important és mantenir aquesta població de mosquits sota mínims.

Mira els consells per combatre les picades del mosquit tigre.

Més info: Consells contra el mosquit tigre

Consulta la història del mosquit tigre.

Més info: El mosquit tigre, un convidat molest però controlat

 
Comentaris

Destaquem