L'equip de gestió de l’Associació de Veïns de Can Cortés ha canviat i Gemma Falcó Alay n'és la nova presidenta, en substitució d'Aitor Arriaga. A la secretaria hi ha la Montserrat Pujada Pellegero i a la tresoreria s'ha quedat María Isabel Ruíz Laín. Parlem amb Falcó dels temes principals que preocupen al barri: seguretat, mobilitat, prevenció d’incendis, neteja i manteniment, i pressupostos.
Quants anys fa ara que existeix l'associació?
Fa un parell d'anys que funciona amb molta força. El barri abans era una urbanització privada i es va cedir a l'Ajuntament fa nou o deu anys. Abans era gestió privada.
Quins són els objectius d'aquesta nova junta?
Els objectius són de continuïtat de la feina que s'ha fet, molt ben feta, durant aquests dos últims anys. I estructurar i seguir batallant per les demandes que tenim pel barri, les mancances importants de l'Ajuntament: el manteniment, arranjar les voreres dels carrers; la seguretat, incloent-hi la instal·lació de les dues càmeres de seguretat que es van aprovar en uns Pressupostos Participatius. També fer seguiment de la mobilitat: tenim un autobús a demanda al barri compartit amb Les Planes i Can Borrull i hem de seguir insistint que el servei sigui el correcte. A vegades tenim molts retards perquè l'àrea que abasta és realment molt gran. També volem continuar col·laborant i empenyent que tots els veïns puguin ser actius als Pressupostos Participatius: consensuar-los i que siguin el màxim d'interessants per a tothom. La neteja i el manteniment també són importants. Ara ve una època complicada, la tardor, amb la caiguda de les fulles, i realment en els últims temps la neteja ha anat minvant. Volem entrar també amb molta força en la prevenció d'incendis: intentarem fer sensibilització i xerrades. Estem en mig del bosc, en un parc natural i la col·laboració de tots els veïns és absolutament important aquí.
Demanen un autobús exclusiu de Can Cortés?
Entenem que no pot ser exclusiu de Can Cortés, som uns 300 veïns. Es pot perfectament compatibilitzar amb altres barris: Les Planes, Can Borrull... Però actualment l'autobús va fins a Sol i aire, que ha de tenir un servei, òbviament, però potser s'ha d'establir d'una altra manera perquè el recorregut es fa realment molt llarg i de vegades els trajectes es demoren molt. Tot i que el personal que dona aquest servei és excel·lent, els conductors són unes persones excel·lents i fan realment el que poden.
"Actualment l'autobús va fins a Sol i aire i el recorregut es fa realment molt llarg"
També em parlava de la seguretat. Les càmeres són una de les grans reivindicacions de Can Cortés. Quina funció tindran?
Als Pressupostos Participatius va sortir amb força el tema de les dues càmeres perquè la seguretat és un tema molt calent al barri, tenim dades que cada vegada hi han més incidents, més entrades a les cases. És un barri que queda força aïllat, estem enmig del bosc. Tenim dues entrades i sortides, per tant és molt senzill: La idea és posar una càmera a cada entrada. El problema és que l'Ajuntament ens comentava que havien de posar una línia nova d'electricitat. No ho vam entendre massa bé, perquè hi ha fanals al carrer, hi ha electricitat a tot arreu. I estem esperant perquè l'Ajuntament ens va dir que amb els fons Next Generation l'any que ve hi haurà una xarxa nova de fibra òptica que és la que donaria també servei a aquestes càmeres. Per tant, aquest tema encara es demorarà fins ben entrat l'any que ve.
"Als Pressupostos Participatius va sortir amb força el tema de les dues càmeres perquè la seguretat és un tema molt calent al barri"
L'altre tema que m'ha comentat és la prevenció d'incendis. El barri està dins del bosc. Quines mesures tenen?
Justament hem començat a treballar internament en aquest tema i el que hem fet és un grup de treball amb una persona específica que es dedicarà a buscar col·laboracions. Per exemple, amb els ADF i altres agrupacions d'interès, i involucrar el que és el Parc Natural. La idea seria fer xerrades o flyiers per distribuir a les cases. De cara al començament de la primavera, el primer trimestre de l'any, començaríem a fer accions reiterades, de manera que cadascú sigui responsable en aquest àmbit: amb les màquines de tallar la gespa, barbacoes... Però també saber què hem de fer, com s'ha de reaccionar en el cas que veiem un incendi. Ara mateix estem tots els veïns molt connectats per grups de WhatsApp. Són molt actius i, per tant, qualsevol cosa que passa en podem estar assabentats. Però s'ha de saber com reaccionar, com s'han de fer les coses? On estan les mànegues? On està el material? Entenem que aquest material ha d'estar en un lloc centralitzat i on les autoritats que han de venir a apagar l'incendi puguin trobar-lo. Sabem que existeixen les mànegues, però ara mateix no acaba d'estar ben organitzat.
"Volem entrar també amb molta força en la prevenció d'incendis: intentarem fer sensibilització i xerrades"
És un barri petit i aïllat, com un petit poble. Com és aquest barri? És un barri cohesionat?
És un barri cohesionat i cada cop ho és més. Hem començat a dinamitzar no només de cara a les demandes veïnals sinó també moltes festes de barri. Quan ve Nadal es posa música als carrers, hi ha voluntaris que es van tornant per posar la música, per a fer diferents accions. Després hi ha Festa Major... Vam fer una festa de comiat de l'estiu, per retrobar-nos tots els veïns. I realment l'associació ha estat un motor per aquesta cohesió.
Per què és important l'Associació de Veïns?
La nostra voluntat és sempre en positiu, és sumar, col·laborar. Perquè de vegades sembla que les demandes siguin contra algú i no són contra ningú, són en favor de tothom, a favor de veure que tots podem viure més bé. És un barri en el que hi ha moltes coses positives: tenim el privilegi d'estar al mig d'un bosc, enmig d'un parc natural. Tanmateix, és cert que seguim sent part de Sant Cugat a tots els efectes. I estic parlant, per exemple, de que els impostos són altíssims. Per tant, també entenem en aquest sentit que no hauríem de tenir menys serveis ni pitjors voreres que la rambla del Celler, per exemple. Per tant, entenent que els impostos són al mateix nivell, o potser superiors, als del centre i que són justificades les demandes. Tanmateix, sempre en positiu i sempre intentant sumar i intentant aportar idees que siguin realistes i que siguin factibles.
"La nostra voluntat és sempre en positiu, és sumar, col·laborar"
Com és la relació amb l'Ajuntament?
De vegades més bona i de vegades més complicada. Depèn. I hi ha persones amb les que es veu que hi ha una col·laboració molt important i que hi ha un enteniment i hi ha altres persones amb les que és més complicat. Llavors, depèn del tema que porta cadascuna d'aquestes persones, s'avança més o s'avança menys. Com a qualsevol altra organització, segurament.
Al maig hi ha eleccions municipals.
Parlarem amb els grups municipals per afegir les nostres demandes als programes electorals.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.