La Floresta enceta el centenari reivindicant la seva identitat

La Floresta encenta uns mesos plens d'activitats per celebrar els seus cent anys d'història

La Floresta ha donat el tret de sortida al seu centenari amb una festa popular aquest dissabte, 26 de gener, a l'Associació de Propietaris i Veïns del Barri. Al voltant de 200 veïns i veïnes s'han acostat a la seu social de l'entitat per iniciar la celebració del centenari florestà, que s'allargarà durant els pròxims mesos amb tota mena d'activitats i que vol recuperar la història del barri i divulgar-la entre els florestans i florestanes.

La reivindicació de la identitat pròpia de La Floresta, envoltat de natura i amb una història pròpia i amb molta diversitat, ha centrat la inauguració del centenari, organitzat pels mateixos veïns i veïnes. "La Floresta té un habitat dispers, però és necessari estrènyer llaços i fer-ho a través de la recuperació de la pròpia memòria, que és el sentit d'aquest centenari", ha destacat el portaveu de la comissió veïnal, Òscar Costa, que s'ha mostrat satisfet per l'acollida dels ciutadans: "Està tenint més ressò del que ens imaginàvem i suport molt més important del que pensàvem".

El president de l'Associació de Propietaris i Veïns, Guillermo Gallego, ha volgut agrair el paper de "tota la gent que ha treballat de forma desinteressada" al llarg de la història per fer de La Floresta "un espai amable i de contacte amb la natura". A més, ha recordat que s'ha escollit el 1919 com a data d'inici del barri perquè va ser quan es va fundar l'associació de propietaris, "el primer gest corporatiu dels veïns per associar-se". En aquest sentit, Òscar Costa ha destacat de La Floresta que sempre ha estat "molt participativa": "Tot ho van fer els veïns des dels orígens, sempre ha estat caracteritzada per l'activtat veïnal".

"Estem orgullosos del barri i de saber la nostra història"

Guillermo Gallego també ha reivindciat la identitat florestana, construïda des dels inicis d'una manera "anàrquica" i "al bell mig de Collserola": els "trets diferencials que ens fan sentir florestans". La vicepresidenta del Consell de Barri de La Floresta, Sílvia Llombart, ha destacat la rellevància del centenar: "Fa que La Floresta sigui més Floresta. Estem orgullosos del barri, de saber la nostra història i de conèixer d'on venim". Ramon Piqué, veí del barri i anterior president del Consell, ha mostrat la seva esperança en que "els florestans i florestanes de l'any 2119 se sentin orgullosos d'aquest racó i de La Floresta".

Per la seva banda, el tinent d'alcalde d'Urbanisme i Medi Ambient de Sant Cugat, Joan Puigdomènech, s'ha referit també al fet diferencial del barri: "La Floresta vol ser com La Floresta, amb les seves característiques. No aspira a ser com al resta de la ciutat, té una personalitat que s'ha de desenvolupar d'una manera diferent". A més, ha reconegut que aquesta identitat alguna vegada no s'ha entès des de l'Ajuntament.

floresta5

Veïns de La Floresta mirant els documents històrics del barri FOTO: Lali Álvarez

El centenari

L'acte per engegar la celebració del centenari ha servit per explicar també totes les activitats que es duran a terme fins a la Festa Major del mes de juliol. Xerrades, passejades, una obra de teatre, la realització d'un documental o un ball d'època són alguns dels exemples.

A més, també hi haurà exposicions històriques de La Floresta en espais com el Centre Social i Sanitari, el Casino de La Floresta, les Pistes de Can Llobet i l'estació de Ferrocarrils. De fet, aquest dimarts ja s'ha estrenat una part d'aquesta mostra a l'Associació de Propietaris i Veïns, on es podien veure, entre altres, els primers butlletins que va editar l'associació veïnal el 1919 amb anècdotes i històries de l'època.

Un dels objectius rellevants del centenari és recopilar i ordenar tota la informació de La Floresta per tal de poder definir la seva història. És per això que des de l'organització emfatitzen que qualsevol veí que tingui documents, fotografies o vídeos antics, els faci arribar a la comissió del centenari.

Un quintet de música i un aperitiu ha amenitzat el primer acte del centenari de La Floresta.

floresta9

L'Associació de Propietaris i Veïns de La Floresta s'ha omplert de veïns i veïnes FOTO: Lali Álvarez

Més informació
 
Comentaris

Destaquem