L'hort a primària: El projecte de l'escola Catalunya

L'hort ecològic serveix de suport per treballar els continguts de l'àrea de medi natural

De la mateixa manera que la setmana passada el TOT publicava un article explicant com es treballa l'hort escolar en l'educació secundària, aquesta setmana s'ha apropat a una escola de primària per fer-ne la comparació. Hi ha força diferències, però també punts de trobada. La més essencial: en totes dues el treball a l'hort serveix per consolidar conceptes que s'han treballat prèviament, concretament en el cas de la primària, en l'àrea de medi natural.

Durant el primer trimestre d'aquest curs 2015-2016 han estat els alumnes de 3r els usuaris. Adrià Giol, tècnic de l'hort ecològic de l'escola Catalunya, treballa un matí a la setmana amb els alumnes: "El treball a l'hort és un suport per als continguts que es treballen a classe més vivencial, més pràctic, de més experimentació. És un recurs que els agrada molt i mitjançant el qual, de vegades, aprenen amb més profunditat que amb simples conceptes".

L'hort està concebut com un espai de permanent aprenentatge, de gaudi i de transmissió dels valors ecològics. "L'origen dels aliments i dels éssers vius, quines necessitats tenen a l'hora de viure o reproduir-se o com funciona la natura són valors que s'hi treballen", explica Giol. També afavoreix el treball col·laboratiu entre alumnes, i estimula la cooperació i l'estima per la natura. Amb tot, apunta Giol, "l'hort és un entorn diferenciat, més distès, però no deixa de ser l'aula".

L'hort a l'escola

Alumnes de 3r a l'activitat d'hort de l'escola Catalunya FOTO: Artur Ribera

L'hort escolar és un dels projectes més habituals a les escoles del municipi, ja que és un entorn molt interessant per treballar des d'aquest vessant més pràctic. En el cas de l'escola Catalunya, l'hort és gestionat per l'AMPA i una comissió d'hort integrada també per professors, pares i el tècnic de l'hort que vetlla per donar visibilitat al projecte.

En festes populars, com la fira de Santa Llúcia (els beneficis es destinen a entitats benèfiques) o la festa de final de curs, l'escola aprofita per conferir-li aquesta visibilitat donant una sortida a objectes com planters o llavors. Els productes frescs que surten de l'hort s'acostumen a portar a la cuina de l'escola.

El projecte d'hort de l'escola Catalunya també té un blog.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem