Un total d'onze escoles de Sant Cugat han sol·licitat formar part del programa Escola Nova 21. El projecte, que pretén renovar l'educació actual, ha rebut 461 sol·licituds. Ara se’n triaran 30 i se’ls farà un acompanyament per fer un canvi de rumb curricular per ajustar l’ensenyament a la nova realitat social. I es què els pròxims anys, les escoles i centres formatius s’hauran de sotmetre a profunds canvis que revolucionaran el sistema educatiu actual i la manera d’aprendre, tal com la coneixem.
Aquest nou pas de gegant neix amb la voluntat de donar resposta a la societat que s’està forjant, a la realitat econòmica postcrisi i l’evolució tecnològica. A més del projecte Escola Nova 21, l’Ajuntament està fent esforços perquè aquest nou model penetri a la ciutat i s’impulsin les conegudes “competències STEM” i que inclouen ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. “Per a nosaltres aquesta és una base molt important i, per tant, oferirem als centres educatius projectes i activitats enfocats per aquí”, ha dit la regidora d'Educació, Universitat, Ocupació i Família, Esther Salat, que ha posat de manifest que “per a nosaltres el principal esforç serà en innovació en educació”.
Dins d’aquest pla, l’àrea d’Educació de l’Ajuntament també treballa amb els seus centres propis, és a dir, les escoles bressol i l’escola d’Art i de Música perquè ells mateixos generin programes basats en la innovació.
Nou programa de lectura
Salat també ha volgut indicar la importància de desplegar un nou projecte aplicat a la formació dels infants, a través del programa de lectura PACBAL i en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament, que s’implantarà en tres centres educatius de Sant Cugat, de manera pionera. Aquest projecte d’aprenentatge de la lectura és més adaptat als diferents ritmes dels infants.