El català es consolida als centres educatius però descendeix l'ús social entre els joves

El Consell de Joves 12/17 ha elaborat una enquesta sobre l'ús del català a 844 joves santcugatencs a partir de l'encàrrec que va rebre de l'Ajuntament

Els centres educatius, escoles i instituts són el baluard de l'ús del català entre els joves santcugatencs. Així es desprèn de l'enquesta Ús del català entre els i les joves de Sant Cugat, elaborada pel Consell de Joves de Sant Cugat i presentada aquest dilluns, 26 de febrer. Dels 844 enquestats, 790 afirmen que l'espai on més català parlen és a l'escola. Seguidament, és a casa on més de la meitat dels enquestats generalment parlen català. Cal recalcar que el 39% dels enquestats tenen com a llengua materna el castellà.

Més info: Sant Cugat és la ciutat on més es parla català

Fort descens en el consum de productes culturals en català

L'estudi revela que les xifres experimenten un fort descens quan s'analitza el consum de productes culturals en català. Més de la meitat dels joves de Sant Cugat no escolten música ni consumeixen continguts audiovisuals en català. El 60% dels joves no escolta mai música en català i només el 4% l'escolta sempre; la resta està entre poques vegades, a vegades i sovint. Pels continguts audiovisuals, xarxes socials, cinema, sèries i televisió, les xifres no s'allunyen gaire. El 51% dels enquestats afirma que no consumeix mai aquests productes en català.

Enfront aquestes dades, la regidora de Política Lingüística, Núria Fernández, afirma que aquesta situació s'ha de revertir: "Per l'actual govern la llengua catalana és una prioritat. Hi ha un retrocés evident i volem fer polítiques valentes perquè això deixi de succeir. La llengua catalana ens dona identitat, és la nostra cultura com a poble i l'hem de valorar i promoure".

"Gairebé 1 de cada 5 joves a Sant Cugat ha rebut alguna crítica per parlar en català"

L'enquesta també reflecteix que un 19% dels joves ha rebut crítiques en algun moment pel fet de parlar en català. La representant del consell de joves, Grace Balleste, ha recalcat que "tot i que el contrast sigui gran enfront del 81% que mai ha rebut crítiques, continua significant que gairebé 1 de cada 5 joves a Sant Cugat ha rebut alguna crítica per parlar en català".

Una llengua acadèmica

Fernández ha mostrat preocupació per la pèrdua de l'ús social del català en els joves: "Sembla que els joves veuen el català com una llengua acadèmica i no, també ha de ser d'oci". Seguidament, ha afegit que "el retrocés de la llengua catalana no és exclusiu de Sant Cugat i passa semblant a tot el país". De fet, segons l'última edició de l'Enquesta a la Joventut de Catalunya, el català no aconsegueix retenir prou els parlants joves. Si el 2007 el català era la llengua principal d'un 43% dels joves, ara ho és només del 25%.

Com comentava la regidora de Política Lingüística, un dels orígens d'aquest descens és que cada vegada hi ha més joves que, tot i parlar català a casa, socialitzen en castellà: un 14% converteixen el castellà en la seva llengua d'ús habitual tot i no ser la seva llengua materna com mostra l'enquesta realitzada pel departament de Drets Socials de la Generalitat. Fernández també ha insistit en la complicació de fer arribar als joves les polítiques lingüístiques per revertir aquest retrocés. Per altra banda, la regidora d'Infància i Joventut, Esther Madrona, ha valorat la implicació i dedicació del Consell de Joves en l'encàrrec que se'ls va fer des de l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem