Labdoo, la solidaritat i 400 ordinadors erradiquen la bretxa digital a Sant Cugat

Labdoo és una entitat que recull, repara i reparteix ordinadors que ja no s'utilitzen arreu del món i durant la pandèmia una voluntària santcugatenca de l'entitat va treballar amb força pel municipi

La bretxa digital és més petita a Sant Cugat gràcies a la tasca d'un seguit de voluntaris i gent solidària, coordinada per Elena Parpal, una voluntària de Labdoo. "La bretxa digital s'ha erradicat a Sant Cugat", destaca amb satisfacció Parpal. Labdoo és una entitat que recull, repara i reparteix ordinadors que ja no s'utilitzen arreu del món, per facilitar així l'educació de molts infants en països desafavorits.

Labdoo, però, vol ser 100% sostenible i, per aquest motiu, envia els ordinadors o tauletes al seu destí aprofitant viatges personals o laborals de voluntaris, que quan tenen desplaçaments a segons quins països, carregeun dins l'equipatge aquests ordinadors per deixar-los al seu destí.

Prop de 400 ordinadors per a les escoles de Sant Cugat

Durant la pandèmia de la Covid-19, però, viatjar ha estat molt més difícil, i les necessitats digitals han crescut exponencialment a escala laboral i educativa, ja que els entorns en línia han guanyat pes per damunt de la presencialitat. En aquest context, un seguit de voluntàris santcugatencs es van encoratjar per acabar amb la bretxa digital de Sant Cugat, i va crear un concepte local de Labdoo, que va anomenar 'Labdoo km 0', a través del qual s'han pogut recollir, reparar i entregar ordinadors a 24 espais de Sant Cugat (escoles, centres per a refugiats, entitats solidàries, etc). L'objectiu era que tothom pogués tenir accés al món digital i facilitar l'ensenyament. "Aquí la bretxa digital no la veia ningú, fins que va arribar la Covid-19 i ens van començar a picar a la porta", explica Parpal al TOT.

"Hem cobert la necessitat de Sant Cugat"

Després de fer-ne difusió i comptar amb la col·laboració de l'Ajuntament, la iniciativa va rebre una allau de solidaritat, ja que en el context pandèmic es van poder redistribuir i reutilitzar prop de 400 ordinadors al municipi, que han servit per massillar l'esquerda digital a la ciutat: "Hem cobert la necessitat de Sant Cugat".

L'institut FP de Sant Cugat va rebre els primers ordinadors durant el confinament i es va unir a la xarxa de l'ONG convertint-se en punt de recollida i sanejament per a les altres escoles i instituts de Sant Cugat. "Vam pensar que era un projecte molt interessant pels alumnes d'electrònica", explica Miquel Urrutia, director de l'Institut FP Sant Cugat, al TOT. De fet, a la vegada que col·laboren amb el projecte "interessant" de Labdoo, l'institut també en surt beneficiat: "Per a l'alumnat que no pot anar a fer pràctiques en empreses, és una bona opció per fer-ho al centre".

En aquest sentit, i tot i haver acabat amb la bretxa digital a Sant Cugat, Urrutia afirma que des del centre se seguirà col·laborant amb Labdoo en la rebuda, la reparació i l'enviament d'ordinadors, ja que l'objectiu de l'ONG va molt més enllà del municipi. I és que el repte és acabar amb la bretxa digital al món.

Estudiants de l'Institut FP Sant Cugat treballant amb els ordinadors. FOTO: Cedida

Estudiants de l'Institut FP Sant Cugat treballant amb els ordinadors. FOTO: Cedida

Aposta per l'economia circular i perquè  "no hi hagi diferències"

En conèixer les necessitats digitals per a les escoles en el context pandèmic, a l'Ajuntament de Sant Cugat se li van obrir "dues opcions", tal com explica la regidora d'Educació, Pilar Gorina. Una opció era comprar ordinadors i entregar-los als centres. Van optar per l'altra: posar-se en contacte amb Labdoo per impulsar una campanya de recaptació, reparació i repartiment d'ordinadors: "Enteníem que era un projecte d'economia circular i era una bona manera d'implicar la ciutadania a una altra manera alternativa de fer les coses".

"Enteníem que era un projecte d'economia circular i era una bona manera d'implicar la ciutadania a una altra manera alternativa de fer les coses"

L'empresa no era senzilla, ja que calia aconseguir molts ordinadors. Per això l'Ajuntament va fer molta difusió del projecte en aquella època i, tal com explica Gorina, finalment "s'ha acabat amb la bretxa digital a Sant Cugat". Un dels principals motius del consistori per fer-ho, ha estat "intentar que no hi hagi diferències" entre els alumnes en l'educació. I és que, si bé és cert que la regidora reconeix que "l'educació va molt més enllà d'un ordinador", també destaca que aquests aparells "han estat fonamentals aquesta època de pandèmia".

Una altra de les accions que el consistori ha impulsat en aquest sentit ha estat fer classes de formació digital i en matèria d'ordinadors a les famílies, perquè aquestes puguin fer un bon acompanyament als seus fills i filles en el procés d'aprenentatge a través de l'ordinador..

Sant Cugat ha de ser exportador

En aquesta allau de solidaritat que va permetre cobrir amb les necessitats de Sant Cugat es va generar un superàvit d'ordinadors tenint en compte les mancances que hi havia al municipi, ja resoltes. I és que si a la ciutat es van haver de repartir 400 ordinadors per acabar amb la bretxa digital, se'n van recollir un total de 1.000. La voluntat de Labdoo és repartir els 600 ordinadors restants a altres escoles o entitats de Catalunya que ho necessitin, i continuar amb la tasca de l'ONG arreu del món. Per això, Parpal destaca que "Sant Cugat ha de ser una ciutat exportadora".

I és que la voluntària assegura que, a banda de repartir aquests ordinadors per altres poblacions, també seria interessant "exportar el model de Labdoo Km 0 a altres llocs de Catalunya".

Un hub de Labdoo

Fa un any i mig que l'Ajuntament de Sant Cugat col·labora amb aquesta ONG, i que va declarar el municipi City Hub de Labdoo. Un any després, a la ciutat hi ha diferents punts de recollida, com per exemple l'Ambiteca. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem