La Plataforma No Tribut Metropolità reclama ajudes a l'Ajuntament per pagar l'impost

El col·lectiu aposta per l'eliminació del tribut metropolità de cara el 2021

La Plataforma No Tribut Metropolità sol·licita a l'Ajuntament de Sant Cugat que obri una línia d'ajudes a la ciutadania per pagar aquest impost, especialment per aquelles persones més vulnerables. A més, reclama que l'Àrea Metropolitana elimini el tribut per l'any 2021 o, almenys, el reformuli per fer-lo més equitatiu. Per aconseguir-ho, demanen engegar ja als treballs, ja que els rebuts es cobraran a finals de setembre i els impostos pel 2021 de l'Àrea Metropolitana es presenten a l'octubre.

Una de les preocupacions de la Plataforma No Tribut Metropolità és que la bonificació aplicada en el primer any de l'impost no s'apliqui enguany. "Si no n'hi ha, un rebut podria passar de 100 a 400 euros", explica Mireia Sanjuan, una de les integrants del col·lectiu. El grup considera que el tribut no és equitatiu i perjudica col·lectius vulnerables, com el de la gent gran: "No se'ls pot cobrar el rebut i que després hagin de pagar dues zones per anar al metge a Terrassa".

Per tot això, llancen un missatgs a les administracions: "Volem aconseguir la seva eliminació. Si més no, parlar-lo, perquè està mal calculat i mal fet. Fins que no s'aclareixi, que no cobrin més rebuts. A més, tampoc està clar que jurídicament sigui viable, ja que dos administracions tributen pel mateix".

Trobada amb els grups municipals

El 22 de juny la Plataforma No Tribut Metropolità va impulsar una trobada amb els grups municipals santcugatencs, a la qual hi van assistir Junts per Sant Cugat, Ciutadans i CUP, explica Sanjuan, que lamenta l'absència del PSC i ERC. Tal com es va aprovar en una moció al ple municipal, l'Ajuntament es va comprometre a crear una taula de diàleg.

Segons la plataforma, des del govern local s'ha esgrimit que estaven pendents d'un informe jurídic per poder convocar la reunió. Per això el col·lectiu va prendre la iniciativa i va convocar una reunió, convidant totes les forces polítiques. "No podem perdre més temps", explica Sanjuan, apuntant que l'agost és inhàbil i que a finals de setembre ja es cobrarà el rebut, cosa que provocarà, assegura, el malestar de molts ciutadans.

Més info: Aprovats un pla d'inversió i una taula de diàleg del Tribut Metropolità en el Ple de juny

Amb què es gasten els diners?

Una de les peticions del col·lectiu és aconseguir un estudi que detalli a què es destinen els diners dels santcugatencs que recaptarà l'Àrea Metropolitana i les inversions que es fan a Sant Cugat. "S'ha demostrat que també serveix per pagar sous i increments salarials", assegura Mireia Sanjuan.

A l'espera d'una auditoria amb més profunditat, la plataforma reclama un primer estudi del retorn en inversions, que farien servir com a argument per sol·licitar l'anul·lació o reformulació de l'impost pel 2021. Els santcugatencs van començar a pagar el tribut metropolità el 2019, amb l'entrada a la zona 1 del transport metropolità. A més, segons l'ens supramunicipal, la recaptació també serveix per finançar projectes mediambientals i de mobilitat. Des de la plataforma volen conèixer el detall de les inversions que retornen a Sant Cugat.

Polèmica al ple municipal

La Plataforma No Tribut Metropolità va presentar una moció al ple muncipal de juny, que finalment es va aprovar amb algunes modificacions, i que establia el compromís a convocar una taula de diàleg i realitzar una auditoria sobre les inversions de l'Àrea Metropolitana a Sant Cugat. En aquest context, el col·lectiu acusa el govern de rebre amb "nerviosisme" la proposta i respondre amb "mentides". És per això que volen fer una sèrie d'aclaracions.

La carta de la Plataforma.

En primer lloc, asseguren que no estan vinculats a cap grup polític i que la plataforma està integrada per ciutadans de tot tipus i que compta amb el suport de Sant Cugat Comerç i Sant Cugat Empresarial. "La Plataforma no està impulsada per Ciutadans ja que és un col·lectiu ciutadà i plural. El que demostra el govern és un acte de desprestigi cap a la Plataforma i la ciutadania que representem".

A més, també lamenten que PSC i ERC "no van tenir la voluntat" de posar-se en contacte amb la plataforma. "Si hagués hagut voluntat i interès del Govern municipal en la nostra moció, el primer punt en el que es parla del dèficit d’informació a la ciutadania envers el Tribut Metropolità, l’haguessin votat a favor. No s’entén el vot en contra d’ERC i PSC", apunta el col·lectiu en un comunicat.

"Fem una crida al diàleg"

"Fem una crida al diàleg i a la voluntat de solucionar els problemes. Emplacem al conjunt de forces polítiques a aprofitar la mesa de diàleg per negociar i pressionar entre l’Ajuntament i l’AMB, per a què vetllin pel compliment de les decisions presses en els dos ens, i per aconseguir, judicial i extrajudicialment, la retirada i anul·lació del tribut amb el retorn de les quotes pactades, i en cas de no ser possible, una fórmula de càlcul més justa i equitativa", sentencia la Plataforma No Tribut Metropolità.

Aquest divendres, les plataformes contràries a l'impost dels divuit municipis que paguen des del 2019 el tribut metropolità es reuniran a Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem