Ingla: "Ens en sortirem si fem cas de la instrucció de confinament"

Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, analitza la situació que es viu amb el coronavirus

L'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, Mireia Ingla, no porta ni un any al càrrec i ha d'afrontar una de les crisis més importants dels últims anys: parar la ciutat per una pandèmia sanitària, la del coronavirus. Es va fer una crida als santcugatencs a confinar-se a casa, abans que ho fes el govern espanyol.

Ara ha anunciat mesures econòmiques i ha tancat totes les dependències municipals, però l'Ajuntament continua treballant a distància. Aquesta entrevista va ser registrada via telefònica des dels domicilis d'entrevistada i entrevistadora, dimarts 17 de març.

Com està vivint la ciutat la crisi del coronavirus?

És una situació complexa per Sant Cugat i per a la resta del país. És una crisi molt global, i, com a alcaldessa, puc dir que estic prou satisfeta de la resposta de la ciutadania de Sant Cugat, tot i que crec que encara hem de reforçar alguns missatges de la recomanació més prioritària que tinc en aquest moment, que és que la ciutat s'ha d'anar parant, i que s'ha d'aconseguir aturar. La millor manera de plantar cara al coronavirus és mantenir-nos als nostres domicilis, i sortir només pel que és imprescindible. Aquesta és una recomanació que costa d'acceptar, que és dura i que pot durar temps. Però ara mateix és la manera de contenir el contagi. Si no fem això ara, arribarà un moment que, com el pic de les persones contagiades estigui a dalt de tot, el sistema sanitari no tindrà capacitat per assumir. Ho estem repetint des del principi: No es pot sortir al carrer, ens hem de quedar a casa. Hem d'aconseguir que tothom estigui tancat a casa.

"La millor manera de plantar cara al coronavirus és mantenir-nos als nostres domicilis"

L'Ajuntament ha anunciat mesures econòmiques, quines són?

Preveiem que aquesta crisi sanitària la resoldrem. Estic convençuda. Però hi haurà unes conseqüències en forma de crisi econòmica i també conseqüències socials que afecten sempre els mateixos. Com ajuntament hem anunciat que impulsarem unes mesures amb les quals ja comencem a treballar per fer-les efectives. Són sobretot per responsabilitat amb aquells sectors com comerços, autònoms, i per empreses que treballen per l'Ajuntament, per tal de pal·liar les conseqüències econòmiques. Pel que fa als comerços, un sector ja castigat, hem de donar aquesta línia d'ajuts per pal·liar aquestes conseqüències. Estem parlant de la possibilitat d'anul·lar les taxes de terrasses o d'escombraries per als petits comerços, i si no és possible des del punt de vista normatiu, hi hauria una gran bonificació. També estudiem subvencions amb el Tribut Metropolità. Una altra línia d'ajuts es refereix a empreses i autònoms que treballen per a l'Ajuntament, que aquests dies han hagut de deixar de prestar serveis perquè s'han suspès unilateralment els contractes amb l'Ajuntament. Què farem? Unes indemnitzacions per a aquestes empreses o persones autònomes.

I més ajudes?

Una altra mesura són ajudes pels petits comerços o autònoms que fan subministrament a l'Ajuntament. Fins ara pagàvem amb 15 dies, i ho pagarem com abans millor. Aprofito per dir que els Ajuntaments, l'administració municipal, estem donant resposta a la ciutadania, d'entrada i de forma urgent, però també necessita el suport d'altres administracions perquè ens ajudin amb mesures econòmiques, i espero que les ajudes que ha anunciat el president Sánchez vagin en aquesta línia. Per part del Govern, el conseller de Treball ha parlat d'aquest ajut als autònoms, i és benvingut. L'altra línia d'ajuts que plantegem és a les persones, i a les famílies que tenen un sobreesforç per pagar els lloguers tan cars que tenim en aquesta ciutat, també crearem una línia de subvencions. En tenim una, però la reforçarem.

"Només faltaria que l'Ajuntament de Sant Cugat no pogués assumir aquests costos"

Com preveu que l'Ajuntament assumeixi tot aquest cost? No tenim pressupostos encara.

 

L'avantatge de tot plegat és que tenim capacitat econòmica per fer-ho. Tenim els recursos. Si ha de ser amb el pressupost del 2019, es pot modificar; i també amb el pressupost del 2020, que esperem aprovar quan tornem a la normalitat. Només faltaria que l'Ajuntament de Sant Cugat no pogués assumir aquests costos. Ara també demanen al Govern de l'estat que ens doni la possibilitat de fer més despesa i de contractació de més recursos humans. Ja que donem la cara per assumir aquesta situació de crisi, també demanem responsabilitat a les altres administracions, i no només a les administracions. Crec que en una situació tan complexa com aquesta, el sector privat també s'hi ha d'implicar. Demanem col·laboració, complicitat del sector públic i privat. Hem de sortir plegats d'aquesta crisi. Hem de posar la responsabilitat social per davant dels beneficis econòmics.

Quins serveis són els que presta ara l'Ajuntament de Sant Cugat?

Hem tancat les dependències municipals, que vol dir totes les activitats i bona part dels serveis que no són indispensables. En aquests moments queden suspesos tots els terminis i procediments que estiguin en marxa (pagar impostos, recórrer multes...). Quan es reprengui l'activitat tornarem a posar en marxa el comptador. Així, les dependències municipals estan tancades, però els serveis socials funcionen amb normalitat, alguns amb teletreball i atenció per telèfon. També tenim serveis socials a la Casa Mònaco per atendre presencialment a aquells col·lectius més vulnerables que es vegin més afectats per aquesta situació tan crítica. Tenim la Policia Local, i tots els Voluntaris de Protecció Civil que fan aquesta tasca de ser al carrer, i als quals els agraeixo la feina. Tenim la Brigada que només actua a la via pública si hi ha cap tema urgent a resoldre. I vull recordar els 500 treballadors de l'Ajuntament que fan teletreball. L'Ajuntament no està parat. Tenim la sort de comptar amb uns professionals magnífics.

"L'Ajuntament no està parat. Tenim la sort de comptar amb uns professionals magnífics"

Estava preparat l'Ajuntament perquè els seus treballadors fessin teletreball?

Sí. L'Ajuntament estava preparat i ara ho estem reforçant. Els serveis de tecnologia han fet una feina magnífica i ens estan donant eines per fer teletreball i per poder mantenir reunions a distància. L'alcaldessa, el gabinet d'alcaldia, i recursos humans hi som físicament per fer costat als treballadors que encara hi són. Mantenim la distància.

Li preocupa que el comerç local no sobrevisqui?

Em preocupa. És un sector que ja pateix la nova manera de comprar. Aquest govern sempre ha expressat el seu compromís amb el comerç local; la seva tinenta d'alcaldia està treballant per poder donar-li suport. Per això hi ha aquestes línies de subvencions que apuntava.

"Estic convençuda que quan passi la crisi els ajuntaments podrem ajudar a activar l'econòmica"

Aquest confinament pot canviar els hàbits de la societat?

És una reflexió que estem fent tots plegats, ara que tenim més temps. Potser és una bona notícia la capacitat de reflexió. Hi haurà canvis de paradigma, i això ho dic molt sincerament, tot i que encara és molt aviat i encara està per venir el pitjor d'aquesta crisi. Tindrem temps per valorar tots plegats com enfoquem el nostre dia a dia. També hi haurà canvis de paradigma en com afrontem com a societat i com a país aquestes situacions crítiques i que tenen seqüeles des del punt de vista social. Hem de començar a entendre que el país se n'ha de sortir amb un sector públic reforçat i un sector privat compromès. Estic convençuda que quan passi la crisi els ajuntaments podrem ajudar a activar l'econòmica. Torno a demanar que se'ns doni eines o, com a mínim, que no se'ns restringeixi la capacitat de despesa en polítiques públiques en l'àmbit local. Nosaltres som els primers que donem la cara.

L'Ajuntament i la Generalitat han anat per davant de l'Estat a l'hora de gestionar aquesta crisi?

No he pogut valorar el nou decret de l'estat d'alarma. Espero que hi hagi aquest suport a les famílies, que hi hagi moratòries amb els pagaments dels lloguers, o que se suspenguin els desnonaments. No demanem que els ajuntaments fem esforços si després una administració molt més forta no és capaç de fer allò que li correspon. Estic molt d'acord amb el confinament i, per tant, molt d'acord amb la campanya institucional del Govern de la Generalitat d'actuar amb la responsabilitat de quedar-se a casa.

"Estic molt d'acord amb la campanya institucional del Govern de la Generalitat d'actuar amb la responsabilitat de quedar-se a casa"

Com ha vist la reacció dels santcugatencs? La reacció d'esportistes, cultura, iniciatives a les xarxes...

La valoro amb molt d'orgull. Aquestes iniciatives faran que aquests dies tan complicats siguin molt més lleugers i que gaudim d'aquesta cultura nostra que en tenim de tots tipus i de tots els colors. És l'oportunitat de reinventar-nos. Fem compatible aquest confinament amb gaudir d'iniciatives. Estic convençuda que una ciutat com la nostra tindrem l'oportunitat de reinventar-nos i podrem seguir orgullosos de la ciutat, de les persones que cada dia la fan viva. Abans parlàvem si hi haurà canvis de paradigma; segurament ara s'està gestant. El més important és no perdre de vista, però, que contenir el contagi és l'única manera que tenim perquè aquesta crisi no desbordi el sistema sanitari. Torno a apel·lar a la responsabilitat individual. Volem ser una ciutat referent a l'hora de contenir aquest virus.

"Estic convençuda que ens en sortirem"

Algun consell o missatge d'ànims per als santcugatencs?

Estic convençuda que ens en sortirem. Ara, això tot just comença. Ens en sortirem si fem cas de la instrucció de confinament. Trobarem la manera de passar tots aquests dies a casa de la millor manera possible. Envio una abraçada immensa a tota la gent de Sant Cugat, i confio que ajudaran a l'Ajuntament i a la resta d'administracions. Quan ho veiem amb perspectiva, i hàgim tornat a la normalitat, ens sentirem orgullosos d'haver ajudat a fer que això passés. Confio amb la responsabilitat, la solidaritat i el compromís de tots els santcugatencs i santcugatenques.

Segueix el TOT per estar informat de tot el què passa a la ciutat

Aquests dies, segueix el TOT per estar ben informat en tot moment del què està passant a la ciutat.

  • Última hora sobre el coronavirus, consells, informació de servei i tota l’actualitat.
  • Subscriu-te al WhatsApp del TOT Sant Cugat i sigues el primer en saber què passa a la ciutat. Guarda el número 680 850 388 a la teva agenda del telèfon i envia'ns un missatge amb la paraula 'ALTA'
  • Segueix les nostres xarxes socials: FacebookTwitter i Instagram.
  • Subscriu-te al butlletí per rebre les notícies més destacades per correu electrònic
  • També ens pots contactar i enviar informació de la ciutat.
  • I cada divendres als carrers de Sant Cugat en format paper
Més informació
 
Comentaris

Destaquem