Julio de Paz, gairebé 90 anys i una vida festejant per Sant Antoni

Fuster de professió, membre núm. 1 de La Unió Santcugatenca i més de 3 premis guanyats amb les carrosses que feia amb la colla per Sant Antoni

L'any 1939, Sant Cugat va donar la benvinguda a un nou veí, en Julio de Paz. En aquella època, el municipi encara feia olor de vinyes al setembre i, tot i que encara tenia 6 anys, va començar a relacionar-se amb els pagesos i a donar tombs en cavall i ase. Ara, a cinc mesos de complir 90 anys, en Julio encara recorda amb estima i nostàlgia totes les experiències viscudes.

Més info: Els Tres Tombs i la Festa dels Foguerons aquest cap de setmana a Sant Cugat

Sant Cugat encara té esperit de poble, i com a "poble gran" que és, segons en Julio, manté els seus costums i tradicions al llarg dels anys. Quan arriba l'hivern molts santcugatencs i santcugatenques esperen sortir al carrer per gaudir de la Festa de Sant Antoni Abat. Enguany tenen lloc la Rua dels Tres Tombs, la Festa dels Foguerons i el Mercat de Traginers, i també es recupera el Ball de Gala organitzat per La Unió Santcugatenca.

En Julio fa 72 anys que està amb la seva dona, i encara recorda quan ballaven junts després de sortir amb les carrosses i celebrar. En aquells temps, les dones ballaven primer, i després els hi tocava a ells; si l'home s'encoratjava i li demanava per fer tots els balls junts, i ella acceptava, començaven una relació. I així ho va fer. Des del primer moment van saber que voldrien viure plegats, i el carrer on van començar la seva història va ser el carrer de Sant Antoni.

Des dels 9 anys ja sortia amb una burra, un ase, a fer la Rua dels Tres Tombs. Quan corrien els anys 50, s’ajuntava amb la seva colla i sortien amb els carros, decorats amb flors i mota que prèviament havien recollit del bosc entre tots. Recorda especialment l’any que van guanyar amb una figura de Sant Antoni moldejada per l’artista Grau-Garriga. Anys després, quan va tornar de la mili, la colla s'havia dispersat i ja no van fer més carrosses.

Cada 1 de gener, a La Unió Santcugatenca es feia un sorteig per decidir qui seria l'abanderat, i l’any 1964 el seu sogre va sortir guanyador. El mateix any en Julio va fer de cordonista, i accentua que gràcies a ell a partir d'aquell any es van llençar més caramels des de les carrosses. Al carrer Santiago Russinyol hi havia una fusteria, la d'en Julio, i va fer diversos encàrrecs per la fàbrica de caramels de Sant Cugat. Aquell any els hi va demanar si podien donar-li 75 kg de caramels que, juntament amb els 25 kg de la comissió, es van tirar al voltant de 100 kg.

Més info: Fotos històriques de Sant Antoni, una festivitat amb molta història a Sant Cugat

Fuster de professió, apassionat del seu poble i un referent dedicat molts anys a la festivitat de Sant Antoni. Quan va arribar a la ciutat hi havia 6.000 santcugatencs i santcugatenques, ara diu que ja gairebé no reconeix a ningú pel carrer. Així i tot, creu fermament que la tradició de Sant Antoni es mantindrà perquè a Sant Cugat hi ha molta afició i espera que les ganes i la tradició es transmetin de generació en generació.

El banderer i els cordoners de l'any 1966. FOTO: Julio de Paz

El banderer i els cordoners de l'any 1966. FOTO: Julio de Paz

Imatge històrica dels Tres Tombs a Sant Cugat. FOTO: Arxiu Julio de Paz

Imatge històrica dels Tres Tombs a Sant Cugat. FOTO: Arxiu Julio de Paz

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem