Neix a Barcelona el primer nadó amb microcefàlia pel virus Zika a Europa

El nounat ha nascut a l'Hospital Vall d'Hebron i es troba en un estat clínic 'correcte'

El primer nadó amb microcefàlia pel virus Zika a Europa ha nascut aquest dilluns, 25 de juliol,  a l'Hospital Vall d'Hebron segons s'ha explicat des del centre sanitari i el Departament de Salut.

El nounat, que té un perímetre cranial baix, està ingressat al servei de neonatologia de l'hospital i es troba en un estat clínic correcte i estable. Segons els responsables de la Vall d'Hebron, es tractaria del primer cas a Europa d'una afectació fetal per aquest virus.

Actualment, a Catalunya s'han declarat 91 casos de virus Zika, 24 homes i 67 dones. D'aquestes, 21 són gestants i ja hi ha hagut cinc parts amb nadons sans, a més del cas del nounat amb microcefàlia.

Els nens amb microcefàlia neixen amb un cap de mida normal o reduïda. Amb el temps el cap deixa de créixer, però la cara continua el seu desenvolupament. Això fa que l'infant tingui el cap petit, la cara gran, un front en retrocés i un cuir cabellut tou i arrugat.

El mosquit tigre transmissor del Zika

El mosquit tigre, propagador del virus Zika

El mosquit tigre (Aedes albopictus), una de les espècies invasores a Sant Cugat, pot ser el transmissor de la malaltia pel virus Zika. Les alertes van saltar quan al Brasil es van registrar diversos casos de microcefàlia en nounats, que els experts van relacionar l'Aedes albopictus com a  propagador de la malaltia.

Encara que la gran majoria de casos es donin a països de Sud-amèrica, s'aconsella a les dones en edat fèrtil que posposin el seu embaràs fins a l'hivern i que en el cas de ja estar-ho, que facin ús de sistemes per repel·lir aquests mosquits.

La malaltia es transmet per la picada del mosquit, que també pot ser portador d'altres malalties com el dengue i el chikungunya. La majoria de persones infectades no desenvolupa manifestacions clíniques, però sí que es donen taques vermelles a la pell, febre intermitent, taques als ulls i dolors musculars, articulars i al cap. També s'han registrat edema, mal de coll, tos, vòmit i presència de semen a la sang. Els símptomes desapareixen després de set dies, encara que els dolors articulars poden durar durant un mes.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem