Moreno: "L'exposició solar ha de ser gradual i en les hores amb menor intensitat"

El TOT entrevista el dermatòleg del Centre Sanitari Can Mora Gerardo Moreno per parlar de la cura de la pell a l'estiu

Quina és la importància de tenir cura de la pell?

La cura de la pell hauria de ser una tasca diària i constant, però les mesures de protecció cutànies prenen més importància durant el període estival, a causa de la major exposició solar, episòdica però intensa, a la qual està sotmesa la majoria de la població. En primer lloc s'ha de protegir la pell dels efectes aguts de la radiació utraviolada, és a dir, evitar vermellors i, per descomptat, cremar-se amb el sol. 

D'altra banda, eludir l'exposició solar durant la franja horària en la qual la radiació ultraviolada incideix en la superfície terrestre de forma més perpendicular i, per tant, amb major poder de penetració a la pell, limitarà el mal crònic, foto danyat i conseqüentment limitarà la incidència de càncer de pell en el futur.

Com cal preparar la pell per l'exposició solar?

L'exposició solar ha de ser gradualment i preferentment en les hores amb menor intensitat de radiació ultraviolada, evitant en la mesura del possible, rebre la radiació més perjudicial en les hores centrals del dia, és a dir d'11 del matí a 16 de la tarda. És recomanable realitzar una exfoliació molt suau sense ocasionar erosions, aplicar una crema que nodreixi la pell i una vegada s'hagi absorbit, estendre de manera regular i generosa el fotoprotector. 

Aquest ha de seleccionar-se tenint en compte, entre altres factors, el fototip (el to de la pell), malalties de base, ja que algunes dermatosis tenen més sensibilitat al sol (per exemple el lupus eritematós), sensibilitat o antecedents d'al·lèrgies a certs productes, l'edat, el grau de greix de la pell, l'activitat que es pretén realitzar a l'aire lliure, etc. 

Per tant, hem de triar el fotoprotector segons l'edat i la sensibilitat de la pell?

En els infants i pacients amb pell hipersensible s'ha d'escollir un fotoprotector mineral, mentre que en pells sense patologia associada podran acceptar-se productes amb mescles de minerals i químics o exclusivament químics. Per altra banda, si l'activitat implica l'exposició prolongada a l'aigua, cal seleccionar un producte que sigui resistent. Finalment, aquells pacients amb antecedents de càncer de pell, haurien de fer servir fotoprotectors de molt alta protecció amb productes que limiten el mal actínic i poden induir la reparació de l'ADN afectat per l'exposició solar crònica. Durant el període d'exposició solar cal, a més, garantir la hidratació gràcies a la ingesta de líquids, preferiblement aigua, sucs, restringint-se el consum excessiu de les begudes ensucrades i alcohòliques. 

La cura de la pell és molt important FOTO: Cedida

Quina és la millor manera de prendre el sol? 

A banda de les mesures exposades anteriorment, és recomanable l'ús d'ulleres de sol, barrets, gorres, peces de roba o para-sols fabricats amb materials que evitin el pas de la radiació ultraviolada perjudicial. També és saludable aprofitar l'ombra d'un arbre i no apropar-se a superfícies blanques i brillants que puguin atuar com a mirall i reflectir més intensament els raigs de sol.

I després de l'exposició, què cal fer per tenir bé la pell?

Una vegada finalitzada l'activitat a l'aire lliure i acabada la higiene bàsica mitjançant una dutxa, pot aplicar-se un producte fluïd, fresc, en tota la superfície cutània exposada. Actualment, existeixen en el mercat múltiples productes comercialitzats que poden contenir ingredients naturals com aloe vera, entre molts altres. Posteriorment, depenent de la franja horària, pot ser necessària la reaplicació del fotoprotector.

A banda de les cremes solars i hidratants hi ha algun aliment o element natural que afavoreixi l'estat de la pell? 

El betacaortè, un producte natural, que contenen certs aliments com per exemple les pastanagues. Ofereixen una activitat fotoprotectora addicional, complementària al producte d'ús tòpic seleccionat. Es recomana prendre aquest producte als pacients amb fotosensibilitat o pells més sensibles, a primera hora del matí, per exemple, després de l'esmorzar i preferiblement 15 dies abans de l'inici de les activitats a l'aire lliure i durant el període estival. 

Pel que fa als protectors solars, quin factor recomana i cada quanta estona cal posar-se'l altra vegada?

En cas d'exposició solar episòdica però intensa, com acostuma a passar a l'estiu, és recomanable l'ús de productes 'alta o molt alta protecció (FPS 50 o FPS 50+). Si l'exposició solar és mínima, pot optar-se per un menor factor (FPS 15-30) però mai inferiror a 15. La reaplicació de la crema ha de ser cada dues hores o abans si hi ha contacte amb l'aigua més de 30 minuts. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem