Joan Tortosa, "d'enemic públic número 1 de Sant Cugat, a fill predilecte"

El ple municipal ha aprovat per unanimitat reconèixer d'aquesta manera l'artista santcugatenc

Joan Tortosa ha estat nomenat fill predilecte de Sant Cugat. El consistori ho aprovava per unanimitat en una sessió extraordinària del ple municipal celebrada aquest dilluns, 24 de juliol. Una sessió en què l'artista santcugatenc ha estat acompanyat per familiars i amics que han omplert la sala, i també pels Gegants de Sant Cugat, dissenyats per ell mateix ara fa 30 anys.

La sessió ha començat amb l'exposició d'arguments per fer aquest nomenament per part de la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny. D'entre el seu currículum, Fortuny ha destacat de Tortosa, nascut el 1929, la seva tasca com a artista i les nombroses exposicions que ha fet a Sant Cugat. Igualment, ha remarcat la seva vinculació amb el món teatral i el disseny, havent realitzat, entre altres, obres teatrals de petit format.

No hi ha faltat el reconeixement a la seva tasca com a cronista i escriptor, així com les col·laboracions fetes a diferents mitjans de comunicació, i ha recordat que l'any 2002 va rebre el guardó de santcugatenc de l'any i l'especial de l'Ajuntament en reconeixement a tota una trajectòria.

Joan Tortosa ha estat nomenat fill predilecte FOTO: Artur Ribera



Les diferents formacions polítiques representades al ple municipal han tingut paraules de reconeixement vers la persona de Joan Tortosa. Dimitri Defranc, regidor no adscrit, ha destacat que "el seu nomenament és una bona manera d'acostar-nos més a la ciutat per a la gent que arribem de fora".

Álvaro Benejam, regidor del PP, ha destacat l'orgull que suposa "poder participar en el nomenament de fill predilecte a una persona, i més sent del món cultural i de l'ensenyament de l'art". Per la seva part, Roser Casamitjana, regidora d'ICV-EUiA, ha fet un repàs al seu vincle personal amb l'artista, fent valdre que "sempre ha participat i participa en allò que té a veure amb la cultura popular de Sant Cugat". "Es mereix aquest reconeixement, i és un goig poder-lo fer", ha dit.

Per ERC-MES ha parlat la regidora Mireia Ingla, reivindicant els diferents aspectes creatius de Tortosa. "Ha esdevingut un referent a la ciutat", ha dit, afegint que "avui retem homenatge a un artista en majúscules".

Sergio Bázquez, regidor de Ciutadans, ha destacat el caràcter polifacètic de Tortosa, agraint-li la seva "senzillesa i sensibilitat, que enriqueixen la seva obra". Núria Gibert, regidora de la CUP-PC, li ha agraït el "compromís social amb la ciutat", reconeixent el fet que "el seu llegat està impregnat a tot Sant Cugat". El tinent d'alcalde Pere Soler (PSC), ha reconegut la part de veïnatge de l'artista. "Avui intentem retornar-li un bocí del que ha aportat a la ciutat", ha clos.

Tortosa ha estat acompanyat per la seva família i amics FOTO: Artur Ribera



L'alcaldessa, Mercè Conesa, ha tancat el torn d'intervencions dient que "amb la teva mirada d'artista has aportat moltes coses a la ciutat, i això és estar al servei del poble". En aquest sentit, ha fet valdre que "quan passes per la vida amb coherència i respecte, guanyes estima. I tu tens l'estima d'aquest poble". "Com a alcaldessa vull donar-te les gràcies per haver dedicat part del teu temps al servei de la col·lectivitat. Gràcies per ocupar-te de dotar-nos de tants símbols i històries que gràcies a tu avui no es perden. Gràcies, en definitiva, per servir al poble", ha clos.

Després de la votació unànime al sí al reconeixement de Joan Tortosa, aquest s'ha adreçat als assistents amb paraules d'agraïment. "No em creia mai que això arribés, i finalment ha passat", ha dit, agraint les paraules de tots els membres del consistori.

L'aprovació ha estat per majoria absoluta FOTO: Artur Ribera



Tortosa ha recordat els seus orígens com a pagès, refermant-se en què "sempre he tingut la consciència, que sóc un pagès de Sant Cugat. Potser sí que he fet coses que no serien pròpies d'un pagès, però jo recordo que Rudolf Häsler em deia que jo era un pagès 'culturizado', i és clar, penso que vinguem d'on vinguem, tots hem estat culturitzats, si no seríem com un ramat de bestioles".

Igualment, Tortosa ha afirmat que ha creat perquè "m'ha fet feliç", reivindicant que "la felicitat és el màxim a què podem aspirar en aquesta vida". També s'ha mostrat orgullós d'haver participat sempre de les entitats i col·lectius de la ciutat, "fins i tot amb les clandestines, per anar en contra del franquisme, i n'estic orgullós".

En aquest sentit, ha recordat una anècdota d'ara fa quaranta anys. "Un article meu als diaris de Barcelona va desencadenar una campanya per desestimar el projecte d'enderrocar les muralles i les torres del Monestir. L'alcalde d'aquell moment em va declarar enemic públic número 1 de Sant Cugat. Ara, nomenant-me fill predilecte, em sento restituït", ha reivindicat Tortosa.

Els Gegants han ballat en homenatge a Tortosa FOTO: Artur Ribera



La seva dona, Elena Bosch, també ha intervingut per agrair totes aquelles persones que han acompanyat Joan Tortosa en aquest dia, i l'artista li ha agraït el seu acompanyament.

Foto de família de l'acte d'homenatge a Tortosa FOTO: Artur Ribera



L'acte ha acabat a l'exterior de l'Ajuntament on el Joan i la Marieta han ballat en homenatge al seu creador. Tot seguit, s'ha fet una foto de família.

Joan Tortosa

El reconeixement s'ha fet a la sala de plens de l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: Artur Ribera

Nascut el 15 de gener del 1929 a Sant Cugat, Joan Tortosa és artista de formació. Destaca per haver fet diverses exposicions en sales reconegudes de diverses ciutats. Pel que fa a Sant Cugat, Tortosa és conegut per la seva col·lecció feta l'any 1996 'Claustre 144', en què va pintar els 144 capitells del Claustre del Monestir. A més, altres de les seves exposicions reconegudes al municipi són la de l'any 1991 'Masies i ermites' i la del 2001 'Collserola íntim'.

Tortosa també ha estat involucrat en el món del teatre i el disseny, però l'artista santcugatenc destaca, també, per haver realitzat obres teatrals de petit format, com l'adaptació que va fer l'any 1993 de 'Les espardenyes de cal Roc', estrenada en la inauguració del Teatre Auditori de Sant Cugat dins l'espectacle 'Històries de Sant Cugat'. 

L'any 1985 Joan Tortosa va escriure cròniques diàries per a l'Ajuntament de Sant Cugat, més un anuari d'activitats socials i lúdiques de Sant Cugat. 

Tortosa compta amb 8 llibres editats, entre els quals hi ha les 'Cròniques de Sant Cugat', 'Masies i ermites de Sant Cugat', 'Festa de Tardor. Sant Cugat del Vallès, 1976-1994', 'Pas a pas, 3 itineraris per Sant Cugat' i 'El claustre de Sant Cugat del Vallès. Més enllà de les formes'. 

Durant la seva trajectòria, Tortosa també ha tingut relació amb el món de la premsa. Va col·laborar amb 'El correo catalán', 'Tele exprés', 'Avui', 'Tele/estel', Oriflama' i amb el Diari de Sant Cugat i el TOT Sant Cugat i Ràdio Sant Cugat. 

L'any 2002 va rebre el guardó de santcugatenc de l'any i l'especial de l'Ajuntament en reconeixement a tota una trajectòria.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem