Pere Xercavins: “La cultura del cavall està arrelada a Sant Cugat”

El santcugatenc és el representant de l’hípica Can Caldés i banderer de Sant Antoni Abat 2016

Com encareu aquest Sant Antoni?

Amb molta il·lusió i ganes, és una tradició del poble que s’ha de mantenir, nosaltres sempre hem estat aficionats al cavall i és un honor tenir aquesta representació el dia de Sant Antoni.

Quants participants sortiran de l’Hípica Can Caldés pels Tres Tombs?

Uns 40 cavalls i dos carruatges.

Anteriorment havia estat abanderat?

Vaig ser cordonista quan el meu pare, Pere Xercavins, va ser abanderat l’any 1974. El meu avi, Joan Xercavins, també va ser abanderat. A casa sempre hi ha hagut afició al cavall. El meu pare ha sortit per Sant Antoni dels 10 als 80 anys i ara, als 88, surt amb carro.  

Com ha canviat Sant Antoni?

Tot ve de la tradició de quan la gent anava en carruatge. Els santcugatencs esperaven Sant Antoni com una gran festa. Hi havia molta tradició de treure els carruatges, els guarnien i fins i tot feien representacions i hi havia el ball.

Sant Cugat té cultura de l’equitació? 

Hi ha una mica de desconeixement. A Europa l’equitació és una disciplina quasi com el futbol. Aquí hi ha la concepció que el cavall és elitista, però el cavall té un món molt ampli per a nens petits, per a persones de 80 anys, i amb ell, a més d’esport, es fa coaching, equinoteràpia... 

Però a Sant Cugat hi ha moltes hípiques.

Sí, n’hi ha una desena i Sant Cugat fa 40 anys era un lloc amb més cavalls, aleshores es parlava d’uns 1.000, però en proporció ha crescut més en altres pobles i aquí s’ha estancat, però és cert que la cultura del cavall està arrelada.

Què aporta la relació amb un cavall?

És una responsabilitat perquè el cavall s’ha de cuidar passi el que passi. Entre la persona que el munta i el cavall hi ha una química i una de les coses curioses que m’he adonat a l’hípica és que de les professions que més hi ha, són metges, perquè és desestressant, ajuda a desconnectar i és un dels esports més complets després de la natació.

Quins atributs es necessiten per muntar?

És un tema molt de cap, ja que el cavall nota si li transmets confiança, seguretat o por. Qualsevol persona és apta, en l’equinoteràpia hi ha persones amb problemes físics. El cavall és l’únic esport que en competició no hi ha ni edat, ni sexe. 

Més informació
 
Comentaris

Destaquem