Galán: "Els santcugatencs som d'ajudar, de fer suport i ser-hi quan és necessari"

Rebeca Galan és coordinadora de Gilgal Solidari, una entitat que treballa per "millorar la qualitat de vida de les persones"

Rebeca Galán és la directora de Gilgal Solidari, una entitat social que es defineix com a apolítica i aconfessional, tot i provenir de l'Assemblea Cristiana Gilgal. Galan, que enguany participarà en el Consell de Ciutat, assegura que Gilgal Solidari representa un espai en el qual tothom i té cabuda, i que té com a únic objectiu ajudar a les persones que ho passen malament. L'entitat forma part de la Xarxa del barri Monestir-Sant Francesc, però arran de la Covid-19 ha ampliat la seva cobertura i ha engegat un rober solidari a la ciutat.

Més info: El Consell de Ciutat avaluarà les conseqüències de la Covid-19 i debatrà sobre el futur

Per qui no els conegui, podria explicar què és Gilgal?

Gilgal ve d'una paraula aramea, que vol dir repòs, descans, acollida... El nostre rerefons és d'una església protestant que hi ha Sant Cugat, al carrer Borrell, que es diu Assemblea Cristiana Gilgal. Tenim un perfil de gent professional, que formen equips de treballadors socials, professors, integradors, pedagogs, etc, de gent jove. A partir d'aquí vam pensar que seria interessant compartir les capacitats que teníem com a grup, i fer-ho de manera interessada. Vam començar fent una mica d'acollida a uns 10 nens i nenes, fent suport escolar.

Com han evolucionat?

Després, d'una manera molt espontània vam començar a créixer, ens vam adherir a la Xarxa del Monestir - Sant Francesc, per participar en accions del barri... A poc a poc vam créixer fins al punt que necessitàvem un lloc, a banda de l'església, i vam pensar que era el moment de crear una branca social, separar-nos i fer Gilgal Solidari, i deixar l'Assemblea Cristina Gilgal fent les seves activitats. Vam separar-nos i ens vam ubicar a la plaça del Coll, i és un espai aconfessional, apolític, etc. És per a tothom. Per acompanyar, per escoltar. Amb aquesta idea vam obrir portes. Vam començar amb un petit grup i ara tenim 5 línies de treball molt fortes.

Quins són els objectius de Gilgal Solidari?

L'objectiu és afavorir la cohesió del barri i fer suport a les persones en moments puntuals en els quals ho necessiten. Tothom pot tenir una crisi o un mal moment. A Gilgal intentem ajudar a facilitar que aquesta persona pugui tornar a la normalitat o que torni a recuperar el seu benestar. Pot ser una qüestió de feina, pot ser que necessiti ser escoltada, pot ser que pateixi maltractament, pot ser que tingui mancances emocionals... Intentem que això pugui millorar per millorar la qualitat de vida de les persones.

Diu que treballen des de diferents àmbits. Els podria detallar?

El primer seria l'acollida a la infància; després n'hi ha un altre que anomenem 'Amb tu', que es basa en l'acompanyament a la persona (facilitant cites prèvies, anant al metge, facilitant tràmits, fer un cafè, ajudar-lo amb la roba, etc); Una altra línia és la del rober solidari, que vam iniciar amb la crisi de la Covid, i hi ha 10 voluntaris al carrer Borrel 35, on l'Ajuntament ens ha cedit un espai, que recullen i reparteixen roba.

Quina relació tenen amb la ciutat i amb els santcugatencs i santcugatenques?

Jo estic molt orgullosa de la meva ciutat. Jo visc a Sant Cugat des dels 10 anys -ara en tinc 53- i me l'estimo molt. Els santcugatencs i santcugatenques sempre han estat gent d'ajudar, de fer suport, de fer sinergies positives i de ser-hi quan se'ls necessita. Al barri, a la Xarxa Monestir-Sant Francesc, tenim molt bon rotllo i els veïns i veïnes sempre que se'ls ha requerit han estat allà de manera magnífica. Al municipi, a poc a poc se'ns va coneixent més, i ara amb el rober s'ha vist molt clar. Ens han portat roba de tot arreu. Ara hem hagut d'aturar la recollida, perquè al desembre farem recollida de joguines, i a mitjan gener tornarem a recollir roba.

La pandèmia deu haver accentuat la necessitat de la seva existència.

Hem multiplicat les nostres accions, i ens hem reinventat perquè tenim uns 55 nens i nenes amb els quals fem una mena d'estraescolars, i amb el Covid-19, hem hagut de tirar cap a l'Online. També vam assumir la responsabilitat de rober solidari... Hem agafat forces i tota la gent que està a Gilgal són totalment voluntaris. Ara mateix no podem agafar més voluntariat, perquè amb la pandèmia hem de fer grups nucli. La gent, però, està molt volcada. La gent se sent còmode i està a gust col·laborant amb el projecte.

La raó de ser Gilgal és ajudar a persones que ho estan passant malament. Què han de fer aquestes persones per posar-se en contacte amb l'entitat?

Han de trucar al 607845792 per agafar cita, o adreçar-se al centre, que està a la plaça del Coll, 9.

Per què creu que és important que existeixin entitats solidàries com Gilgal?

Jo sempre dic que l'administració fa una tasca molt important, sobretot la del nostre municipi. Nosaltres estem molt coordinats amb Serveis Socials o amb Càritas. Procurem no duplicar, sinó complementar, intentem sumar. Les entitats solidàries crec que fan una tasca molt important a peu de carrer. L'administració té un tarannà que és molt important i molt necessari. Però entitats com les nostres són útils i necessàries perquè sumen, perquè ajuden a arribar a llocs que per a l'administració són menys accessibles. Potser perquè és una atenció més personalitzada, o perquè tenim aquest punt de complementar. Els voluntaris no assumeixen coses de més, sinó que complementen allò que ja s'està fent.

Què esperen del Consell de Ciutat?

No tinc massa experiència, és la primera vegada que hi participo, però ens fa responsables de poder tenir una mirada més conjunta, sumant esforços amb altra gent que hi participarà. Aportarà riquesa en situacions, perfils i perspectives que jo no conec. Per altra banda crec que podrem aportar coses des de l'experiència que tenim a l'entitat, des d'una mirada social, sobretot.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem