Què és el virus zika?

Nou claus per entendre aquesta malaltia que ja ha arribat a més de 20 països d'arreu del món

Investigadors d'arreu del món estan treballant a contra rellotge per aconseguir una vacuna contra el virus zika, però sembla que la solució pot estar lluny. Científics nord-americans que estudien el virus adverteixen que hauran de passar encara deu anys fins que arribi la vacuna.


El virus, que ha infectat a dues dones sud-americanes que viuen a Catalunya i que no estan embarassades, ha estat relacionat amb el naixement de nens amb cranis de grandària reduïda, un fet que pot suposar un problema cerebral o, fins i tot, la mort. El zika s'ha expandit a més de 20 països, causant pànic, per exemple, a Brasil, on milers de persones han estat diagnosticades.


Però, què és aquest virus i perquè és tant difícil trobar una vacuna? Us donem diverses claus per entendre-la.

Què és el virus zika?

L'Organització Mundial de la Salud assegura que el zika és una malaltia vírica que es caracteritza per una febre moderada, erupció cutània, cefalees o miàlgies, i apareix entre 3 i 12 dies després de la picada del mosquit portador. Les seves manifestacions clíniques són sovint similars a les del dengue.

Com es transmet?

El transmet principalment el mosquit Aedes aegypti, el mateix que el dengue. Però també hi ha casos de transmissió sexual, perinatal i sanguínia. No es transmet per la lactància materna.

Aquesta malaltia és nova?

No. Va ser descoberta l'any 1947 a Uganda i el 2007 va començar a ser coneguda entre la comunitat científica després d'un gran brot a la illa de Yap i en altres properes al nord d'Austràlia. En aquest any es van registrar a la zona uns 8.187 casos.

És perillós?

El virus causa una malaltia lleu, similar a la grip, en els humans, encara que recentment s'ha descobert que pot causar anomalies congènites en els fetus si la infectada està embarassada. D'acord a l'anàlisi preliminar de la recerca realitzada, probablement el major risc d'aparició de microcefàlies i malformacions està associat amb la infecció en el primer trimestre de l'embaràs. En qualsevol cas, encara no se sap com actua el virus en l'organisme humà, ni quins mecanismes porten a la microcefàlia.

Quins països són els més afectats?

El país més afectat pel virus zika és Brasil, que ha identificat gairebé de 3.900 casos de microcefàlia i 49 morts de bebès amb malformacions congènites, de les quals en 5 s'ha pogut comprovar la relació amb el virus. Un altre bebè brasiler que té malformacions però que no ha mort també ha donat positiu al virus. Ara com ara, l'OMS comptabilitza la presència del virus en 20 països, amb brots de grandària considerable a Brasil, Colòmbia, El Salvador, Panamà i Cap Verd.

Què han de fer les embarassades?

L'Organització Mundial de la Salut no recomana cap mesura específica sobre planificació familiar o restriccions de viatges per prevenir el contagi del virus del zika, encara que estima que els governs poden prendre les que estimin oportunes. De fet, els governs de Colòmbia, Equador, El Salvador i Jamaica han aconsellat fins i tot a les dones que evitin quedar-se embarassades i han recomanat que posposin els seus plans de ser mare per evitar les conseqüències d'un eventual contagi.

Quin tractament hi ha contra el virus?

De moment no hi ha vacuna o medicament específic contra el virus. Fins ara, el tractament consisteix a alleujar el dolor, la febre o altres molèsties amb paracetamol o dipirona.

Es pot prevenir?

La BBC informa que bàsicament es recomana protegir-se del mosquit usant mosquiteres, impregnant-se amb insecticida, instal·lant malles contra els mosquits o utilitzar roba que cobreixi les extremitats perquè hi hagi menys possibilitats de patir una picada.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem