Més de 400 cavalls al Sant Antoni d'aquest any

La també coneguda com a festivitat dels Tres Tombs, que rememora el passat agrícola del qual vivia el municipi, estarà abanderada aquest any per l’Hípica de Can Caldés

Sant Cugat celebra aquest diumenge, 17 de gener, la cavalcada de Sant Antoni. Segons la previsió de la Comissió de Sant Antoni, una vintena de carros i carrosses tirades per cavalls, mules, burros i matxos, els quals alguns destacaran per les seves grans dimensions, se sumaran a uns 400 genets que muntaran els seus cavalls i prendran el centre de la ciutat. El perfil dels participants ha estat un dels grans canvis d’aquesta antiga tradició, segons explica l’historiador santcugatenc, Domènec Miquel: “Abans sortien molts més carros que cavalls”, ja que majoritàriament el municipi vivia dels productes del camp i els pagesos tenien carruatges que feien servir com a eina de treball, de càrrega i de transport i només l’havien de guarnir per sortir per Sant Antoni. “Ara ja no queden carros a Sant Cugat”, apunta Miquel, que afegeix que els carros que s’exhibeixen són d’altres poblacions. A més, i en aquesta mateixa direcció, l’estudiós manifesta que la festa no ha “perdut vigència, però sí que s’ha transformat “, ja que “els animals continuen existint, sobretot, mascotes”.

La també coneguda com a festivitat dels Tres Tombs, que rememora el passat agrícola del qual vivia el municipi, estarà abanderada aquest any per l’Hípica de Can Caldés. La comitiva serà encapçalada pel representant de l’hípica, Pere Xercavins, que s’encarregarà de portar la bandera de Sant Antoni Abat per tota la ciutat, mentre que els seus dos fills, el Pere i la Maria Xercavins, seran els dos cordonistes que l’acompanyaran a cada costat de la bandera durant tota la rua. 

El programa de 2016

La jornada s’iniciarà amb un esmorzar de pagès per a tots els participants a les 9.00 hores al parc de Ramon Barnils. A la mateixa hora també començarà la missa de Sant Antoni, en la qual assistiran les autoritats locals i els banderers, així com diversos membres de la Comissió de Sant Antoni Abat de Sant Cugat. A les 11.00 hores, la cavalcada sortirà del Pla del Vinyet i començarà la desfilada, que s’acompanyarà de la Banda Cultural de Trompetes i Tambors de Castellar del Vallès, i que finalitzarà entorn les 13.15 hores a la plaça de Barcelona, on els participants rebran un recordatori.

A les 12.00 hores, i darrere del Monestir, se celebrarà la benedicció de les cavalleries i dels animals i mascotes que els santcugatencs vulguin beneir. Durant la cavalcada, que s’allargarà unes dues hores, es llançaran entre 400 i 500 kg de caramels sense gluten. A més, i repetint experiències anteriors, s’espera que entre uns 2.000 i uns 2.500 santcugatencs surtin al carrer per veure algun tram de la cavalcada, segons ha explicat el membre de la Comissió de Sant Antoni Abat, Antoni Gómez. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem