Les altes temperatures fan augmentar l'eruga de la processionària a Sant Cugat

Aquesta espècie pot ser perillosa pels humans, però sobretot pels gossos

Les altes temperatures que s'estan registrant aquest hivern han propiciat un augment de l'eruga de la processionària als pins de Sant Cugat, tant als urbans com els que es troben dins del parc de Collserola. "Les erugues s'alimenten de fulles de pi, aquest any, com que no ha fet fred, tenen molt aliment. Normalment les larves a causa del fred es moren, però aquest any això no passa", explica el biòleg Enric Ortega.

A banda del bon clima que ha fet aquest hivern pel que fa al desenvolupament d'aquest insecte, Sant Cugat és un bon lloc perquè la processionària creixi. "Hi ha molts pins i els pins que dels parcs es reguen, això fa que hi hagi moltes fulles i tinguin més aliment", diu l'expert.

Perilloses pels gossos

Les erugues fan fileres i s'ha de vigilar de no tocar-les, poden estar camuflades FOTO: Artur Ribera

Els pèls de les erugues són el seu mecanisme de defensa de cara als depredadors. "Aquestes erugues tenen pèls urticants, però tot i així tenen alguns depredadors. Els pèls generen urticària en el cas dels humans, com els que pot causar un ortiga, tot i que de manera més potent", subratlla l'expert.



Tot i això, per a qui és més perillós ingerir un pèl de processionària és pels gossos. "Si el gos es posa a la boca un d'aquests pèls, li provoca necrosi a la llengua, és a dir, mort dels teixits. Si s'arriba a ingerir una eruga o fins i tot un pèl, la necrosi es produeix a l'estómac, es desenvolupa una úlcera i el gos pot arribar a morir", explica Ortega.

L'actuació per eliminar insectes

L'Ajuntament fa les actuacions per eliminar exemplars d'aquest insecte a les zones poblades, és a dir, a les zones urbanes, no a Collserola. On s'incideix més a eliminar aquest insecte és al costat de les escoles. Així ho ha explicat la tinent d'alcalde de Serveis Urbans, Cristina Paraira.



Un dels llocs on més seguiment es fa de com es desenvolupa la processionària és a l'escola La Floresta. "És un dels llocs on més pins infectats hi ha, es fa un tractament i seguiment als pins de dins de l'escola i de l'entorn. A la zona de Can Barata també hi ha molt pi d'aquest tipus", explica Paraira.



Però, com s'eliminen? Tal com ha explicat Paraira, per fer-ho el consistori contracta una empresa externa i treballa juntament amb la Generalitat. Aquesta empresa porta un material especial per eliminar els insectes. "Al setembre fem inspeccions als pins i, si es detecten nius, els tallem i els ofeguem en aigua. D'altra banda, cap a finals d'any, un vehicle amb un canó nebulitzador amb un producte biològic, que no fa malbé el medi, fa una polvorització als pins, de manera que si les erugues són petites, desapareixen".



Paraira aconsella que quan es detectin erugues, mai es toquin i, si estan en un lloc públic, es contacti amb l'Ajuntament. En el cas que es trobin en un espai privat, es recomana no cremar els nius, sinó ofegar-los en aigua i utilitzar vestimenta adequada. Tot i això és millor contractar una empresa o trucar a l'Ajuntament.

Què és la processionària?

La processionària és una espècia d'insecte i com a tal té tres fases, la larva, l'eruga i la papallona que és la reproductora que tornarà a pondre els ous. Tal com explica el biòleg Enric Ortega aquest insecte no és una espècia invasora, sinó que és autòctona, i per tant, és una espècia necessària pel nostre ecosistema, tot i que pot causar danys a animals i persones. 

Erugues a Volpelleres. FOTO: Cedida
Més informació
 
Comentaris

Destaquem