López: "Els joves hem estat vistos com els propagadors del virus, com els dolents"

Alba León i Anna López formen part del quartet de pregoners que enguany representarà al col·lectiu juvenil de Sant Cugat fent el pregó de Festa Major

El divendres 25 de juny comença la Festa Major de Sant Cugat. L'inici oficial de la festa, com cada any, es fa amb el pregó. En aquesta edició de la celebració, anirà a càrrec de quatre representants juvenils de diferents àmbits. L'Ajuntament ha considerat oportú que els joves tinguessin presència en el pregó com a mostra de suport i agraïment per com han viscut la pandèmia de la Covid-19, que ha colpejat especialment als joves. El TOT entrevista dues joves que formen part del quartet de pregoners.

Què representa per a vostès el fet de poder ser pregoneres de la Festa Major?

(Anna López): No ens ho esperàvem cap dels quatre. Representa donar veu i representar tots els joves, que ho hem passat malament amb la pandèmia. Tothom deia que qui més patia era la gent gran, que realment és veritat perquè ells tenien por de sortir al carrer i agafa el virus. Però els joves hem estat vistos com els que fèiem propagar el virus, érem vistos com els criminals, els dolents. Aleshores, poder estar al balcó de l'Ajuntament, donar pas a la Festa Major i que ens hagin donat importància és de valorar. Podrem explicar la nostra experiència nosaltres mateixos, sense que la modifiquin els altres.

En aquest sentit, els genera especial satisfacció que l'Ajuntament els hagi tingut en compte?

(Alba León): Fa molta il·lusió que ens hagin tingut en compte als joves de Sant Cugat, i a escala personal crec que els quatre podem dir que encara ens fa més il·lusió que ens hagin contactat a nosaltres personalment perquè puguem representar a tot el col·lectiu de joves. En el meu cas, em va trucar directament la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, i em va dir que havien pensat en mi per representar el col·lectiu de joves, i en el meu cas en concret de l'àmbit de les arts escèniques. Vaig dir que si al moment. 

A escala general, la gent jove ha patit la pandèmia especialment perquè no ha pogut socialitzar amb els amics, sortir, anar presencialment a classe, etc. I això és el que més s'ha limitat amb la pandèmia. Com l'han viscut?

(Anna López): Bé, estem en una edat en la qual comences o ja estàs sortint amb amics, i això és el que més fas, cada vegada estàs menys hores a casa.. I que vingui un confinament que et diu: només pots estar a casa, és quelcom contrari al què tots els joves busquen. Hem tingut la sensació que s'ha aturat la vida que et toca per edat. Ara tenim la sensació que hi ha una etapa que ens hem saltat, no sé ben bé com explicar-ho.

(Alba León): Per a mi el 2020 no ha existit, hi ha hagut una aturada en la meva vida. Jo vaig començar la pandèmia amb 21 anys, vaig fer els 22 a la meitat de la pandèmia i ja en tinc 23... És una sensació estranya.

A més també han notat que gran part de la societat els ha tractat injustament, els han estigmatitzat.

(Anna López): Tenies la sensació que si sorties, pel que sigui, tot era culpa dels joves... Qualsevol jove que sortís ja ho estava fent fatal i el virus s'estava propagant per això... Només es visibilitzava molt quan sortien els joves. Després podies sortir al carrer i veure que hi havia molta gent que s'ajuntava, gent més gran, i no se li donava tanta importància. És molt fàcil culpar els joves.

(Alba León): És com tot... Després veies tres famílies que s'ajuntaven perquè els nens es veiessin i ningú deia res. En canvi, si quedaven tres o quatre joves i estaven asseguts al mig d'un parc, per exemple, aleshores ja es deia: estan fent 'botellíón'... També tenim vida nosaltres. Realment ens ha afectat igual, o inclús més que al col·lectiu adult. Amb el tema d'universitats, feines, estudis... Ha estat molt complicat.

Creuen que Sant Cugat té en compte al jovent? Hi ha una oferta prou àmplia pel col·lectiu?

(Anna López): Jo sí que crec que Sant Cugat té en compte al jovent. Hi ha força activitats i coses programades.

(Alba León): Jo crec que no és que faltin activitats en si, sinó que de vegades falta fer publicitat d'aquestes activitats. Nosaltres som del món de la cultura popular, i sembla que sovint no arribi a tothom, que són activitats per poder fer amb joves, que fas ciutat fent-les... Falta més promoció d'aquestes activitats.

Políticament se senten representats a l'Ajuntament?

(Alba León): Hi ha el Consell de Joves... Però arriba fins als 16 anys. A partir dels 16 anys ja passem a formar part del col·lectiu adult? Potser caldria més representació des dels 16 fins als 30 o 35 anys. Ni als 16 passes ja a ser adult, ni tampoc estàs en l'edat més complicada de l'adolescència.

A escala d'hibitatge, i tinguent n compte la situació que hi ha a Sant Cugat, com visualitzen la situació?

(Alba León): Sant Cugat no està gens preparat perquè els joves ens hi poguem quedar. Si no et toca un pis de Protecció Oficial, és molt difícil, com a mínim anar a viure sol. Si vas a compartir pis, busques quelcom de tres habitacions i per menys de 1000 euros tampoc trobes res... Mínim has de ser tres per cobrir gastos. I després tampoc pots trobar una feina que et permeti independitzar tranquil. No cuidem a la gent jove perquè es pugui quedar i pugui seguir fent créixer la ciutat. La gent comença a marxar a Rubí, etc. Ens costa... A més quan marxes deixes de fer moltes activitats, unes activitats que afavoreixen la cultura de la ciutat... És un peix que es mossega la cua.

A escala de mobilitat i medi ambient, ara s'ha impulsat l'Anella Verda o la Zona de Baixes Emissions. Què els sembla?

(Anna López): Estem més conscienciats i pensem més en això, perquè som nosaltres els que ho patirem més. Totes les mesures que s'estan implantant es veuen com a positives, perquè s'ha de fer tot el que es pugui. Si seguim com estem, d'aquí a uns anys estarà tot molt malament. Necesistem mesures pel medi ambient.

Segueix la Festa Major amb el TOT

La Festa Major de Sant Cugat, que se celebra del 25 al 29 de juny, s'acosta, i el bullici ja es comença a percebre, després que l'Ajuntament fes la presentació oficial del programa de la festa, el dilluns, 14 de juny. El TOT Sant Cugat segueix la Festa Major de la ciutat sense perdre cap detall, i per això ha habilitat el canal Festa Major, en el qual podreu trobar tota la informació, programació i últimes hores de la celebració.

D'altra banda, a les xarxes socials del TOT (TwitterFacebook i Instagram i WhatsApp) també hi haurà tota la informació de la Festa Major. A més, també podeu consultar totes les activitats a l'agenda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem