"La Festa de Tardor ha canviat de caràcter perquè ha canviat la ciutat"

Jordi Casas, Xavier Codó i Manel Sánchez, membre de la Comissió de la Festa de Tardor, parlen dels 40 anys de la festa de les entitats a Sant Cugat

Arriba la 41a edició de la Festa de Tardor!

Hem de dir que és la festa dels 40 anys, i aquest és el tema central. És la 41a edició, però són els 40 anys de la festa. Com diu el lema, com explica el manifest, i com està al cartell, el tema d'enguany són els 40 anys de la Festa de Tardor. I tot volta en funció d'aquesta qüestió.

Com celebraran aquests quaranta anys?

A banda de les activitats normals que es fan dissabte de cultura popular, i la fira d'entitats que es fa diumenge al matí, com a temes característics d'aquest any, n'hi ha tres. El primer, una exposició dels cartells dels 40 anys, que s'inaugura el dia 18 a la Casa de Cultura. Després està en marxa la renovació de la placa de la Festa de Tardor. I després, dintre d'aquest any publicarem un llibre que s'està fent sobre els 40 anys de la festa.

Un llibre que tenia una primera part fa vint anys...

Fa 20 anys es va publicar un altre llibre referent a aquesta festa. I esperem d'aquí a vint anys fer-ne un altre. Mirat cronològicament, la Festa de Tardor és més antiga a Sant Cugat que els caparrots, els castellers, els geganters... És de les activitats col·lectives més tradicionals de Sant Cugat, descomptant Sant Medir, la Festa Major i el 'Paga-li, Joan'.

Com ha evolucionat en aquests 40 anys la festa?

Ens hem fet més grans. Ha canviat a reivindicacions de l'actualitat de cada moment. Es va començar per reivindicar més la democràcia des de les ciutats, i després per necessitats que en si el poble trobava o les entitats veien que mancava o faltava més implicació. A partir d'aquí, com passa en la vida social, mentre hi ha un problema, poden sortir cinquanta defenses. Quan les coses no van totes bé, hi ha més capacitat d'activitat. Però, fins ara, a la Festa de Tardor no ens ha fallat mai el fet que la gent sempre està interessada a poder posar al carrer què és la seva pròpia activitat o de contribució a Sant Cugat.

Ha seguit l'evolució del poble...

La festa ha canviat de caràcter perquè ha canviat la ciutat. La festa va en paral·lel a la ciutat i al seu teixit associatiu. És evident que les circumstàncies del 76 de Sant Cugat eren molt diferents de les actuals. Les associacions també han canviat. Qui mou la festa són les entitats. És un reflex del teixit associatiu, o el reflex de què cada any el teixit associatiu és capaç de fer en el marc de la festa.

Quins són els reptes de futur?

Ara l'objectiu és que surti bé. Després, l'únic que podem fer és una reflexió particular. 40 anys és una bona data per plantejar-se una renovació generacional de la comissió, que es plantegi una manera diferent de fer-ho.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem