Marta Martí: "Ara hi ha més malalts de càncer que es curen que no pas abans"

El 19 d'octubre se celebra el Dia Contra el Càncer de Mama

Un any més, Sant Cugat organitza diverses activitats per commemorar el Dia Contra el Càncer de Mama, que té lloc el 19 d'octubre. El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a l'Estat Espanyol.

De fet, es calcula que més de 26.500 dones són diagnosticades, cada any, amb aquesta malaltia. D'aquestes, un 20% són menors de 45 anys.

El càncer de mama és un dels tumors amb un diagnòstic més favorable. I és que es calcula que el 83% de les dones diagnosticades amb aquesta malaltia, la superen.

Amb motiu d'aquesta celebració, el TOT entrevista a Marta Martí, presidenta de l'Associació Contra el Càncer de Sant Cugat.

Sant Cugat és una ciutat conscienciada amb el càncer de mama?

Sí. Ara fa 30 anys que sóc presidenta de la junta local s'ha anat incrementant molt el suport de la gent que estem molt contents, perquè Sant Cugat és molt solidari i qualsevol cosa que es proposa de fer pel càncer la gent es bolca.

Quina tasca es fa durant l'any des de l'Associació Contra el Càncer de Sant Cugat per la visibilitat d'aquesta malaltia?

Durant l'any fem diversos actes, com el torneig de golf que es van recollir 9.000 euros, també sortim al carrer i fem diverses activitats, com la del passat dissabte, 15 d'octubre, que vam col·laborar amb la Farmàcia Sant Maria per fer diverses activitats per fer difusió de la malaltia. El pròxim 27 d'octubre farem la tercera tarda musical i té molt d'èxit. A més sempre fem el sopar anual.

En dies com el d'avui que se celebra el Dia Contra el Càncer de Mama, quin és l'objectiu?

L'objectiu és fer difusió de la malaltia i explicar la tasca que fem de recaptació de fons per a la investigació, que és el principal. També per la recerca, l'ajuda als malalts psicològica i física, els acompanyaments, tot el que necessita un malalt pel càncer si està a disposició nostra, ho fem.

Parlant d'investigació, després de 30 anys al capdavant de l'entitat, haurà vist una gran evolució en la investigació...

Si, clar. Quan vaig començar fins ara, hi ha molts més malalts de càncer que es curen que no pas abans. Això vol dir que la investigació ha fet els seu fruit i els tractaments que abans no hi era... i tot això és a força de recollir diners.

Com d'important és la detecció precoç?

S'aconsella cada any fer una revisió de les mames i la part ginecològica també, és important fer-ho. Ho hauríem de fer les dones cada any a partir dels 40 anys, amb això es guanyaria molts perquè el càncer agafat a temps pot tenir més probabilitats de cura. Per tant, insistim molt en la prevenció, i en la petita cosa que ens notem que no és normal, anar al metge ràpidament.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem