Les Planes, un barri i dos municipis

L'Ajuntament de Sant Cugat vol coordinar-se amb el de Barcelona per abordar les necessitats del barri més integrat a Collserola

Les Planes és un barri del Parc Natural de Collserola amb prop de dos mil persones. Una de les seves peculiaritats és que forma part de dos municipis: Sant Cugat del Vallès i Barcelona. Depenent del barri planenc on estiguis, seràs barceloní o santcugatenc. El que pot semblar una anècdota, també comporta inconvenients en qüestions del dia a dia dels veïns, com urbanitzacions, aparcament o seguretat.

És per això que des de l'Ajuntament de Sant Cugat tenen la voluntat de coordinar actuacions amb el de Barcelona i s'han encetat unes reunions entre les dues administracions per afrontar algunes de les qüestions que afecten els veïns. I és que formar part del terme municipal de Barcelona pot suposar quedar-te sense la urbanització del carrer.

"Les Planes forma un únic barri més enllà de les divisions polítiques", reivindica Joan Puigdomènech, veí, president del Consell de Barri i tinent d'alcalde d'Urbanisme i Medi Ambient de Sant Cugat.

Qüestions a abordar

L'estació de Les Planes. FOTO: Artur Ribera

Joan Puigdomènech posa com a exemple d'una qüestió que abordar conjuntament els dos ajuntaments l'urbanització de carrers. Un cas és el del carrer de la Belladona, pendent d'urbanització perquè forma part del terme municipal de Barcelona tot i que els seus principals usuaris són de Sant Cugat. "Cada municipi actua segons com es veu afectat el seu veïnat", assenyala Puigdomènech.

 

Un altre tema que interessa a veïns de les Planes és el de l'aparcament a les zones de l'estació de ferrocarrils, que també pertany a Barcelona i on actualment els planencs barcelonins tenen prioritat per aparcar. El polític santcugatenc afirma que ha posat el tema damunt la taula en les reunions amb Barcelona i que miraran de trobar una solució, que podria passar per ampliar les zones d'aparcament i també donar facilitats als veïns de la banda de Sant Cugat.

 

A més, Puigdomènech apunta que s'hauria de millorar l'eficiència en alguns serveis, com podria ser alguna línia d'autobús que duplica el recorregut amb un bus de Barcelona i un de Sant Cugat. "Tenim tres o quatre casals a Les Planes en un barri amb pocs habitants", reflexiona. .

 

És per tot això que demana establir unes prioritats per Les Planes que vagin més enllà dels moments polítics en els ajuntaments de Barcelona i Sant Cugat, al mateix temps que insta a veïns i veïnes a aproprar-se als conciutadans de l'altre municipi. "Les Planes és un únic barri", emfatitza.

Història breu

Les Planes es va començar a formar-se com un barri humil a la dècada dels anys 60 del segle passat de forma desordenada, amb persones que provenien de Barcelona i d'Andalusia. Els primers veïns es feien ells mateixos les cases i fins anys després no es van començar a aprovar plans urbanístics.

Les administracions santcugatenca i barcelonina de l'època tampoc van aturar el creixement incontrolat i es van arrossegar durant anys uns dèficits urbanístics i socials que s'han anat solventat amb el pas dels anys. De fet, alguns barris com Can Borrull fa dècades que lluiten per la seva completa legalització.

A partir del 2008 es va donar donar el gran impuls al barri, amb la urbanització de carrers, construcció de voreres, nou enllumenat, millora de la xarxa d’abastament d’aigua... Amb tot, encara queden problemes importants, com el soterrament de les línies telefòniques i d'electricitat, que es troben en alguns casos en molt mal estat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem