La immigració no preocupa a la majoria de Sant Cugat, segons l'Observatori Sociològic

Segons la darrera onada de l'Observatori Sociològic, un 57,9% dels santcugatencs creu que la ciutat ha d'acollir immigració fins al màxim de les seves possibilitats

A la majoria de santcugatencs no els preocupa res de l'arribada de ciutadans estrangers a Sant Cugat. Així ho indiquen les dades de la darrera onada de l'Observatori Sociològic, que s'ha presentat aquest dimarts, 26 de març. L'Ajuntament ha incorporat un bloc dedicat exclusivament a la immigració en l'enquesta, com ja va fer el 2006 i el 2009. Segons l'Observatori, a un 55% de la població no els preocupa res de la immigració, mentre que a un 43,9% els preocupa "alguna cosa". D'aquest darrer grup, les qüestions que més els preocupen són la delinqüència (30,7%) i la falta d'adaptació (27,2%). De fet, només un 4,2% de les persones que han contestat que els preocupa alguna cosa de la immigració ha contestat que hi ha "massa estrangers". En valors absoluts, això es tradueix que només un 1% de la ciutadania de Sant Cugat creu que al municipi hi ha massa estrangers. 

 

 

Les respostes del bloc d'immigració

En l'enquesta, l'Ajuntament també ha preguntat sobre el grau d'acord amb diferents afirmacions relacionades amb la immigració. Les qüestions que més consens han rebut per part de la ciutadania han estat que la immigració és necessària per a l'economia (un 71,4% bastant o molt d'acord), que les persones immigrades que delinqueixen de forma reincident se les hauria de retornar al seu país d'origen (un 65,6% bastant o molt d'acord) i que la Generalitat hauria de tenir competències integrals en immigració (un 63,2% bastant o molt d'acord). També ha rebut un suport majoritari que Sant Cugat sigui una ciutat que aculli immigració fins al màxim de les seves possibilitats. Un 57,9% dels enquestats ha contestat que hi està bastant o molt d'acord, enfront un 35,1% que diu estar-hi en contra.

Per contra, les preguntes que més han dividit l'opinió dels santcugatencs han estat les referents a si la immigració pot posar en risc les tradicions i la llengua del país (un 42,5% d'acord i un 52,3% en desacord) i si posar límits a l'arribada elevada de persones immigrades és una política xenòfoba (un 44,8% d'acord i un 48,3% en desacord). 

Per altra banda, l'enquesta també ha preguntat sobre la percepció d'augment de persones estrangeres al municipi. Un 60,9% dels enquestats ha contestat que ha augmentat molt o bastant la població llatinoamericana, mentre que un 53,6% que ho ha fet l'europea. Pel que fa a la menor percepció d'augment hi ha la població africana (un 57,7% creu que ha augmentat poc o gens) i l'asiàtica (un 48,5% no creu que hagi augmentat). 

La polèmica per les preguntes

El tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró, ha tornat a insistir que en aquesta onada de l'Observatori Sociològic s'ha preguntat per immigració perquè és un tema "del qual la ciutadania en parla". A principis de febrer, la CUP va assegurar que les preguntes utilitzades difonien "missatges xenòfobs" i va denunciar un ús "partidista" de l'observatori per part de Junts. El PSC i els comuns també es van sumar a les crítiques.

Més info: La CUP denuncia que Junts difongui "missatges xenòfobs" en l'Observatori Sociològic

Fins i tot ERC, soci de govern de Junts, va acusar Puigneró de "gran deslleialtat" per "haver vinculat" immigració amb delinqüència sense el seu coneixement. De fet, els republicans es van desmarcar de la inclusió d'aquestes preguntes en considerar que responen "a l'agenda política d'un partit, no a la del govern de la ciutat". Preguntat per si els temes de l'enquesta s'escullen entre els socis de govern, Puigneró ha explicat que van haver de fer "una simplificació" de les preguntes perquè van preparar l'observatori "de pressa i corrent", però ha defensat que van introduir temes "de totes les àrees de govern". 

Més info: ERC acusa de "gran deslleialtat" a Puigneró (Junts) pel cas de l'Observatori Sociològic

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem